International

AIEA şi-a retras ultimii inspectori din Iran după suspendarea cooperării Teheranului cu agenţia ONU

Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA) a anunţat vineri că şi-a retras ultimii inspectori din Iran, urmând ca aceştia să se întoarcă la sediul organizaţiei de la Viena, după ce Teheranul şi-a suspendat cooperarea cu agenţia nucleară a ONU, relatează AFP şi Reuters, potrivit Agerpres.

“O echipă de inspectori ai AIEA a plecat astăzi (vineri) în siguranţă din Iran pentru a se întoarce la sediul agenţiei de la Viena, după ce a stat la Teheran pe parcursul recentului conflict militar”, a declarat AIEA pe reţeaua X.

Diplomaţi au declarat că numărul inspectorilor AIEA din Iran a fost redus la doar câţiva după începerea războiului. Unii şi-au exprimat îngrijorarea cu privire la siguranţa inspectorilor de la încheierea conflictului, având în vedere criticile vehemente la adresa agenţiei ONU din partea oficialilor iranieni şi a mass-mediei din Iran.

Directorul general al AIEA, Rafael Grossi, a reiterat “importanţa crucială” a discuţiilor cu Iranul privind modalităţile de reluare a “activităţilor sale esenţiale de monitorizare şi verificare cât mai curând posibil”.

Iranul şi-a suspendat miercuri cooperarea cu agenţia ONU responsabilă cu siguranţa nucleară, împotriva căreia Teheranul a formulat în repetate rânduri acuzaţii în urma bombardamentelor israeliene şi americane asupra siturilor sale nucleare.

Această decizie a înfuriat Israelul, inamicul declarat al Iranului de la Revoluţia Islamică din 1979, şi a fost condamnată de Germania şi Statele Unite, în timp ce ONU a calificat-o drept “îngrijorătoare”.

Susţinând că Iranul era aproape de a fabrica o armă nucleară, Israelul a lansat un atac masiv împotriva ţării pe 13 iunie, lovind sute de situri nucleare şi militare.

Iranul, care neagă că ar vrea să obţină o bombă atomică, dar îşi apără dreptul de a îmbogăţi uraniu în scopuri civile, a ripostat cu atacuri cu rachete şi drone asupra Israelului.

Teheranul a aderat la Tratatul de Neproliferare Nucleară (TNP) în 1970 şi şi-a afirmat joi angajamentul faţă de tratat.

Directorul general al AIEA, Rafael Grossi, a subliniat pe 26 iunie că cooperarea Iranului este o “obligaţie legală” atât timp cât rămâne o “ţară semnatară” a tratatului.

Articole recente

Întâlnirea Trump – Von der Leyen: UE și SUA au convenit un acord comercial

Statele Unite și Uniunea Europeană au convenit un acord comercial cadru în urma întâlnirii pe…

3 ore ago

Comisia Europeană îi cere lui Zelenski să menţină independenţa instituţiilor anticorupţie

Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a avut duminică o discuţie telefonică cu preşedintele…

4 ore ago

Anastasiu: Am avut certificat ORNISS pe perioada cât am fost consilier prezidenţial şi vicepremier

Vicepremierul demisionar Dragoş Anastasiu a confirmat că, pe perioada cât a deţinut funcţiile de consilier…

4 ore ago

Lutnick: Trump vrea o ofertă comercială „suficient de bună” din partea UE, dar nu este clar ce înseamnă asta

Secretarul pentru comerț Howard Lutnick a declarat că „întrebarea” înaintea discuțiilor dintre președintele Donald Trump…

5 ore ago

Vicepremierul Dragoş Anastasiu a demisionat

Vicepremierul Dragoş Anastasiu a demisionat, după cum a anunțat într-o conferință de presă. "În acest…

7 ore ago

Trump joacă golf în Scoţia, înaintea întâlnirii cu Von der Leyen axată pe comerţ

Preşedintele american Donald Trump a jucat golf duminică la complexul său de la Turnberry, în…

8 ore ago

This website uses cookies.

Read More