Update articol:
#BLACKSEAONLINEFORUM

Alina Popa, Petrom: Deblocarea proiectelor din Marea Neagră aduce beneficii foarte mari pentru România

alina popa CFO petrom politica de dividende

Deblocarea proiectelor de gaze din Marea Neagră aduce beneficii foarte mari pentru România, a spus Alina Popa, CFO OMV Petrom, la “BLACK SEA ONLINE FORUM – Importanța geostrategică și economică a Mării Negre în actualul context european”, organizat de Financial Intelligence.

Ea a precizat: “Gazul natural din Marea Neagră este combustibilul de tranziţie spre o energie verde si oferă perspectiva unei dezvoltări economice sustenabile. De asemenea, asigură o punte între siguranţa aprovizionării şi atingerea obiectivelor climatice. Gazele pot să constituie cea mai bună soluţie pentru această tranziţie energetică, având în vedere faptul că dispunem de ele, deci avem rezerve dovedite şi evaluate economic. Ele pot asigura echilibrarea fluxurilor de energie regenerabilă. Pot fi folosite în mai multe direcţii, în sectorul de producţie a energiei electrice. Se ştie că dacă înlocuim capacitatea de producţie de cărbune cu cea pe gaze realizăm o reducere a emisiilor cu 60%.”

Potrivit Alinei Popa, proiectele de gaze din Marea Neagră pot avea un efect de multiplicare în economia României, atât pe termen mediu, cât şi pe termen lung. Potrivit unor studii, este vorba despre investiţii potenţiale de peste 15 miliarde de dolari si venituri la bugetul de stat de peste 25 de miliarde de dolari.

Alina Popa consideră că modificările la Legea offshore ar trebui să adreseze trei direcţii importante: “Prima este legată de un sistem de taxare competitiv. La momentul de faţă, România are o taxare efectivă medie undeva la 25%, faţă de 7% – media europeană.

De asemenea, dacă ne uităm la Marea Neagră şi adăugăm, pe lângă taxarea efectivă specifică ţiţeiului şi gazelor naturale, şi impozitul pe profit, unde stăm un pic mai bine, per total tot suntem undeva la 30% taxare efectivă. Spre comparație, Bulgaria e la 10%, Turcia e la 19%, conform studiului Biriş Goran. Trebuie să lucrăm pentru a fi competitivi. E o competiţie pentru capital în toată lumea şi vedem din ce în ce mai multe ţări interesate de astfel de proiecte, inclusiv la Marea Neagră.

Al doilea element care ar trebui adresat este stabilitatea fiscală, pentru că o investiţie pe termen lung necesită o stabilitate fiscală.

Al treilea element este piaţa liberă. Aşteptăm cu mare interes să vedem în consultare publică un proiect de lege pentru a adresa aceste subiecte, cu un cadrul de reglementare stabil, predictibil şi competitiv. Sunt elemente cheie pentru orice investiţie, dar mai ales pentru investiţii semnificative şi pe termen mediu şi lung.“

CFO-ul Petrom a mai spus că timpul nu trece în favoarea noastră, în ceea ce privește gazele din Marea Neagră, şi din perspectiva Green Deal.

Ea a precizat ca, din simulările făcute, nu vede proiectul ca fiind pus în pericol din perspectiva evoluției pretului gazelor.

BVB | Știri BVB

AAGES S.A. (AAG) (03/12/2024)

Hotarari CA 03.12.2024

SIMTEL TEAM (SMTL) (03/12/2024)

Tranzactii management - art. 19 Reg. (UE) 596/2014

STK EMERGENT (STK) (03/12/2024)

Tranzactii management - art. 19 Reg. (UE) 596/2014

ROCA INDUSTRY HOLDINGROCK1 S.A. (ROC1) (03/12/2024)

Tranzactie conform art. 19 Reg. (UE) 596/2014