Update articol:

Alpha Bank Romania a lansat primul program de obligațiuni ipotecare din România

Sergiu Oprescu, CEO Alpha Bank

Alpha Bank Romania a lansat primul program de obligațiuni ipotecare în valoare de 1 miliard euro, potrivit unui comunicat de presă.

Prima emisiune de obligațiuni ipotecare din cadrul Programului, cu o limită de 200 milioane euro va avea loc în viitorul apropiat, potrivit băncii.

Sergiu Oprescu, președintele executiv al Alpha Bank Romania, a declarat: “Avem plăcerea să anunțăm primul program de obligațiuni ipotecare din România, o inițiativă care continuă tradiția noastră de pionierat în domeniul bancar, după lansarea în 2001 a primului împrumut imobiliar. Prin acest Program, România va intra în rândul țărilor care au atât o legislație modernă, cât și o piață activă a obligațiunilor ipotecare”.

Proiectul se desfășoară în colaborare cu banca de investiții Barclays Bank PLC, ca aranjor, PwC ca agent, Allen & Overy Londra și RTPR Allen & Overy în calitate de consilieri ai aranjorului și Clifford Chance Badea și Clifford Chance London, în calitate de consilieri ai emitentului. Alpha Bank Romania intenționează să listeze obligațiunile emise în cadrul Programului atât pe Bursa din Luxemburg, cât și pe Bursa de Valori București. Moody’s va acorda rating obligațiunilor emise în cadrul Programului.

Obligaţiunile ipotecare reprezintă o soluţie de finanțare des întâlnită pe pieţele financiare internaţionale, prin care banca emitentă urmărește să își diversifice sursele de finanţare, cât și să scadă costul mediu al acestora, atrăgând noi fonduri pentru dezvoltarea și extinderea activităţilor sale. La nivelul Uniunii Europene, aproximativ 27% din creditele ipotecare acordate de instituţiile financiare sunt finanţate prin emiterea de obligaţiuni ipotecare, aceasta fiind o soluţie frecvent utilizată de toate sistemele bancare din Europa.

Potrivit Legii nr. 304/2015, obligaţiunile emise în cadrul Programului sunt garantate cu un portofoliu de creanțe decurgând din contractele de credit ipotecar/de investiţii imobiliare aflate în derulare, fără ca emisiunea de obligațiuni ipotecare să atragă modificări în privința termenilor contractuali agreați anterior cu clienții băncii sau a garanțiilor aferente contractelor de credit.

Tranzacţia are loc la trei ani de la intrarea în vigoare a legii privind emisiunile de obligaţiuni ipotecare. ”Echipa de avocaţi care a asistat Alpha Bank face parte din practica pieţe de capital coordonată de Mădălina Rachieru, Partener, şi a fost formată din Radu Ropotă (counsel), Georgiana Evi (associate) şi Yolanda Ghiţă-Blujdescu (associate)”, se arată în comunicat.

Echipa Clifford Chance a asistat banca pe tot parcursul tranzacţiei, de la consultanţă în pregătirea şi finalizarea prospectului de bază şi negocierea documentaţiei aferente programului de obligaţiuni, până la aprobarea prospectului de către Commission de Surveillance du Secteur Financier (CSSF) şi pregătirea procesului de listare la Bursele de Valori din Luxemburg şi Bucureşti.

”Prin această tranzacţie, piaţa de capital românească se îmbogăţeşte cu un nou tip de instrument financiar care permite instituţiilor de credit să atragă lichidităţi pe baza portofoliului de credite acordate şi reprezintă materializarea unui efort colectiv de transpunere în practică a legislaţiei pregătite împreună cu Asociaţia Română a Băncilor şi Banca Naţională a României”, a spus Radu Ropotă.

 

BVBStiri BVB

Erste Group Bank AG (EBS) (02/12/2020)

Notificare - tranzactii management - art. 19 Reg. (UE) 596/2014

PURCARI WINERIES PUBLIC COMPANY LIMITED (WINE) (02/12/2020)

Notificare - rascumparare actiuni proprii 23-27 noiembrie 2020

S.N.T.G.N. TRANSGAZ S.A. (TGN) (02/12/2020)

Comunicat - finalizare proiect BRUA - faza I

COMPA S. A. (CMP) (02/12/2020)

Notificare - rascumparare actiuni proprii 23-27.11.2020

SIF OLTENIA S.A. (SIF5) (27/11/2020)

Comunicat referitor la comentarii media