În contextul anului 2024, investitorii sunt din ce în ce mai interesați de capacitatea companiilor de a oferi randamente atractive prin plăți de dividende, în special în fața provocărilor economice globale, respectiv inflația crescută, fluctuațiile piețelor și incertitudinile geopolitice, arată o analiză Goldring.
Estimările referitoare la dividendele ce vor fi distribuite din profitul aferent exercițiului financiar 2024 includ analiza performanțelor financiare istorice ale companiilor, oferind o bază de referință pentru stabilirea capacității acestora de a susține plăți de dividende, revizuirea politicilor de distribuire a dividendelor adoptate de fiecare entitate, pentru a evalua consistența și predictibilitatea acestor plăți, precum și conformitatea cu reglementările specifice industriei și pieței de capital.
Media randamentelor estimate pentru selecția de companii din raportul Goldring (4,5%) este sub rata de inflație prognozată în România pentru 2024, care, potrivit BNR, se va situa la un nivel mediu de 6,25%. Dintre cei 21 de emitenți incluși în raport, doar pentru 5 dintre ei analiștii estimează obținerea unui randament peste valoarea estimată a inflației.
Goldring notează:
- Banca Transilvania (TLV) a menținut o rată constantă de distribuire a dividendelor în intervalul 28-40% în perioada 2019-2024. Proiecțiile pentru anul 2024 indică o rată de distribuire estimată la aproximativ 34,9%, generând un dividend/acțiune previzionat de 1,24 lei, în timp, pornind de la cifrele bugetate, dividendul estimat se situează în jurul valorii de 1,14 lei/acțiune. Proiecțiile pentru anul 2024 au în vedere un randament al dividendului de aproximativ 4,5%, raportat la prețul de închidere din 18/10/2024.
- ANTIBIOTICE SA (ATB) Antibiotice SA are o tradiție solidă în ceea ce privește distribuirea de dividende către acționarii săi, marcând o creștere semnificativă în anul 2023. Proiecțiile pentru anul 2024 indică o rată de distribuire estimată la aproximativ 17%, generând un dividend/acțiune previzionat de 0,023 lei. Proiecțiile pentru anul 2024 estimează un randament al dividendului de aproximativ 0,7%, reprezentând printre cele mai mici randamente rezultate. Ținând cont de rezultatul net bugetat de către emitent pentru anul 2024, estimăm distribuirea unui dividend în valoare de 0,03 lei/acțiune.
- BRD – GROUPE SOCIETE GENERALE (BRD) – În perioada 2020-2023, BRD a demonstrat o politică de dividende adaptativă, variind de la un vârf de 2,49 lei/acțiune în 2020, la 1,29 lei/acțiune în 2021, respectiv 0,92 lei/acțiune în 2022, reflectând atât contextul macroeconomic incert generat de pandemia globală, cât și prioritățile strategice de capital ale băncii, pentru ca în 2023 să înregistreze o revenire la 1,17 lei/acțiune, marcând o stabilizare și o redresare graduală a profitabilității. Proiecțiile pentru anul 2024 indică o rată de distribuire estimată la aproximativ 57%, generând un dividend/acțiune previzionat de 1,380 lei, respectiv un randament al dividendului de aproximativ 6,7%.
- ONE UNITED PROPERTIES (ONE) Politica de dividende a ONE UNITED stabilește că până la 35% din profitul net disponibil al companiei poate fi distribuit acționarilor. Conform acestei politici, dividendele vor fi plătite semestrial, prima tranșă fiind aprobată în luna septembrie sau octombrie, pe baza rezultatelor auditate din prima jumătate a anului. Cea de-a doua tranșă va fi aprobată în aprilie, împreună cu raportul anual auditat. Astfel, conform politicii de dividende a emitentului, estimăm un dividend brut pe acțiune de 0,015 lei, cu un randament al dividendului de 2,9%, calculat la prețul de închidere de 0,506 lei/acțiune.
- PURCARI WINERIES (WINE) – Intenția PURCARI WINERIES este de a distribui dividende care pot ajunge până la 50% din profitul net consolidat realizat în decursul anului. Compania își propune, astfel, să recompenseze acționarii pentru încrederea și sprijinul acordat, menținând în același timp un echilibru între returnarea capitalului către investitori și reinvestirea în activitățile de dezvoltare și creștere sustenabilă a afacerii. Astfel, conform politici de dividende a emitentului, estimăm un dividend brut pe acțiune de 0,374, cu un randament al dividendului de 2,5%, calculat la prețul de închidere din 18/10/2024.
- SPHERA FRANCHISE GROUP (SFG) În absența unor condiții sau circumstanțe excepționale pe piață, Consiliul de Administrație (CA) al Sphera își exprimă intenția de a recomanda acționarilor distribuirea a 100% din profitul distribuibil în fiecare an. Această abordare reflectă angajamentul companiei de a maximiza valoarea pentru acționari și de a asigura o returnare constantă a capitalului investit. Astfel, conform politicii de dividende a emitentului, estimăm un dividend brut pe acțiune de 1,611, cu un randament al dividendului de 3,9%.
