Categories: EnergieGaze naturale

Ambasada Rusiei la Bucureşti: Atragem atenția asupra cazurilor de fraudă din partea presupușilor „intermediari români” ai Gazprom; Unii „antreprenori” lipsiți de scrupule, folosind scrisori falsificate în numele conducerii monopolului rus, induc în eroare companiile locale care manifestă dorința să achiziționeze gaz

Creșterea importurilor de gaze din Rusia este vizibilă atât în Europa, dar și în România: timp de 10 luni din acest an, țara a importat aproape 2,5 miliarde de metri cubi de gaze, potrivit Ambasadei Rusiei la Bucureşti, precizând: “Comparați cu anul 2020, când importurile pe un an întreg au fost de puțin peste 2 miliarde de metri cubi”.

Ambasada Rusiei atenţionează: “Într-un mod aparte, dorim să atragem atenția asupra cazurilor identificate de fraudă din partea presupușilor „intermediari români” ai PJSC Gazprom. Unii „antreprenori” lipsiți de scrupule, folosind scrisori falsificate în numele conducerii monopolului rus, induc în eroare companiile locale care manifestă dorința să achiziționeze gaz.

Reamintim că Gazprom-export efectuează livrarea de gaze naturale prin intermediul a două companii acreditate de partea română – Conef-energy și WIEE România, care rezervă volumul de combustibil livrat. Gazprom-export are la București un reprezentant oficial. Acestea sunt organizațiile unde puteți verifica atât starea cererii pentru achiziționarea de gaze cât și legalitatea contractantului”.

Cu privire la situația livrării de gaze din Rusia către Europa, Ambasada Rusiei la Bucureşti transmite:

“Având în vedere speculațiile neîncetate în jurul PJSC (Societatea publică pe acțiuni) Gazprom și al furnizării de gaze din Rusia către Europa, am dori să expunem mai multe fapte și circumstanțe care dezvăluie starea reală a lucrurilor în acest domeniu.

În 2021, Gazprom a crescut livrările de gaze naturale către UE cu 15% față de anul trecut, lucru confirmat de Președintele Federației Ruse V.V. Putin în timpul Săptămânii Ruse de Energie (Russian Energy Week) de la Sankt Petersburg.

Acuzațiile de „manipulare a pieței” de către furnizorul rus au fost în mod repetat combătute chiar de europeni. De exemplu, șeful Comitetului pentru economie și energie din Bundestag, Klaus Ernst, în octombrie a dat oficial un răspuns negativ la întrebarea dacă există semne că motivul creșterii prețurilor la gaz este nerespectarea de către furnizorii ruși de resurse energetice a obligațiilor lor, în cadrul contractelor existente. Răspunsul furnizat spune că „guvernul Republicii Federale Germania nu are informații cu privire la nerespectarea de către furnizorii ruși de resurse energetice a obligațiilor lor contractuale”.

Ministerul Economiei și Energiei din Republica Federală Germania a menționat, de asemenea, că în vară în țările care reprezintă importanță pentru alimentarea cu gaze a Germaniei – Rusia și Norvegia – s-au efectuat lucrări tehnice în cadrul sistemelor de instalații din industria gazelor, dar, de asemenea, au și apărut dificultăți în producția de gaze naturale, ceea ce a dus la o reducere a volumului de combustibil importat.

Odată cu redresarea economică, cu tarifarea care ține cont de impozitul pe emisiile de CO2 și cu importanța tot mai crescândă a gazelor naturale în generarea de energie electrică, volumul destul de mic al ofertelor, în general, s-a confruntat cu o cerere crescută, ceea ce a dus la o majorare semnificativă a prețurilor pe termen scurt.

Șeful Comitetului pentru economie și energie din Bundestag a declarat că majorarea prețurilor la gaz în UE este legată de diferiți factori, inclusiv de reducerea livrărilor de gaz natural lichefiat, GNL, către Europa, în timp ce aceste livrări cresc în direcția țărilor asiatice.

Klaus Ernst a menționat că lansarea cât mai curând posibil a conductei Nord Stream ‑ 2 ar contribui la reducerea prețurilor la gaze în Europa. Partea rusă a subliniat în repetate rânduri că acest proiect este unul comercial și se implementează în colaborare cu partenerii europeni.

