Categories: Turism

Alin Burcea, CEO Paralela 45: În turism, au crescut pretențiile, nu se mai cumpără orice, doar pentru că este mai ieftin; toată lumea este atentă la asigurări

  • “În 2019 Paralela 45 a avut rulaj (volum de vânzări) de aproape 60 de milioane de euro, în 2021 de 38 de milioane de euro, în 2022 estimăm 50 de milioane de euro”.
  • “În turism, ca și strategie, românii nu se mai înscriu în Early Booking în număr mare, ca înainte. Vin mai târziu, mai în apropierea datei de plecare”.
  • “Am introdus un zbor charter pe Marmaris, care este o noutate pentru acest sezon, un zbor spre Rhodos din Iași, un alt zbor nou spre Ibiza (București – Ibiza, din 17 iunie)”.

Alin Burcea, CEO Paralela 45, ne-a acordat următorul interviu.

Care credeți că va fi destinația anului 2022?

Alin Burcea: Ca număr de persoane, probabil Grecia, având foarte multe curse charter în portofoliu, din multe orașe ale țării și către multe insule, la care se adaugă turismul individual. Nordul Greciei este o destinație foarte căutată de românii care vor să meargă cu mașina lor în vacanță. Pe zbor charter, la Paralela 45 sunt peste 1.050 de oferte pentru vacanța de vară în Corfu, Creta/Heraklion, Creta/Chania, Rhodos, Zakynthos, Santorini, din București, Cluj-Napoca, Iași, Timișoara, Craiova, Târgu Mureș, Oradea, cu pachete de vacanță de la 282 de euro/persoană/7 nopți.

Revin în forță Spania și Italia, vara aceasta, după doi ani în care numărul turiștilor în aceste destinații a fost mai mic. Avem peste 360 de oferte pentru vacanța de vară în Spania: în Costa Brava, Costa del Sol, Ibiza, Palma de Mallorca, Tenerife – pe zbor direct săptămânal. Noutatea sezonului este Ibiza, pe zbor charter din 17 iunie și pachete de vacanță de la 641 de euro/persoană/7 nopți, în regimul de masă dorit (mic dejun sau demipensiune).

Pentru vacanța în Turcia sunt zboruri charter spre Antalya, dar și spre Dalaman și Bodrum, pentru zonele de vacanță Marmaris, Kusadasi, Fethyie, Didim, Bodrum etc. Numai spre Antalya avem 10 zboruri charter săptămânale din București, Cluj-Napoca, Iași, Timișoara, Târgu – Mureș, Baia Mare, Sibiu, Oradea, Bacău, în perioada 23 aprilie (primul din sezon, care a fost de Paște) până la 22 octombrie, pentru că în septembrie și octombrie sunt temperaturi de vară în Antalya, de peste 27-28 de grade. Este destinația de vară cu multe curse charter din sezon, fiind atât de căutată de turiștii români îndrăgostiți de ospitalitatea hotelierilor turci și mai ales de răsfățul de care au parte în resorturi.

În total, pe perioada verii avem aproximativ 60 de plecări (zboruri) pe săptămână, în frunte fiind 21 de zboruri săptămânale către Grecia, 12 către Turcia (Antalya, Bodrum și Dalaman) și 13 către Spania.

În 2022 revin în forță circuitele. Mai mult de 50 de circuite organizăm în Turcia, din Istanbul în Cappadocia, din Ankara în Antalya, din primăvară până la finalul anului, din peste 200 organizate în acest an, pe toate continentele. Sunt accesibile toate destinațiile după ridicarea restricțiilor majore de călătorie, care permite călătorii ca înainte de anul 2020. Turiștii pot merge în vacanțe de tip circuit în America de Sud (Argentina, Brazilia, Chile), America de Nord și Centrală (Canada, Statele Unite, Mexic), Africa (Egipt, Tunisia, Namibia, Maroc), Asia (Georgia, Uzbekistan, Israel, Iordania, Liban, Sri Lanka, Japonia, Singapore, Thailanda, Malaezia, Coreea de Sud) și toate țările din Europa.

