Folosim cookie-uri pentru a analiza traficul și a îmbunătăți experiența ta.
Refuz75% dintre români nu au competențe digitale de bază, a declarat Ana Maria BUȘONIU, Director General OIPSI și NCC RO din cadrul ADR, la Forumul România Digitală, organizat de Financial Intelligence.
Domnia sa a explicat: “75% dintre români nu au competențe digitale de bază, noi facem servicii publice electronice pe care românii nu reușesc să le utilizeze pentru că nu am reușit să le oferim aceste capacități și competențe în mediul lor și în a-i ajuta să utilizeze aceste servicii. Avem, din păcate, încă, o abordare insulară, în condițiile în care sunt anumite inițiative, prin biblioteci, pe investiția 17 din PNRR, unde încercăm să ajungem la 100.000 de cetățeni, dar nevoia de competențe digitale este mare, vorbim de aproximativ opt milioane de români care ar trebui să fie sprijiniți pentru a dezvolta aceste competențe digitale”.
Potrivit doamnie Bușoniu, Comisia Europeană a publicat recent raportul pe Decada Digitală, urmașul DESI: “Lucrurile nu stau bine cum ne așteptam, dar avem niște creșteri pe care nu le-am avut până acum. Vorbim de servicii publice electronice, unde avem o creștere de 20% , față de 3,5 media europeană, ceea ce arată că s-au făcut lucruri și se fac în continuare. Până în acest moment, pe Programul Operațional de creștere inteligentă avem contracte de finanțare semnate pentru dezvoltarea serviciilor publice electronice în valoare de aproximativ 200 de milioane de euro.
Dar schimbările dese în administrație au un rol negativ, pentru că vorbim de achiziții publice și cred că, dacă e să vorbim de bariere, poate aceasta ar fi principala cauză pentru care lucrurile merg greu în țară și nu avem proiectele implementate în ritmul în care ne dorim. Procedurile de achiziții sunt contestate, știm cu toții cât se așteaptă în instanță soluționarea lor. Mediul privat așteaptă un stat care să răspundă mai repede și statul așteaptă un privat care să vină să facă minuni în niște proceduri de achiziții destul de birocratizate”.
Potrivit doamnei Bușoniu, este important să subliniem nevoia de a ne întări reziliența în fața atacurilor cibernetice: “Sunt milioane de utilizatori de servicii publice și asta înseamnă posibilități cât mai mari de a avea vulnerabilități și a fi atacați cibernetic. Opinia mea este că avem nevoie de un proces amplu de consultare publică pentru a găsi mecanismele cele mai bune de ne crește reziliența”.
Centrul Național de Coordonare – NCC stă la dispoziția oricui are nevoie de sprijin în elaborarea de proiecte sau identificarea partenerilor internaționali, a mai spus doamna Bușoniu, care a adăugat că NCC poate să apeleze la rețeaua europeană a centrelor naționale de coordonare în vederea identificării de parteneri: “De asemenea vă stăm la dispoziție și cu asistență tehnică în elaborare și pentru alte elemente la care putem răspunde. Ne dorim să avem cât mai multe aplicații din România, finanțate, produse românești și, de asemenea, să fim participanți în consorțiile consolidate la nivel european, pentru că numai prin astfel de proiecte, cât mai multe, putem să ne creștem reziliența”.
Secretarul pentru comerț Howard Lutnick a declarat că „întrebarea” înaintea discuțiilor dintre președintele Donald Trump…
Vicepremierul Dragoş Anastasiu a demisionat, după cum a anunțat într-o conferință de presă. "În acest…
Preşedintele american Donald Trump a jucat golf duminică la complexul său de la Turnberry, în…
Peste 2200 de consumatori din judeţul Bihor nu au în continuare energie electrică, după furtuna…
Premierul Ilie Bolojan a avut o primă reacție duminică, la câteva zile după ce informații…
Sâmbătă, China a lansat un plan de acțiune global pentru inteligența artificială, care solicită cooperarea…
This website uses cookies.
Read More