Update articol:

Alexandru Voicu, Certinvest: Piața românească are perspective mult mai solide în comparație cu bursele internaționale

Alexandru Voicu Certinvest

Piața românească are perspective mult mai solide în comparație cu bursele internaționale din trei motive principale, spune Alexandru Voicu, CEO Certinvest.

Potrivit acestuia, motivele sunt: “1.    Avem rate de dividende extrem de ridicate, multe companii oferind un randament de peste 7%, acțiunea vedetă fiind Petrom cu aproximativ 17%.

  1. Acțiunile listate la BVB sunt în majoritate acțiuni de valoare, nu de creștere. Acțiunile de valoare sunt într-o poziție semnificativ ­­­mai bună într-un mediu în care dobânzile sunt în creștere.
  2. Sectoarele reprezentate bine pe piață locală, cum sunt băncile și oil&gas-ul, vor beneficia pe termen lung de climatul economic actual”.

Activele nete ale celor 23de fonduri deschise și închise, locale și străine, au scăzut în luna iunie cu 2,1%, până la nivelul de 50,2 mld RON (10,2 mld €) iar de la începutul anului au scăzut cu 6,4%; ieșirile nete ale lunii au totalizat 710 mil RON (144 mil EUR), potrivit unui raport transmis de Asociația Administratorilor de Fonduri (AAF).

***

Cum caracterizați evoluția pieței fondurilor de investiții în prima jumătate din 2022? Dar evoluția pieței de capital în 2022?

Alexandru Voicu: Piața fondurilor, la fel că piețele financiare, au traversat cea mai abruptă perioada din ultimii 90 de ani. În prima jumătate din 2022, atenția piețelor de capital s-a fixat asupra inflației. Invazia Rusiei în Ucraina a generat un efect exploziv al prețului gazelor și al petrolului. Efectul secundar a fost un val de reacții agresive din partea băncilor centrale, care au încercat să stabilizeze prețurile prin ridicarea dobânzilor de referință.

Din acest punct de vedere, demersurile băncilor centrale au avut impact negativ asupra economiei, în special prin limitarea accesului la credite pentru companii și persoane fizice. Am observat o reducere semnificativă a cererii din două motive: o schimbare bruscă a climatului de business și inaccesibilitatea prețurilor pentru un segment mare de consumatori. Ca urmare, am avut foarte puține instrumente noi emise în piață.

Ce estimări aveți pentru a doua jumtate a anului în privința evoluției BVB?

Alexandru Voicu: Piața românească are perspective mult mai solide în comparație cu bursele internaționale din trei motive principale:

  1. Avem rate de dividende extrem de ridicate, multe companii oferind un randament de peste 7%, acțiunea vedetă fiind Petrom cu aproximativ 17%.
  2. Acțiunile listate la BVB sunt în majoritate acțiuni de valoare, nu de creștere. Acțiunile de valoare sunt într-o poziție semnificativ ­­­mai bună într-un mediu în care dobânzile sunt în creștere.
  3. Sectoarele reprezentate bine pe piață locală, cum sunt băncile și oil&gas-ul, vor beneficia pe termen lung de climatul economic actual.

Din cauza că market timingul este o artă dificilă, le-aș recomanda investitorilor să rămână investiți în piața locală, pentru că piețele internaționale pot fi mai periculoase în perioada următoare.

Ce așteptări mai aveți de la autorități?

Alexandru Voicu: Întrebarea principală pe care trebuie să și-o pună investitorii sunt unde se duc ratele dobânzilor și care va fi efectul în economia reală? Scenariile sunt variate, dar deja încep să apară voci luminate care încurajează o mișcare mai temperată a piețelor dobânzilor, fiindcă aproape toți factorii inflaționiști s-au normalizat și trebuie să ne întrebăm ce este mai dureros: o perioadă ușor inflaționistă sau o recesiune severă.

Există schimbări structurale în piață, în care lanțurile de aprovizionare se reconfigurează, revenind mai aproape de consumatorul final. De asemenea, tendința este de a securiza interesele agenților economici și protejarea resurselor implicate în lanțurile de aprovizionare. Asta înseamnă costuri mai mari pe întreg lanțul de valoare, și automat o perioada de reconfigurare a costurilor. Rămâne de văzut dacă această alternativă este una viabilă pe termen lung, din cauze unor ecosisteme extrem de specializate care au nevoie de scară mare pentru a fi eficiente.

Care sunt factorii principali de îngrijorare în această perioadă?

Alexandru Voicu: Inflația este cea mai îngrijorătoare din cauza schimbărilor de politică monetară pe care o induc, dar aici ar trebui să intrăm într-un teritoriu tolerabil curând. Rezultatul final depinde de prețul petrolului și al gazelor naturale. Petrolul poate fi influențat mai ușor la nivel global fiindcă există capacitate mare de producție și transportul este facil, dar la capitolul gazelor naturale costurile logistice sunt mult mai mari și vedem piețe în care gazele se tranzacționează de șase ori mai scump în UE față de SUA.

Întreaga omenire are de lucrat la capitolul guvernanță, și din păcate nu suntem într-un teren foarte fertil pentru bună guvernanță. Potențialele probleme din piața alimentară și problemele care se manifestă pe piața energetică conduc votanții către candidați care vor face promisiuni absurde, și probabil greșeli de guvernanță care vor fi scumpe.

Deoarece asistăm la o reașezare în tensiunea dintre capital și forța de muncă, cred că vom asista și la multe greve care vor cere creșteri salariale și proteste împotriva costurilor ridicate la petrol, energie, mâncare și alte bunuri de subzistență. Realocarea capitalului înspre forță de muncă va crea o pătură de mijloc mai mare și o economie mai dinamică în timp, cred că este o dinamică sănătoasă ținând cont de inegalitatea socială la care asistăm.

Dar oportunitățile?

Alexandru Voicu: Oportunitățile apar în aproape orice climat economic, dar acestea trebuie să fie și accesibile. Momentan, multe din oportunități sunt în piețele private în care accesul este mai dificil. Le-aș recomanda investitorilor expunerea pe REIT imobiliare sau companii de profil similare. Aceste companii au venituri indexate la inflație și pe termen mediu și lung vor beneficia de o reevaluare a activelor deținute, și de asemenea obligațiuni ale companiilor care au un bilanț solid și perspective stabile, dar care vor începe să plătească dobânzi din ce în ce mai atractive.

Va veni și un moment bun de cumpărare în piețele de capital, dar acesta trebuie așteptat cu răbdare.

Care au fost fondurile preferate de investitori? Din ce motive?

Alexandru Voicu: Preferințele au evoluat foarte mult, dacă la începutul anului acțiunile de tehnologie și creștere erau instrumentele financiare preferate de investitori, până la finele semestrului instrumentele preferate erau fondurile care investesc în obligațiuni de scurtă durata.

Urmează apariția unui vehicul de capital permanent la bursă similar cu un REIT, cu un IPO în derulare, și aștept cu interes să văd evoluția pieței pe el.

BVB | Știri BVB

S.N. NUCLEARELECTRICA S.A. (SNN) (25/07/2025)

Convocare AGA O & E 03(04).09.2025

BITTNET SYSTEMS SA BUCURESTI (BNET) (25/07/2025)

Tranzactii management - art. 19 Reg. (UE) 596/2014

AROBS TRANSILVANIA SOFTWARE (AROBS) (25/07/2025)

Perioada inchisa de tranzactionare 28.07.2025 - 27.08.2025

SIMTEL TEAM (SMTL) (25/07/2025)

Perioada inchisa de tranzactionare 27.07.2025 - 26.08.2025