Circuitele sunt programe de vacanță cu un program complex, care dau posibilitatea turistului să vadă mai multe țări ori orașe, cu locurile lor emblematice, într-o perioadă scurtă de timp. E ca și cum ar avea mai multe vacanțe într-una singură, de la patru la 10 zile. Circuitele atrag turiști avizi de istoria, cultura, tradițiile locurilor pe care le vizitează. Sunt organizate în grupuri de până la 30 de persoane, cu ghid însoțitor și ghid local, care le oferă turiștilor poveștile locurilor pe care le vizitează.

Care sunt noutățile turistice pentru acest an?

Alin Burcea: Am introdus un zbor charter pe Marmaris (se zboară pe aeroportul din Dalaman, București – Dalaman), care este o noutate pentru acest sezon, un zbor spre Rhodos din Iași, un alt zbor nou spre Ibiza (București – Ibiza, din 17 iunie, cu pachete de la 641 de euro/persoană/7 nopți). Practic oferim destinații alternative românilor din anumite regiuni și diversificăm prin zboruri directe destinațiile din portofoliu.

Care sunt recomandările agenției Paralela 45 pentru vacanța de vară?

Alin Burcea: Recomandarea noastră este ca turiștii să fie în contact cu agentul lor de turism pentru orice călătorie vor să facă. Agentul de turism îi ajută să găsească destinația potrivită pentru ei la bugetul pe care îl au și să se bucure de o experiență bună. Noi anunțăm tot timpul noutăți în ceea ce privește zborurile charter, destinațiile, ori oferte noi pentru anumite zone, ce e atractiv și irezistibil într-o destinație sau alta, dar turiștii sunt diferiți. De aceea relația cu agentul de turism, dacă are și tradiție, e foarte prețioasă pentru un turist și călătoriile lui.

Care este cea mai avantajoasă ofertă pentru familii?

Alin Burcea: În general, acelea care includ hoteluri kids friendly ori family, unde copiii sunt implicați în activități creative, de divertisment, sportive, au o vacanță activă și părinții reușesc și ei să se relaxeze, dar e alegerea fiecărei familii unde călătorește. Noi avem în portofoliu nenumărate hoteluri cu cluburi pentru copii, și în Antalya (cele mai multe), și în Grecia, și în Spania, și în Egipt…

Care este cea mai extravagantă ofertă de vacanță de vară?

Alin Burcea: “Extravagant” poate fi considerat totul după ce ai muncit cu responsabilitate 11 luni pe an și o săptămână, două, din perioada de concediu mergi în vacanță pentru relaxare totală ori o vacanță activă – pentru că nu toți ne relaxăm în același mod. În timp ce unii vor relaxare totală la plajă, piscină, centerele Spa, unii își încarcă bateriile vizitând site-uri arheologice, muzee, obiective turistice, în general. Și fiecare destinație oferă “extravaganța” pe care o căutăm. Bodrum e considerat Saint Tropezul Turciei, Ibiza este raiul cluburilor și al peisajelor. Mikonos este, de asemenea, raiul cluburilor și al petrecerilor pe yachturi, Antalya este destinația luxului suprem și răsfățului, dar accesibilă tuturor categoriilor de turiști, Grecia este îți oferă “extravaganța” boemiei afișate, dar care are în spate tradiție în a face turism de calitate.

Este Antalya o zonă sigură pentru turiști?

Alin Burcea: Antalya a fost, este și rămâne o destinație sigură.

Câți turiști români estimați că vor vizita Antalya în acest an prin Paralela 45?

Alin Burcea: Estimăm o creștere cu 50%, față de anul trecut, când au fost 7.500/8.000, la un nivel de 12.500-13.000 numai în Antalya.

Ați revenit la cifrele de turism ante-pandemie?

Alin Burcea: În 2022 suntem aproape, dar nu vom ajunge la cifrele de dinainte de pandemie. În 2019 am avut rulaj (volum de vânzări) de aproape 60 de milioane de euro, în 2021 de 38 de milioane de euro, în 2022 estimăm 50 de milioane de euro.

