Alin Iacob, președintele AURSF, a fost selectat din nou de Comisia Europeană într-un grup de experți

Alin Iacob, președintele AURSF, a fost selectat ca membru al Payment Systems Market Expert Group (PSMEG), pentru un nou mandat, care expiră la 31 decembrie 2025, potrivit AURSF.

Grupul de experți, din care fac parte mulți reprezentanți ai principalilor actori din zona sistemelor de plăti de la nivel european, consiliază Comisia Europeană în materie de plăti și asista Comisia Europeană în pregătirea reglementărilor și politicilor referitoare la plăti, inclusiv în ceea ce privește prevenirea fraudelor.

Preiau acest nou mandat într-un grup de experți la Comisia Europeană pe un subiect extrem de important pentru consumatorii români, cel al plăților, cu dorința de a contribui și pe mai departe la dezvoltarea sistemelor de plăti la nivel național și european, țînând cont de interesele consumatorilor utilizatori de servicii financiare. Provocările aferente autentificării stricte a clienților, precum și generalizarea plăților instant, la costuri mici pentru consumatori, sunt unele dintre primele mele priorități. Sper că, măcar de această dată, de activitatea mea în cadrul PSMEG să profite mai mult și decidenții în materie de plăti din România, precum și participanții la piață, afirmă Alin Iacob, președintele AURSF.

Ca membru PSMEG încă din 2012, Alin Iacob a atras, în numeroase ocazii, atenția asupra comisioanelor exagerate care erau plătite de consumatorii din țările non-euro care doreau să facă plăti în euro, asupra capcanelor pentru consumatori și costurilor asociate conversiei valutare dinamice («dynamic currency conversion»), asupra nerespectării regulamentului 924/2009, etc.

În urma demersurilor sale, preluate și de alți reprezentanți ai organizațiilor europene de consumatori și transpuse ulterior într-un act normativ comunitar, consumatorii plătesc astăzi comisioane la plățile în euro reduse de câteva zeci de ori.

Potrivit AURSF, Alin Iacob a contribuit și la revizuirea Directivei 1 privind serviciile de plata (PSD 1), iar mai apoi la elaborarea și transpunerea în legislația națională a Directivei 2 privind serviciile de plata (PSD 2), la transpunerea reglementării cu privire la comisioanele interbancare aferente operațiunilor cu cardul (MIFs) și la multe alte inițiative în materie de plăti.

Articole recente

PSD a sesizat Poliţia Capitalei şi Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă cu privire la congresul PNL

PSD a sesizat, vineri, autorităţile publice cu atribuţii de control în domeniul pandemiei, printre care…

23 de minute ago

Mugur Isărescu: Sectorul guvernamental este cel care creează deficitul extern în totalitate

Sectorul guvernamental este cel care creează deficitul extern în totalitate, a declarat vineri guvernatorul Băncii…

27 de minute ago

Oana ȘTEFĂNOIU: ASF a susținut în permanență demersul de impozitare cu 1% a investițiilor pe piața de capital – video

ASF a susținut în permanență demersul de impozitare cu 1% a investițiilor pe piața de…

30 de minute ago

Criza din sectorul european al îngrăşămintelor se extinde după ce o altă firmă a redus producţia

Un alt producător european de îngrăşăminte a decis să reducă producţia din cauza creşterii explozive…

2 ore ago

Turcan: Îmi doresc să nu găsim scuze şi să facem eforturi maxime ca Legea consumatorului vulnerabil să se aplice de la 1 noiembrie

Reprezentanţi ai administraţiilor publice locale sunt îngrijoraţi de rapiditatea cu care trebuie să acţioneze pentru…

2 ore ago

Studiu Kaspersky: 70% dintre oameni susţin că reţelele de socializare au un impact negativ asupra sănătăţii mintale

Şapte din zece oameni (70%) îşi schimbă atitudinea faţă de reţelele de socializare, dat fiind…

2 ore ago