Puțin mai târziu, Șeful adjunct al Comisiei Europene, Frans Timmermans, într-un interviu acordat postului TV bulgar „bTV”, a declarat că Rusia îndeplinește pe deplin contractele pe termen lung pentru livrarea de gaze naturale către UE și nu se ocupă de manipulare pe piața.

El a descris situația de pe piața gazelor naturale ca fiind o „furtună perfectă”, menționând că cererea de resurse a crescut la nivel mondial. „Cererea globală de gaze este enormă. Există probleme în China, iar Rusia încearcă să furnizeze cantitatea maximă de gaz, inclusiv acolo. Dar nu există niciun motiv să considerăm că Rusia manipulează piața gazelor naturale ”, a spus el.

În timpul sesiunii plenare a Săptămânii Ruse de Energie, Președintele Rusiei Vladimir Putin a numit declarațiile despre utilizarea energiei de către Rusia ca armă drept o pălăvrăgeală motivată politic. El a subliniat faptul că „și în cele mai dificile perioade ale Războiului Rece, Federația Rusă a furnizat gaze Europei în mod regulat, în mod continuu, îndeplinindu-și pe deplin obligațiile contractuale”.

În același timp, el și-a exprimat opinia că o majorare și mai substanțială a tranzitului prin sistemul transportării gazelor naturale din Ucraina reprezintă un pericol, deoarece uzura acestuia depășește 80%. Între timp, a subliniat Președintele Rusiei, livrările pe acest traseu în 2021 vor fi cu aproximativ 10% mai mari decât obligațiile contractuale pentru tranzit.

Creșterea volumului livrărilor de gaze o confirmă și statisticile. Timp de nouă luni și jumătate din 2021, Gazprom a produs 399,4 miliarde de metri cubi de gaz. Aceasta este cu 16,6% (56,7 miliarde de metri cubi) mai mult decât anul trecut. Livrările către piața internă au crescut, de asemenea, cu 16,6% (cu 26,1 miliarde de metri cubi).
Exportul către țările din afara CSI a fost majorat de Gazprom la 152,2 miliarde de metri cubi, ceea ce reprezintă cu 13,1% (cu 17,6 miliarde de metri cubi) mai mult decât în aceeași perioadă din 2020. Compania rusă continuă să livreze gaze la un nivel aproape de un record istoric. Livrările ar putea fi mărite, dar pentru aceasta este necesar ca acest surplus să fie extras. O astfel de sarcină este reală, dar trebuie susținută de cerere și, în acest caz, investițiile în extragerea gazului trebuie asigurate prin contracte pe termen lung.

Valery Kuzmin, Ambasadorul Rusiei în România: Gazprom a crescut livrările de gaze către România cu 347,6%, în prima jumătate din septembrie 

Articole recente

UE şi Norvegia au stabilit să-şi consolideze cooperarea pentru garantarea aprovizionării cu gaze

Uniunea Europeană şi Norvegia au stabilit să-şi intensifice cooperarea pentru a garanta surse adiţionale de…

5 ore ago

Klaus Iohannis a reafirmat la Bruxelles convingerea privind viitorul european al regiunii Balcanilor de Vest

Preşedintele Klaus Iohannis a participat, joi şi vineri, la reuniunile liderilor din Uniunea Europeană şi…

6 ore ago

Fondul Proprietatea a anunțat încheierea ofertei de răscumpărare; indice de alocare – 0,2393196964

Fondul Proprietatea a anunțat încheierea ofertei de răscumpărare, indicele de alocare fiind de 0,2393196964, potrivit…

6 ore ago

Hackerii au furat 100 de milioane de dolari în criptomonede de la Horizon

Hackerii au furat 100 de milioane de dolari în criptomonede de la Horizon, o așa-numită…

6 ore ago

Posibilitatea transformării grupurilor de luptă aliate în brigăzi, decisă la Summitul NATO de la Madrid (surse)

Posibilitatea ridicării grupurilor de luptă din România şi din alte ţări estice la rang de…

7 ore ago

Ucraina e “un viitor partener egal pentru cel puţin 27 de ţări UE”, afirmă Zelenski

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a salutat acordarea statutului de ţară candidată la aderare Ucrainei, despre…

7 ore ago