International

AIEA face apel la Iran să reia dialogul ”imediat” pentru a evita criza

Agenţia internaţională pentru energia atomică (AIEA) a cerut duminică Iranului să reia “imediat” dialogul pentru a evita o criză majoră care ar face “extrem de complicat” de salvat acordul privind programul său nuclear, relatează AFP, potrivit Agerpres.

Apelul vine după ce săptămâna trecută Teheranul a anunţat că a decis retragerea a 27 de camere care le permiteau inspectorilor internaţionali să-i supravegheze activităţile nucleare, în răspuns la o rezoluţie occidentală ce a denunţat lipsa de cooperare a Iranului cu agenţia ONU.

“În momentul în care vă vorbesc, camerele au fost retrase”, “precum şi alte sisteme de supraveghere online pe care le aveam”, a declarat directorul general al AIEA, Rafael Grossi, într-un interviu difuzat de canalul CNN. “Este foarte, foarte grav”, a subliniat acesta.

Joi, Grossi a menţionat că puţin mai mult de 40 camere de supraveghere ar rămâne în funcţiune în Iran după decizia de retragere, vorbind despre ‘o situaţie foarte tensionată’.

El a amintit atunci că negocierile vizând salvarea acordului nuclear semnat în 2015 între Iran şi şase mari puteri se află în impas.

Negocierile pentru relansarea acordului din 2015 au fost suspendate în martie, într-un moment în care o înţelegere părea aproape. Miza negocierilor este revenirea în acord a Washingtonului, care s-a retras în 2018, reinstituind sancţiuni contra Iranului. În replică, acesta a încălcat progresiv termenii acordului.

Rezoluţia adoptată miercuri seară de agenţia nucleară a ONU – prezentată de SUA, Regatul Unit, Franţa şi Germania în cadrul Consiliului guvernatorilor AIEA – cerea Iranului să ”coopereze” cu AIEA, focalizându-se pe dosarul urmelor de uraniu îmbogăţit depistate, conform unui raport publicat la sfârşitul lunii mai de organizaţie, la trei situri nedeclarate din ţară.

Iranul, care afirmă în mod repetat că doreşte tehnologia nucleară exclusiv în scopuri paşnice, a denunţat joi această rezoluţie ca ”politică şi neconstructivă”.

Articole recente

Jianu (CNIPMMR): Este necesar să susţinem mai mult iniţiativele de tipul aplicaţie Romania Start-up Revolution

Consiliul Naţional al IMM-urilor din România a organizat marţi, în cadrul Universităţii din Oradea, un…

2 ore ago

Mateusz Morawiecki: Polonia susţine aspiraţiile românilor în legătură cu zona Schengen

Polonia susţine aspiraţiile românilor în legătură cu zona Schengen, a declarat, marţi, şeful Guvernului de…

2 ore ago

Disputele cu privire la energia nucleară pun în pericol un acord cu privire la obiectivele UE în domeniul energiilor regenerabile

Miniştrii Energiei din 11 state membre UE, conduşi de Austria, au format marţi o alianţă…

2 ore ago

Vânzările de petrol rusesc către India au crescut anul trecut de 22 de ori

Vicepremierul rus Alexander Novak a declarat că Moscova trebuie să se concentreze pe majorarea exporturilor…

2 ore ago

Un individ mascat a pătruns în complexul rezidenţial unde locuieşte cancelarul Olaf Scholz, care nu se afla acasă

Un individ care purta o mască de Halloween a reuşit să intre duminică seară în…

2 ore ago