Constructii/Imobiliare

Americanii care nu își mai permit case în SUA se mută în Europa (Bloomberg)

  • Prețurile prohibitive ale locuințelor, un dolar puternic și disensiunile politice au contribuit la un val de americani care se mută în Europa.

 

Din ce în ce mai mulți americani se mută în Europa, împinşi peste Atlantic de creșterea costului vieții din SUA, prețurile umflate ale caselor, creșterea dolarului și ranchiune politică, scrie Bloomberg.

Italia, Portugalia, Spania, Grecia și Franța sunt printre cele mai populare destinații. Sotheby’s International Realty a declarat că cererile americanilor care doresc să se mute în Grecia au crescut cu 40% în perioada aprilie-iunie, comparativ cu un an mai devreme. În Franța și Italia, cererea din SUA este cea mai mare din ultimii trei ani, potrivit specialistului imobiliar Knight Frank, Jack Harris. Americanii au reprezentat 12% din veniturile Sotheby’s italiene în primul trimestru, comparativ cu doar 5% în aceeași perioadă cu un an în urmă.

Pensionarii și cei bogați au fost în mod tradițional principalii cumpărători americani de proprietăți imobiliare în Europa. Dar locuințele relativ ieftine – în special în orașele mai mici – și creșterea muncii la distanță au făcut ca Europa să fie ademenitoare pentru o categorie largă de americani, inclusiv pentru cei care sunt mai tineri și care nu îşi mai permit să îşi cumpere o casă în SUA.

Creșterea ratei criminalității în unele orașe americane și diviziunile politice din SUA i-a determinat pe americani să caute peste Atlantic pentru un stil de viață mai liniștit, susținut de un euro care tocmai a scăzut la paritate cu dolarul american pentru prima dată în mai bine de 20 de ani.

“Bella Vita”

Pentru Stephanie Synclair, în vârstă de 40 de ani, din Atlanta, cumpărarea unei case în Italia a fost un vis de lungă durată care s-a împlinit în aprilie.

Plătind 3.000 de dolari pe lună pentru a închiria o casă cu patru dormitoare pentru ea și fiul ei în Atlanta, i-a fost imposibil să devină proprietară, deoarece prețurile au crescut vertiginos, deși avea 300.000 de dolari în numerar la îndemână.

Ea a apelat la Italia, o țară pe care a iubit-o mereu, și a reușit să cumpere o casă

Ea a apelat la Italia, o țară pe care a iubit-o mereu, și a reușit să cumpere o casă de 288 metri pătrați în Mussomeli, Sicilia, precum și o casă mai mică de alături și un mic magazin stradal de 74 metri pătrați — toate pentru 60.000 de euro, scrie Bloomberg.

„Nu aș fi căutat niciodată să cumpăr în Italia dacă piața din SUA nu ar fi fost atât de nebună”, a spus antreprenorul. Ea plănuiește să lucreze de la distanță și își imaginează o „bella vita”, cu mâncare și vin bune, împreună cu un club literar local și un spațiu de artă pe care intenționează să-l lanseze în magazinul ei stradal, „care amintește de scena artistică a Parisului din anii 1920”.

Prețul mediu al unei case în Atlanta a ajuns la 404.575 de dolari la 30 iunie, în creștere cu 19% față de anul precedent, în timp ce o proprietate de 75 de metri pătrați din regiunea Palermo din Sicilia costă în medie 86.560 de euro, potrivit platformelor imobiliare Zillow și Idealista.

„Creșterea costului vieții a făcut ca locuința în orice oraș important din SUA să fie mai scumpă decât în ​​orașele europene”, a declarat Michael Witkowski, vicepreședinte al companiei de consultanță pentru expati din SUA ECA International. „Prețurile scumpe ale locuințelor, precum și un dolar american puternic și tensiunile politice sunt toți factori care contribuie la atractivitatea în creștere a Europei.”

Retragere la 50 de ani

Cu siguranță, nu este întotdeauna ușor să te muți în altă țară. Există cerințe de viză, iar situația fiscală poate fi complicată și costisitoare. Statele Unite își taxează toți cetățenii, indiferent de locul în care locuiesc, iar lucrul de la distanță pentru o companie americană, în timp ce lucrătorul se află într-o altă țară poate crea bătăi de cap fiscale atât pentru angajat, cât şi pentru angajator.

Pentru a rezolva unele dintre aceste probleme, Italia va începe să ofere străinilor o viză de lucru la distanță, pe care Synclair speră să o obțină. Guvernul a introdus, de asemenea, un program în 2019 pentru a vinde case de un euro din zonele rurale cumpărătorilor străini care ar plăti pentru renovări și ar stimula economia locală.

Articole recente

WeMat încheie anul 2022 cu venituri de 17 milioane euro, în creștere cu 13,5% față de anul precedent

WeMat, companie care activează pe segmentul pardoselilor comerciale pe piața imobiliară, anunță venituri de 17…

44 de minute ago

CreditAmanet raportează venituri în creștere cu 30% în 2022 față de anul precedent şi o creştere cu peste 20% a profitului

În 2023, CreditAmanet va investi un milion de euro în digitalizare; Planurile de dezvoltare includ…

47 de minute ago

Percheziţii DNA la Poliţia Locală şi Poliţia Capitalei într-un dosar privind încheierea unor contracte de achiziţie

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie efectuează, luni, percheziţii în municipiul Bucureşti şi în judeţul Călăraşi într-un…

2 ore ago

18 companii listate la Bursa de Valori București, din Piața Principală și Piața AeRO, au obținut nota maximă VEKTOR (ARIR)

ARIR (Asociația Română pentru Relația cu Investitorii), promotorul conceptului de Relaţia cu Investitorii (IR), publică…

2 ore ago