Afaceri

AmCham: O planificare bugetară prudentă şi sustenabilă, singura variantă pentru ţintirea unui echilibru macroeconomic

Consolidarea fiscal-bugetară trebuie să rămână o prioritate, performanţa României în materie de colectare a veniturilor fiscale fiind demoralizantă nu doar prin raportare la media europeană, ci şi la statele din regiune, potrivit unui comunicat al Camerei de Comerţ Americane în România (AmCham România).

În contextul exerciţiului de construcţie a bugetului de stat pentru 2023, ca în fiecare an, AmCham România semnalează importanţa respectării unor principii fundamentale care trebuie să ghideze acest proces.

Perspectiva macroeconomică actuală este marcată de o serie de crize suprapuse care impun o planificare bugetară eficientă şi prudentă. Deasupra radiografiei de creştere economică în anul 2022 planează un orizont de incertitudini, culminând cu prognosticul recesiunii în economii de referinţă, precum SUA, Germania şi alte state europene, în timp ce experienţa ultimilor doi ani ne arată că nu ne putem izola de şocurile exogene.

În viziunea AmCham, o planificare bugetară sustenabilă trebuie să urmărească principii şi obiective strategice. Astfel, schimbarea paradigmei economice devine prioritatea zero într-un context în care modelul de creştere bazat pe consum se dovedeşte a fi nu doar nesănătos, ci şi o vulnerabilitate. Criza preţurilor la energie şi inflaţia galopantă, ale căror efecte se resimt cu precădere la nivelul consumului, sunt exemple elocvente, cu atât mai mult cu cât în ciuda plafonării preţurilor la energie, rata de transmisie a acestora în preţul bunurilor este una fără precedent.

“Este încurajator că România a înregistrat o continuitate a fluxurilor investiţionale în perioada pandemică şi post-pandemică, în pofida accelerării inflaţiei. Investiţiile strategice în activităţi a căror valoare adăugată va genera un efect multiplicator în economie reprezintă cheia succesului pentru o creştere sustenabilă, dar şi pentru adresarea uneia dintre vulnerabilităţile cronice ale României – deficitul comercial, care înregistrează valori record. Creşterea vertiginoasă a importurilor, dar mai ales localizarea lor în sectoare strategice în care România are un potenţial semnificativ (industria agroalimentară, energie, petrochimică etc.) este cel puţin un paradox. România este a cincea ţară ca potenţial agricol din UE, însă rata de import a produselor agroalimentare este alarmantă. Deşi ţara noastră beneficiază de resurse considerabile şi pretinde a fi “independentă energetic”, statisticile arată că suntem un importator net de energie”, se spune în comunicat.

AmCham menţionează că România se află într-o conjunctură favorabilă corectării acestor dezechilibre.

“Auzim des în ultima perioadă că Europa plăteşte factura evenimentelor din Ucraina. Pe de altă parte, războiul din Ucraina a pus regiunea Europei de Est în “lumina reflectoarelor”, iar România în prim plan, un prilej pentru a-şi întări poziţia regională, pe flancul estic al NATO şi al Uniunii Europene, dar şi pe radarul investitorilor. Alături de îmbunătăţirea absorbţiei fondurilor europene, accelerarea investiţiilor va contribui atât la echilibrarea balanţei comerciale, cât şi la finanţarea deficitului de cont curent”, se arată în comunicat.

Conform organizaţiei, fondurile europene 2021-2027 sunt esenţiale pentru economia românească, un influx de capital masiv, cu condiţionalităţi stricte, care sprijină şi responsabilizează în direcţia implementării reformelor şi proiectelor de anvergură care vor susţine eforturile de convergenţă cu celelalte economii din regiune.

“Consolidarea fiscal-bugetară trebuie să rămână o prioritate. Performanţa României în materie de colectare a veniturilor fiscale este demoralizantă nu doar prin raportare la media europeană (42% versus 27,3% din PIB în România) ci şi la statele din regiune (în jur de 35% în Polonia şi Ungaria, respectiv 32% în Bulgaria). Decalajul este uriaş, însă soluţiile sunt cunoscute, iar AmCham le-a susţinut în mod constant în dialogul cu autorităţile – digitalizarea administraţiei fiscale/publice, reducerea gap-ului de TVA şi combaterea evaziunii fiscale, închiderea portiţelor de optimizare fiscală care lasă loc de abuzuri şi reaşezarea sistemului fiscal pe baze echitabile şi stimulative. Balanţa înclină în funcţie de voinţa la nivel politic. Să nu uităm că avem şi un jalon în PNRR pentru creşterea colectării ca procent din PIB!”, susţine AmCham.