- TRANSPORT TRADE SERVICES (TTS) și AAGES SA (AAG) În elaborarea propunerii, atât Consiliul de Administrație al TTS, cât și cel al AAG au stabilit un obiectiv ambițios de 40-50% pentru rata de distribuire a dividendelor, această rată fiind calculată în raport cu profitul net distribuibil. Această decizie reflectă angajamentul comun al celor două consilii de a recompensa acționarii printr-o politică de dividende solidă și sustenabilă, care să contribuie la creșterea încrederii și loialității investitorilor. Conform politicii de dividende a emitentului, pentru TTS estimăm un dividend brut pe acțiune de 0,171 lei, ceea ce se traduce într-un randament al dividendului de 2,4%. Conform politicii stabile, în ceea ce privește dividendele AAGES, estimăm un dividend brut pe acțiune de 0,432, cu un randament al dividendului de 6,2%, calculat la prețul de închidere din 21 octombrie.
- BURSA DE VALORI BUCUREȘTI (BVB) În ultimii 5 ani, Bursa de Valori București (BVB) a demonstrat un angajament solid față de acționarii săi prin plata consistentă a dividendelor în numerar, conform propunerilor formulate de Consiliul BVB. Rata de distribuire a dividendelor din profitul net a fost, în medie, de 95%, evidențiind astfel politica de maximă returnare a capitalului investit de către acționari. Conform politicii de dividende a emitentului, pentru anul următor estimăm un dividend brut pe acțiune de 2,860 lei, ceea ce se traduce într-un randament al dividendului de 5,8%, calculat pe baza prețului de închidere de 49 lei/acțiune.
- CONPET (COTE) Ținând cont de rezultatul net anualizat, pe baza raportărilor financiare semestriale și de prețul de închidere din 21.10.2024, randamentul estimat al dividendelor este de 8,3%. Rata de distribuire a dividendelor, pe baza rezultatelor istorice, este de 97,3%. Având în vedere reglementările specifice și rata minimă de distribuire a dividendelor din rezultatul net raportat, estimăm distribuirea unui dividend cuprins în intervalul 5,23-6,21 lei/acțiune. Ținând cont de rezultatul net bugetat de către emitent (56,5 mil. lei), dividendul estimat ajunge la valoarea de 4,6 lei/acțiune.
- OMV PETROM (SNP) Pe baza obiectivului companiei de a-și crește dividendul de bază pe acțiune cu 5% – 10% pe an până în anul 2030, dividendul de bază estimat este cuprins în intervalul 0,434 – 0,0454 lei/acțiune. Ținând cont de valoarea dividendelor estimate și prețul de închidere din 21.10.2024, randamentul previzionat este cuprins între 5,95% – 6,23%.
- ROMGAZ SA (SNG) Având în vedere rezultatul net calculat la TTM și prețul de închidere din 21.10.2024, randamentul estimat al dividendelor este de 7,8%. Rata de distribuire a dividendelor pe baza rezultatelor istorice este de 56,1%. Având în vedere reglementările specifice și rata minimă de distribuire a dividendelor din rezultatul net raportat, estimăm distribuirea unui dividend cuprins în intervalul 0,62-0,73 lei/acțiune. Cu un dividend estimat de 0,3 lei/acțiune, pe baza rezultatului net bugetat, Romgaz adoptă o politică prudentă de distribuire a profitului, în special pentru a-și păstra resursele necesare pentru investiții viitoare sau pentru a face față eventualelor fluctuații de pe piață.
- TRANSGAZ SA (TGN) Ținând cont de rezultatele bugetate, respectiv de ratele de alocare istorice (52,9%), estimăm, în cazul Transgaz, pentru anul 2024, un dividend situat în intervalul 1,38-1,64 lei/acțiune. Având în vedere raportările financiare semestriale, dar și prețul de închidere din 21.10.2024, randamentul estimat al dividendelor este de 3,8%. Având în vedere rezultatul net bugetat de către emitent, estimăm distribuirea unui dividend în valoare de 0,49 lei/acțiune.
- TRANSELECTRICA (TEL) Având în vedere rezultatul net anualizat, bazat pe raportările financiare semestriale, și prețul de închidere din 21.10.2024, estimăm un randament al dividendelor de 8,2%. Rata de distribuire a dividendelor, conform rezultatelor istorice, este de 9,9%. În contextul reglementărilor specifice și a ratei minime de distribuire a dividendelor din rezultatul net raportat, anticipăm o distribuire a dividendelor între 2,59 și 3,07 lei/acțiune.
- Nuclearelectrica (SNN) În urma analizei rezultatelor bugetate și a randamentelor istorice, estimăm pentru Nuclearelectrica o distribuție a dividendelor pentru anul 2024 în intervalul 6,11 – 7,25 lei/acțiune. Rata de distribuire a dividendelor, conform datelor istorice, se situează la 56,4%. În plus, având în vedere raportările financiare semestriale și prețul de închidere din data de 21.10.2024, anticipăm un randament estimat al dividendelor de 10%. Aceste estimări reflectă nu doar performanțele financiare anterioare ale companiei, ci și contextul economic actual, oferind o imagine de ansamblu asupra viabilității și atractivității investiției în acțiunile Nuclearelectrica.