La 5 ianuarie a.c., Primăria orașului Fierbinți-Târg și Asociația Administratorilor Publici din România (AAPRO) au organizat “Prima întâlnire a administratorilor publici din județul Ialomița”, eveniment la care Financial Intelligence a fost partener media.
Discuțiile prilejuite de întâlnire au fost conduse de Marian Florea, președintele AAPRO și administrator public al municipiului Drăgășani, județul Vâlcea și Alexandru Potor, administratorul public al județului Ialomița, împreună cu moderatorul Răzvan Munteanu, președinte al Asociației Chamber of Excellence in International Affairs.
A fost realizat un consistent schimb de experiență, prin relatările făcute din activitatea proprie de către administratorii de orașe și comune din județ: Mihai Vasile – orașul Urziceni, Iulian Mareș – orașul Fierbinți-Târg, Rareș Sileanu – orașul Țăndărei, Cristian Neculae – orașul Fetești, Nicoleta Fotache – comuna Ciochina.
Dezbaterea privind viitorul administrației publice locale din județ a fost completată și din perspectivă politică, la eveniment luând parte Raluca Dumitrescu, deputat de Ialomița și primarii Iusein Iuksel – orașul Fierbinți-Târg, Vasile Câmpulungeanu – comuna Ciochina, Sorin Niculae – comuna Maia.
Parteneri instituționali au fost Asociația Balkan Development Support și Liceul Tehnologic Fierbinți-Târg, care au sprijinit organizarea întâlnirii cu o echipă de șase elevi ai instituției de învățământ, ce sunt în același timp voluntari ai asociației.
În contextul evenimentului, domnul Alexandru Potor, administratorul public al județului Ialomița, a acordat următorul interviu:
Reporter: Cum credeți că ar putea fi îmbunătățit sistemul de alimentare cu apă din județul Ialomița?
Alexandru Potor: În principal, trebuie compensate niște neajunsuri care, istoric vorbind, s-au manifestat: nu a existat un operator regional al județului Ialomița și acest lucru și-a pus amprenta asupra finanțelor care, din păcate, nu au fost primite la nivelul județului pe perioada de programare 2007-2013 și nici în 2014-2020. Din păcate, inexistența acestui operator din păcate ne-a sustras de la alocarea acestor fonduri.
Consiliul Județean Ialomița face eforturi susținute pentru a finaliza la extindere maximă un asemenea operator. Se numește Urban SA și este grefat pe un corp de dezvoltare a municipiului Slobozia, alături de încă 5 localități. Operatorul s-a extins deja în raza a 22 de localități și, în viitorul apropiat, va ajunge la 42 de localități.
Acesta este primul pas, va urma depunerea unei cereri de finanțare în cadrul Programul Operațional Infrastructură Mare (POIM), ceea ce va aduce la maturitate o serie de proiecte, care vor fi finanțate ulterior din Programul Operațional de Dezvoltare Durabilă (PODD), deci pașii sunt foarte bine precizați. Acum, totul depinde de timpul de implementare, în sensul că timpii de așteptare trebuie să fie atent urmăriți.
Reporter: Care sunt beneficiile pe care județul Ialomița le poate obține în cadrul unor programe, precum PODD sau Planul Național de Redresare și Reziliența (PNRR) ?
Alexandru Potor: Așa cum precizam, PODD și PNRR sunt programe care vizează sectoare critice, precum cel al apei, apa uzată, dar și deșeurile, zona medicală și cea dedicată învățământului. Sunt patru domenii foarte importante în care se așteaptă de la noi să avem proiecte mature, proiecte care să corespundă cu strategiile naționale, regionale, județene și apoi locale, deci toată această înlănțuire de viziuni trebuie să fie coerentă pentru a depune asemenea proiecte.
Din punctul meu de vedere, la nivelul Consiliului Județean Ialomița, a fost constituită o echipă împreună cu reprezentanții autorităților publice locale, cu care ne-am pus de acord asupra a ceea ce înseamnă dezvoltarea viitoare și lucrăm foarte mult în ceea ce privește Master Planul de apă și apă uzată.
Lucrăm și la punerea în practică a obiectivelor prevăzute în planul județean de gestionare a deșeurilor. Sunt aspecte destul de tehnice, în special pentru noi, cei care lucrăm în această zona, dar au mare însemnătate, deoarece se transformă în proiecte, indicatori, număr de locuitori care beneficiază de servicii îmbunătățite. Nu sunt chestiuni lăsate la întâmplare, sunt foarte bine precizate în documente strategice și pe acestea le urmărim.
Reporter: Ce beneficii pot fi pentru orașul Fierbinți-Târg?
Alexandru Potor: Fierbinți-Târg va avea de câștigat o finanțare foarte importantă și în zona de apă – apă uzată, dar și în cea de gestionare a deșeurilor. Fiecare localitate este obligată să atingă un anumit nivel în perioada imediat următoare – luni, ani, zeci de ani, cu un orizont mai lung de timp setat în următorii 13 ani, până în 2035. Treptat, trebuie să atingem indicatori legați de protecția mediului, de servicii livrate cetățenilor, de accesibilizare a unor componente ale vieții publice, sociale, economice, accesibilizare care trebuie să se desfășoare într-un interval de timp precizat.
Dacă nu lucrăm și nu punem aceste proiecte la punct acum, este clar că nu vom putea atinge, de exemplu până în 2035, ținta ca maximum 10% din deșeurile care se generează la nivelul localității să fie trimise către depozitul de gunoi conform. Deci, la o tonă produsă, doar 100 kg vor mai putea să ajungă la groapa de gunoi, restul trebuie să fie procesat și utilizat în procese precum reciclarea.
Toate aceste lucruri înseamnă investiții, trebuie instalat un climat de lucru, de coexistență la nivelul unei localități și este necesar un nivel înalt de educație privind partea de deșeuri. Bineînțeles, toate acestea durează.
Reporter: Lavinia Gheorghe
Fotografie: Ștefan Antonache