Fără categorie

Alexei Arestovici, fost consilier prezidențial ucrainean, revine cu explicații: “Nu vom pierde războiul, dar a devenit mai dificil să îl câștigăm”

Nu vom pierde războiul, dar a devenit mai dificil să îl câștigăm, pentru că Federația Rusă depune eforturi disperate pentru a nu pierde, a declarat Alexei Arestovici, fost consilier al președintelui Volodimir Zelenski.  

După ce a demisionat, Alexei Arestovici a spus pe 21 ianuarie, într-un interviu acordat jurnalistului și politologului ucrainean Iurii Romanenko:Acum sunt o persoană neoficială, pot spune ce vreau. Toată lumea crede că vom câștiga războiul, dar acum este foarte diferit.  Din 14 ianuarie a încetat să mai fie așa. Ce credeți, evaluarea lui Duda (n.r. președintele Poloniei Andrzej Duda) că aceste luni sunt decisive (n.r. care vor urma) și că nu se știe dacă Ucraina va supraviețui, a fost făcută doar așa sau s-a bazat pe unele informații?”

Declarația invocată de Arestovici și făcută de Andrzej Duda în data de 14 ianuarie venea în contextul eforturilor aliaților occidentali de a se pune de acord cu privire la furnizarea de armament greu Ucrainei, în special tancuri, în perspectiva unei noi ofensive terestre ruse.

“În următoarele săptămâni sau luni vom ști dacă Ucraina va supraviețui. Depinde de noi dacă Ucraina va rămâne parte integrantă a lumii libere și democratice”, afirma Duda.

Declarațiile lui Arestovici au avut multe reacții, iar, ulterior, acesta a venit cu unele explicații.

„Noi războiul nu-l vom pierde. Dar să-l câștigăm a devenit mai dificil, pentru că Federația Rusă depune eforturi disperate pentru a nu pierde”, a scris Arestovici pe Telegram.
Acesta a precizat:
“1. Nu vom pierde războiul.
2. Dar a devenit mai greu de câștigat, pentru că Federația Rusă face eforturi disperate pentru a nu pierde. Acum două luni erau 210 mii pe teritoriul nostru, iar astăzi sunt peste 300.000. Și ei plănuiesc mai mult.
3. Îndeplinirea sarcinii de a câștiga războiul, așa cum vrem să ne declarăm  victoria („nici un singur soldat rus pe teritoriul nostru”) depinde direct de două lucruri – competența  și oportunitatea aprovizionării occidentale, capacitatea noastră de a ne organiza și voința îndelungată a întregii țări

Și judecând după numărul de nimicuri, am avut și alte preocupări în afară de război.

Și războiului nu-i place asta. Îi place toată atenția pentru el însuși.

Prin urmare, sugestia mea:

– mai puține nimicuri,

– mai multă atenție la război, cu scopul de a-l câștiga”.

  • Consilierul prezidenţial Arestovici a demisionat după afirmaţii despre racheta rusă prăbuşită peste un bloc în Dnipro

Consilierul prezidenţial ucrainean Oleksii Arestovici şi-a înaintat demisia în urmă cu o săptămână, după criticile aspre stârnite de afirmaţiile sale în care sugera că racheta rusească ce a ucis cel puţin 41 de oameni în oraşul ucrainean Dnipro a fost doborâtă de Ucraina, informează Reuters.

Arestovici şi-a anunţat demisia pe Facebook, după ce şi-a cerut scuze public şi a revenit asupra afirmaţiilor sale într-o postare pe serviciul de mesagerie Telegram.

Forţele Aeriene ale Ucrainei au susţinut că blocul rezidenţial a fost lovit de o rachetă rusească Kh-22, pe care Kievul nu o poate doborî cu echipamentul pe care îl are în dotare.

“Prezint scuzele mele sincere victimelor şi rudelor lor, locuitorilor din Dnipro şi tuturor celor care au fost profund afectaţi de versiunea mea prematură eronată privind cauza pentru care racheta rusească a lovit o clădire rezidenţială”, a scris Arestovici.

Ca de obicei, Kremlinul a dezminţit responsabilitatea Rusiei în acest măcel, dând vina pe Ucraina. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a vorbit despre “o tragedie” cauzată posibil de apărarea antiaeriană ucraineană.

Rusia a declanşat la 24 februarie 2022 o invazie în Ucraina pe care o numeşte “operaţiune militară specială”, de fapt o agresiune nejustificată şi neprovocată împotriva unui stat suveran, prima de acest gen în Europa după cel de-al Doilea Război Mondial.

Articole recente

SUA permit anumite tranzacții cu titluri International Investment Bank, aflată sub sancțiuni

Departamentul Trezoreriei SUA a eliberat miercuri o licență care autorizează anumite tranzacții cu titluri care…

4 ore ago

Budapesta consideră că este ”inutil” ca PE să se opună preşedinţiei ungare a Consiliului UE

Budapesta a respins ca inutilă cererea Parlamentului European de a împiedica Ungaria să preia preşedinţia…

6 ore ago

Blinken: NATO trebuie să întărească Ucraina pentru a putea descuraja viitoare atacuri

NATO trebuie să coopereze pentru a dezvolta şi mai mult armata ucraineană în următorii ani…

6 ore ago

Japonia anunţă un plan de 25 de miliarde de euro pentru a stopa scăderea natalităţii

Premierul japonez Fumio Kishida a anunţat joi un plan de 25 de miliarde de dolari…

7 ore ago

Ungaria nu e de acord ca aderarea Ucrainei la NATO să fie pe agenda summitului de la Vilnius

Aderarea Ucrainei la NATO nu se poate pe afla pe agendă la summitul Alianţei Nord-Atlantice…

7 ore ago

Iohannis: Negocierile politice pentru rotaţie vor fi finalizate cât de curând şi se va trece la treabă

Preşedintele Klaus Iohannis, a declarat, joi, că nu există "niciun fel de complicaţie" în cadrul…

7 ore ago