Folosim cookie-uri pentru a analiza traficul și a îmbunătăți experiența ta.
RefuzSustenabilitatea reprezintă o direcție strategică pentru ALRO încă de acum foarte mulți ani, a spus Ana-Maria IMBREA, Director Relații cu Investitorii și Relații Corporative, la prima ediție a evenimentului Romanian Sustainability Forum, cu tema ”Raportarea de Sustenabilitate – Oportunitate sau amenințare pentru companiile din România”, organizat de Financial Intellingence, marți, 22 februarie 2022.
Ea a detaliat: „În cazul ALRO, se fac demersuri în această direcție încă de acum 20 de ani, de când s-au realizat investiții de peste 700 de milioane de USD în eficiență energetică, pentru achiziționarea de echipamente de ultimă generație care au permis scăderea semnificativă a consumului de energie electrică, producerea de aluminiu reciclat și reducerea amprentei de carbon a Companiei. Totodată, aceste investiții au permis fabricarea de produse din aluminiu cu valoare adăugată mare și foarte mare, astfel încât ALRO a intrat în clubul exclusivist al producătorilor mondiali ai industriei aeronautice. Continuăm aceste proiecte și astăzi. Aș aminti aici proiectul nostru de referință, AP12LE care a fost demarat în anul 2018 – un nou model de cuvă de electroliză cu un consum redus de energie care va permite ALRO să scadă cantitatea de electricitate necesară pentru producerea aluminiului. (…) Studii care au fost realizate de terțe părți menționează că, în urma finalizării acestui proiect, ALRO se va situa în top zece producători de aluminiu din întreaga lume, exceptând China, din perspectiva eficienței energetice în domeniul electrolizei, ceea ce considerăm că este într-adevăr o mare realizare.”
Ea a vorbit și despre partea practică a raportării: “Aș face o comparație mai atipică: aș compara sustenabilitatea cu balaurul acela cu șapte capete din basmele populare românești, fiind un subiect extrem de complex, deloc ușor de înțeles din perspectiva noțiunilor și a termenilor tehnici, ceea ce ne forțează să ieșim din zona de confort. Ne luptăm să înțelegem aceste noțiuni și ne dorim să le putem aplica în mod adecvat. În momentul în care reușim să “bifăm” o astfel de cerință, să o îndeplinim, să zicem că doborâm un astfel de cap de balaur, deja se nasc încă doua capete. Viteza cu care apar noi reglementări și cerințe în această arie este una absolut amețitoare. Pe noi, ne-a ajutat că am demarat acest proces încă din momentul în care o astfel de raportare nu era obligatorie și astfel, în fiecare an, am reușit să mai calibrăm întregul proces. Bineînțeles că am avut și noi peripeții. În acest moment suntem la a treia echipă de consultanți, dar am atins un echilibru și ne pregătim să raportăm cu această echipă cel de-al treilea raport de sustenabilitate, iar în ultimii doi ani am reușit să pregătim două rapoarte care au fost apreciate ca fiind unele dintre cele mai bune de pe piața de capital din România. Acestea au fost evaluate de către un juriu independent, iar anul trecut în cadrul Galei ARIR, raportul nostru de sustenabilitate a fost apreciat ca fiind clasat pe primul loc. Deci se pare că ceea ce am reușit să comunicăm noi în ultimii ani este în direcția bună și atunci aș putea să vă împărtășesc din propria noastră experiență care ar fi cele trei elemente-cheie prin care o companie va reuși să implementeze un sistem funcțional de raportare a performanței sale de sustenabilitate, care să se materializeze într-un astfel de raport cu valoare adăugată. Astfel, este foarte important cum își aleg companiile consultantul. Nu discutăm despre un simplu consultant, discutăm despre un partener în tot acest proces, este foarte importantă expertiza, dar totodată și capacitatea consultantului de a asimila într-un mod accelerat toate schimbările din acest domeniu și să știe sa explice companiei cum să le translateze în procesul sau de raportare, într-un mod adecvat și în timp util.
În al doilea rând, sustenabilitatea trebuie tratată ca arie strategică la nivelul top managementului companiei și eventual create structuri de guvernanță suplimentare – ca de exemplu in cazul ALRO, un Comitet de Risc și Sustenabilitate. Conducerea trebuie informată în mod constant de schimbările din acest domeniu, să le fie semnalizate încă din timp cerințele viitoare astfel încât să se poată asigura conformarea companiei din punct de vedere al sistemelor informatice, al optimizării proceselor de raportare din cadrul companiei, alocării de resurse umane și financiare pentru că este clar pentru toată lumea că această conformare vine cu niște costuri suplimentare.
Și nu în ultimul rând, formarea unei echipe multi-disciplinare în cadrul organizației și motivarea oamenilor direct implicați prin informări constante și pe înțelesul lor, pentru că acest raport este în mare măsură meritul echipei, iar în situația în care discutăm de un raport consolidat, este clar că sunt implicate mai multe companii, mai multe echipe și este esențial să aliniem și să armonizăm modul în care sunt prezentate informațiile astfel încât să putem asigura comparabilitatea indicatorilor raportați.”
Guvernul chinez anunţă plata unei alocaţii anuale fără precedent de aproximativ 420 de euro pentru…
Consiliul Concurenței a aprobat achiziția de active și de acțiuni în Telekom România Mobile Communications…
Directoratul Naţional de Securitate Cibernetică avertizează în legătură cu continuarea campaniilor frauduloase care promovează o…
Consiliul Concurenței aprobă achiziția de active și de acțiuni în Telekom România Mobile Communications de…
Startup-ul Z.ai, cunoscut anterior sub numele de Zhipu, a anunțat luni că noul său model…
Taxele vamale de 15% la exporturile europene au un impact direct limitat asupra României, în…
This website uses cookies.
Read More