Cum vă afectează situația actuală din Ucraina?

Alin Burcea: S-a simțit o scădere în vânzări pe moment (februarie – început de martie), dar numărul cererilor a rămas. Adică lumea întreabă în continuare, se documentează. Lucrurile și-au revenit la normal și în momentul de față chiar au luat avânt circuitele, atat cu avionul cît și cu autocarul. Oamenii sunt dornici să descopere lumea din jur.

Câți angajati aveți în acest moment?

Alin Burcea: Avem 122 de angajați. Agenția și-a mărit rețeaua de agenții, în 2021, cu cele din Craiova, Brașov, Alba Iulia, Ploiești, acoperind un număr de 41 de orașe, la care se adaugă agenția online, și a angajat 20% din personal. În 2022 am deschis alte două agenții, în București și la Oradea.

Care este situația forței de munca în turism după pandemie?

Alin Burcea: La agențiile de turism se simte o mare lipsă de oameni, circa 25% este “lipsă” – pentru că foarte mulți au plecat din agenții, în perioada pandemiei. Și din hoteluri, la fel.

Ce schimbări a adus pandemia în acest domeniu? Și la ce să ne așteptăm în continuare?

Alin Burcea: În turism, ca și strategie, românii nu se mai înscriu în Early Booking în număr mare, ca înainte. Vin mai târziu, mai în apropierea datei de plecare. De asemenea, se lucrează mult de la distanță, românii vin mult mai puțini în agenții. Am ajuns, o evoluție firească, să facem rezervări prin rețelele sociale (Facebook, Instagram), prin whatsapp, nu numai prin portalul de vacanțe paralela 45.ro, ori email, cu plata online și vouchere trimise automat. Sunt mult mai rapide și accesibile aceste canale clienților noștri și am investit în a le face funcționale și cunoscute publicului larg.

S-au modificat cerințele turiștilor români față de anii trecuți? În ce sens?

Alin Burcea: Au crescut pretențiile, nu se mai cumpără orice, doar pentru că este mai ieftin, ceea ce este, evident, un lucru bun. În plus, toată lumea este atentă la asigurări, mult mai mult ca înainte.

Hotelier din Antalya: Ne aşteptăm la o creştere a numărului de turişti români; cu siguranţă nu vor fi sub 200.000

Proprietar agenţie Antalya: Ne aşteptăm la dublarea numărului de turişti români în acest an

Oficial Antalya: Trebuie să compensăm pierderea turiştilor ucraineni cu cei din Serbia, România, Republica Moldova şi Bulgaria

Articole recente

Norvegia acuză un grup pro-rus pentru atacuri cibernetice ce au vizat instituţii private şi publice

O serie de instituţii din Norvegia au fost ţinta unui atac cibernetic în ultimele 24…

11 minute ago

Inspectorii antifraudă fiscală verifică 131 milioane euro obținuți din tranzacționarea criptomonedelor, prin intermediul platformelor Binance, KuCoin, Maiar, BitMart, FTX

ANAF se adaptează evoluției tehnologiei și trendurilor pieței financiare și verifică veniturile obținute din tranzacționarea…

12 minute ago

Kievul salută ”poziţia lucidă” a NATO cu privire la Rusia

Kievul a salutat miercuri ''poziţia lucidă'' a NATO cu privire la Rusia, calificată drept ''ameninţare directă'' de…

13 minute ago

Rusia înăspreşte restricţiile împotriva ”agenţilor străini”

Parlamentarii ruşi au adoptat miercuri un proiect de lege care înăspreşte restricţiile împotriva persoanelor şi…

29 de minute ago

Chiriţoiu: Plafonarea preţului carburanţilor este o măsură proastă, care ne-ar întoarce în comunism când stăteam la cozi

Plafonarea preţului la carburanţi este o măsură proastă care ne-ar duce înapoi în comunism, când…

31 de minute ago

Ucraina poate conta pe NATO ”atât timp cât va fi necesar” (Stoltenberg)

Ucraina poate conta pe susţinerea NATO ''atât timp cât va fi necesar'', a declarat miercuri…

41 de minute ago