Forma actuală a Planului Național de Combatere a Cancerului este făcut de neprofesioniști, de cineva care habar n-are, iar experți în domeniul oncologiei – profesori universitari și medici cu experiență – lucrează, de la începutul anului 2023, pentru adaptarea și corectarea acestui document, a declarat ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, pentru ziarul Gândul.
Normele care să răspundă nevoilor pacienților din România trebuie să țină cont de serviciile medicale existente, de resursele umane disponibile, dar și de posibilitățile de finanțare ale sistemului medical, consideră Alexandru Rafila care apreciază că, în același timp, normele trebuie să fie în concordanță cu Planul European de Cancer.
Ministrul a spus că planul a fost elaborat, inițial, fără consultarea Ministerului Sănătății (MS) și a comisiilor de specialitate, iar amendamentele depuse de MS la prezentarea proiectului de lege în Senat au fost integral respinse, cu toate că aduceau corecții semnificative și permiteau elaborarea mai rapidă a normelor.
Alexandru Rafila spune că, în acest moment, a fost realizată de experți o revizuire a textului PNCC, document care a necesitat o reformulare într-un cadru logic, astfel încât să întrunească criteriile unui instrument de planificare, care să poată fi utilizat în monitorizarea implementării, evaluarea impactului măsurilor și care să permită corecţiile necesare acolo unde se constată deficienţe: ”Am făcut o comisie de specialiști încă din luna decembrie a anului trecut și am trecut la analiza PNCC.
Sunt foarte multe pasaje care sunt făcut cu Google Translate și nici măcar nu sunt în limba română, se vorbște despre kit-uri de testare sau pentru detecția cancerului. Ministerul Sănătății nu se ocupă cu așa ceva, nu are astfel de atribuții. Și mai sunt multe astfel de exemple”.
Alexandru Rafila declară că nici măcar toate tipurile de cancer nu au fost trecute în PNCC, ceea ce este inadmisibil, fiindcă ”un program național de cancer trebuie făcut pentru toți pacienții de cancer, nu doar pentru unii”.