Folosim cookie-uri pentru a analiza traficul și a îmbunătăți experiența ta.
RefuzDimensiunea cumulată a celor trei piețe supravegheate de ASF – asigurări, piața de capital și fonduri de pensii private – a atins, la finalul anului trecut, aproape 237 miliarde lei (aproximativ 14% din PIB), reflectând importanța sectorului supravegheat de ASF în funcționarea economiei și în protejarea intereselor a peste 10 milioane de români, spune Alexandru Petrescu, președintele ASF.
Potrivit domniei sale, anul trecut, ASF a continuat reorganizarea și eficientizarea, numărul de posturi fiind redus la 498, iar cheltuielile de personal au scăzut cu 11,8%.
Acesta a anunțat: “Am depus la finalul lunii iunie, la Parlamentul României, Raportul de activitate al ASF pentru anul 2024, în conformitate cu prevederile OUG nr. 93/2012 privind înființarea și funcționarea Autorității de Supraveghere Financiară.
Doresc să mulțumesc membrilor comisiilor parlamentare de specialitate, încă o dată, pentru sprijinul acordat în promovarea actelor normative menite să asigure buna funcționare a piețelor financiare non-bancare și care își arată deja efectele benefice.
Documentul oferă o imagine detaliată asupra acțiunilor întreprinse, a deciziilor luate și a rezultatelor obținute în administrarea celor trei piețe supravegheate: piața de capital, asigurările și pensiile private.
Dimensiunea cumulată a acestora a atins, la finalul anului trecut, aproape 237 miliarde lei (aproximativ 14% din PIB), reflectând importanța sectorului supravegheat de ASF în funcționarea economiei și în protejarea intereselor a peste 10 milioane de români.
Anul 2024 a fost marcat de provocări majore și responsabilități strategice pentru ASF. Ne-am concentrat pe consolidarea unui cadru de reglementare modern și coerent, adaptat provocărilor actuale. Am continuat armonizarea legislației cu directivele europene, am susținut implementarea standardelor OCDE și am contribuit la pregătirea cadrului național pentru regulamentele europene DORA și MiCA, vitale în supravegherea pieței crypto.
Am investit în calitatea supravegherii – am întărit abordarea bazată pe risc, am elaborat ghiduri de conduită pentru protecția investitorilor, am urmărit cu atenție evoluțiile privind securitatea cibernetică, digitalizarea serviciilor și riscurile de greenwashing.
Aduc în atenție și o dimensiune poate mai puțin vizibilă, dar esențială: activitatea Consiliului ASF. Un proces laborios, discret prin natura sa, dar decisiv în substanța deciziilor. În 2024 au fost analizate peste 1.000 de documente, adoptate 82 de acte normative și emise aproape 800 de autorizații și decizii.
La nivel instituțional, ASF a continuat reorganizarea și eficientizarea. Numărul de posturi a fost redus la 498, revenind la nivelul din urmă cu zece ani, iar cheltuielile de personal au scăzut cu 11,8%. Salariile de bază reprezintă singura formă de retribuire – fără sporuri, bonusuri sau prime.
Acolo unde a fost nevoie, am intervenit cu măsuri punctuale de sprijin pentru jucătorii din piață, cu un impact estimat la 50 milioane lei în reducerea presiunii financiare. Contribuția ASF la bugetul de stat s-a ridicat la 53,5 milioane lei în 2024, urmând să depășească 80 milioane în 2025, dintre care peste jumătate a fost deja virată.
Raportul integral este disponibil pe site-ul ASF, aici – https://s9.ro/2doj. Este, cred, o lectură relevantă pentru toți cei care înțeleg că munca de supraveghere nu se măsoară în vizibilitate, ci în capacitatea de a asigura stabilitatea și încrederea într-un sector esențial pentru economia românească”.
Ministrul Muncii, Petre Florin Manole, a dispus Corpului de control să demareze, luni, o anchetă…
Guvernul Greciei a cerut ajutor prin Mecanismul de Protecţie Civilă al Uniunii Europene pentru stingerea…
Compania americană de asigurări Allianz Life a confirmat sâmbătă că hackerii au furat informaţii personale…
Vicepremierul Dragoş Anastasiu susţine duminică, de la ora 17.00, o conferinţă de presă, în contextul…
Qatarul a ameninţat că va întrerupe livrările de gaze naturale lichefiate (LNG) către Uniunea Europeană,…
Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, urmează să discute duminică, în Scoţia, cu preşedintele…
This website uses cookies.
Read More