Potrivit organizaţiei, politica fiscală şi politica monetară ar trebui să funcţioneze în tandem şi să se ralieze unei cauze comune – reducerea inflaţiei, în caz contrar aceasta se va prelungi, în timp ce costurile ameliorării ei vor creşte.

“Nu este viabil să susţinem o politică monetară restrictivă pentru a răspunde unui şoc de ofertă, în paralel cu o politică fiscală expansionistă care alimentează un exces de cerere, şi implicit presiunea inflaţionistă. Construcţia bugetului pentru anul 2023 se întrevede a fi un exerciţiu complex, însă execuţia va fi o provocare şi mai mare. Pe fondul unui an preelectoral, va fi important să nu cădem pradă tentaţiei măsurilor populiste pe termen scurt, lipsite de fundament economic, care pot avea efecte adverse pe termen mediu şi lung. În mod istoric, nota de plată pentru astfel de “artificii” s-a tradus într-o factură pe care am decontat-o cu toţii la nivelul societăţii”, se mai spune în comunicat.

Camera de Comerţ Americană în România (AmCham România) este între cele mai reprezentative asociaţii ale comunităţii de afaceri din România, recunoscută drept un promotor al dialogului public-privat pe teme ce privesc mediul de afaceri, politicile publice cu impact asupra economiei, competitivitatea României sau dinamica relaţiilor comerciale între SUA şi România.

În prezent, cele peste 500 de companii americane, internaţionale şi româneşti, membre ale comunităţii AmCham România, fac posibilă implicarea AmCham în promovarea priorităţilor economice pentru multe domenii de activitate, prin grupuri de lucru specializate, precum: Pieţe de Capital şi Servicii Financiare, Guvernanţă Corporatistă, Concurenţă şi Ajutor de Stat, Energie, Educaţie, Economie Digitală, Fiscalitate, Mediu , Piaţa Muncii, Sănătate, Fonduri Europene, Achiziţii Publice şi Partneriat Public-Privat, Real-Estate şi Turism.

Conexiunea cu mediul de afaceri internaţional este asigurată prin acreditarea AmCham România de către Camera de Comerţ a SUA, şi afilierea la reţeaua europeană a Camerelor de Comerţ Americane. În plan intern, AmCham România se bucură de buna colaborare instituţională cu Ambasada Statelor Unite la Bucureşti, şi face parte din platforme de consultare precum Coaliţia pentru Dezvoltarea României alături de alte organizaţii partenere din mediul asociativ care urmăresc obiective comune.

Articole recente

Unirea Shopping Center vrea să anuleze decizia AGA BVB prin care s-a decis mutarea sediului

Unirea Shopping Center, controlată de familia Adamescu, a dat în judecată Bursa de Valori București…

5 ore ago

Moscova îi cere ambasadorului leton să părăsească Rusia ”în două săptămâni”

Moscova i-a cerut vineri ambasadorului leton să părăsească Rusia "în două săptămâni", patru zile după…

6 ore ago

Tancurile Abrams vor ajunge în Ucraina peste ”multe luni” (purtător de cuvânt al Casei Albe)

Cele 31 de tancuri M1 Abrams pe care Statele Unite le vor oferi Ucrainei vor…

6 ore ago

Jeff Zients preia de la Ron Klain funcţia de şef de cabinet al preşedintelui Statelor Unite

Preşedintele Statelor Unite, Joe Biden, a anunţat vineri numirea ca şef de cabinet a lui…

6 ore ago

Marcel Ciolacu: Să ştiţi că nici Marian Neacşu nu se duce la ANRE, nici Tudose la Energie, ca să închidem şi aceste breaking news-uri false

Liderul PSD Marcel Ciolacu a declarat vineri, în cadrul conferinţei de alegeri a Organizaţiei PSD…

9 ore ago

Electrica a înființat Comitetul de Guvernanță Climatică și Politici Publice; Dragoș-Valentin Neacșu – Președinte

În data de 27 ianuarie 2023, Consiliul de Administrație al Electrica a decis înființarea unui…

9 ore ago