Update articol:
Forumul România Digitală 2025

Alexandru Petrescu, ASF: Interoperabilitatea întâmpină dificultăți; Îmi doresc ca, la finalul mandatului, să las în urmă o instituție cu o amprentă digitală reală, aplicabilă și utilă

Parcursul digitalizării a fost unul anevoios, într-un construct perfectibil, și ne confruntăm în continuare cu numeroase provocări atunci când vorbim de digitalizare, a declarat Alexandru Petrescu, președintele Autorității de Supraveghere Financiară (ASF), la Forumul România Digitală, organizat de Financial Intelligence, pe 17 iunie.

 

Fără îndoială, există și progrese semnificative care aduc beneficii reale consumatorilor, dar, în același timp, sunt aspecte care nu s-au aliniat corespunzător în ultimii 15-20 de ani, a mai spus el. În acest sens, a oferit câteva exemple care încă ridică dificultăți:
„Încă întâmpinăm dificultăți în zona interoperabilității. Există o lege națională care reglementează într-o anumită măsură modelele de interoperabilitate, precum și directive europene din 2021-2022. Totuși, interoperabilitatea rămâne un subiect complex. Nu există protocoale clare de conexiune între baze de date, iar acestea nu sunt standardizate, neavând protocoale de compatibilitate directă. Ar fi necesar un protocol care să includă o dimensiune tehnică și una privind așteptările de timp – de exemplu, ca în termen de 30 de zile de la solicitarea de interconectare să se asigure accesul în baza de date. Rezultatul final ar trebui să fie predefinirea de câmpuri prepopulate în aplicațiile guvernamentale. Până nu vom ajunge acolo, putem spune că motorul interoperabilității are dificultăți serioase în a funcționa optim.”

„Din experiența mea de management, ritmul în care o instituție își dezvoltă amprenta digitală este adesea influențat de abilitățile și înclinațiile managerului. Dacă acesta nu percepe ca esențială utilizarea instrumentelor digitale, atunci instituția, fie ea companie, agenție, autoritate sau minister, va avansa în același ritm. Acest aspect generează diferențe vizibile de performanță între diverse instituții: vedem exemple foarte bune în anumite primării sau agenții, însă, în ansamblu, procesul de digitalizare nu a urmat o linie unitară. Tocmai de aceea, consider că este esențial să ne întoarcem la tema interoperabilității.”

„Cloud-ul guvernamental reprezintă o oportunitate valoroasă, cu un potențial real de omogenizare. Totodată, trebuie să recunoaștem că, în cadrul multor instituții, există o moștenire tehnologică dificilă, uneori rezultatul unor soluții de tip bricolaj digital. Ce înseamnă asta? Atunci când apare nevoia unei soluții, aceasta este supusă aprobării în board sau consiliul de administrație, dar, adesea, apare o abordare informală: un director IT propune o soluție locală – de tip Excel – cu o interfață personalizată. Aceste soluții, deși pot rezolva punctual o problemă, nu sunt compatibile cu cerințele moderne: nu sunt pregătite pentru cloud, nu asigură trasabilitate, iar odată cu plecarea persoanei respective, se pierde și controlul asupra aplicației. În astfel de condiții, eticheta de „digital” poate deveni una formală, fără substanță tehnologică solidă.”

Potrivit domnului Petrescu, avem nevoie de uniformizarea procesului de digitalizare.

Pe data de 26 mai, Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF), în calitate de beneficiar, a semnat, contractul de finanțare a proiectului de transformare digitală a instituției, la sediul Autorității pentru Digitalizarea României (ADR), o finanțare de 96,4 milioane RON, echivalentul 20 de milioane euro.

Obiectivul general al acestui proiect este dezvoltare a unui sistem informatic integrat care să ajute ASF să îmbunătățească și să extindă serviciile digitale oferite mediului de afaceri, instituțiilor publice și cetățenilor. Prin digitalizarea și optimizarea proceselor interne, ASF va putea oferi servicii publice mai eficiente și mai accesibile. Totodată, proiectul va permite instituției să reacționeze mai rapid la schimbările și provocările constante din piața financiară nebancară, valorificând avantajele tehnologiei moderne.

Beneficiile implementării acestui proiect amplu de transformare digitală sunt multiple, vizând în principal îmbunătățirea, prin tehnologii digitale, a calității serviciilor publice oferite către mediul de afaceri și cetățeni, eficientizarea fluxurilor operaționale la nivelul instituției și a  reacției instituționale la evoluțiile pieței, precum și optimizarea activității de supraveghere la nivel de entitate activă pe piață, totul în condițiile unui grad superior de transparență a activității ASF.

„Începând de la data de 26 mai, începe să se scurgă clepsidra și avem trei luni de asamblare a caietului de sarcini. Avem șase luni pentru licitație și trei ani, pentru implementare. Sper ca, la sfârșitul mandatului meu, din care a trecut un an și cinci luni, să pot spune că am lăsat o instituție cu amprentă digitală reală, cu aplicabilitate și utilitate, atât pentru subiecții de reglementare din cele trei sectoare pe care noi le gestionăm ca și control, autorizare, supraveghere, adică pensii private, asigurări și piața de capital, astfel încât toată lumea să poată beneficia de o interacțiune mai facilă, de acuratețe a informațiilor, de transparență și de date în timp real, care să stea la baza unor decizii care să poată ține consolidată importanta industrie non-bancară, care în totalitatea, ca valoare, ajunge la aproape de 20% din PIB.”

BVB | Știri BVB

S.N. NUCLEARELECTRICA S.A. (SNN) (25/07/2025)

Convocare AGA O & E 03(04).09.2025

BITTNET SYSTEMS SA BUCURESTI (BNET) (25/07/2025)

Tranzactii management - art. 19 Reg. (UE) 596/2014

AROBS TRANSILVANIA SOFTWARE (AROBS) (25/07/2025)

Perioada inchisa de tranzactionare 28.07.2025 - 27.08.2025

SIMTEL TEAM (SMTL) (25/07/2025)

Perioada inchisa de tranzactionare 27.07.2025 - 26.08.2025