International

Analiză CNN: Utilizarea de către Rusia a unei rachete cu capacitate nucleară este o abatere clară de la doctrina Războiului Rece privind descurajarea

Utilizarea de către Rusia a unei rachete balistice cu capacitate nucleară este cea mai recentă escaladare în războiul din Ucraina. Aceasta marchează, de asemenea, un moment decisiv și potențial periculos în conflictul Moscovei cu Occidentul, scrie CNN.

Utilizarea a ceea ce Vladimir Putin a declarat ar fi o rachetă balistică cu focoase multiple într-o luptă ofensivă reprezintă o abatere clară de la decenii de doctrină a Războiului Rece privind descurajarea.

Rachetele balistice cu focoase multiple, cunoscute sub numele de „vehicule de reintrare cu ținte multiple independente” sau MIRV, nu au fost niciodată folosite pentru a lovi un inamic, spun experții.

„Din câte știu eu, da, este prima dată când MIRV a fost folosit în luptă”, a declarat Hans Kristensen, directorul Proiectului de Informații Nucleare din cadrul Federației Oamenilor de Știință Americani.

Rachetele balistice au stat la baza descurajării, oferind ceea ce se numește „distrugere reciprocă asigurată” sau MAD, în era nucleară.

Ideea este că, dacă măcar câteva rachete supraviețuiesc unui prim atac nuclear, va rămâne suficientă putere de foc în arsenalul adversarului pentru a nimici câteva orașe importante ale agresorului. Acest lucru ar trebui să-l descurajeze pe agresor să apese pe buton în primul rând, scrie CNN.

În această ordine de idei, rachetele balistice au fost concepute pentru a veghea asupra unui viitor în care armele nucleare nu vor mai fi niciodată lansate la mânie.

Analiștii, printre care și Kristensen, susțin însă că rachetele MIRV ar putea invita la un prim atac, mai degrabă decât la a descuraja.

Ideea este că este mai ușor să distrugi focoasele multiple înainte ca acestea să fie lansate, decât să încerci să le dobori în timp ce se prăbușesc cu viteză hipersonică asupra țintelor lor.

Videoclipurile atacului rusesc de joi au arătat că focoasele multiple au căzut în unghiuri diferite asupra țintei, iar fiecare focos ar trebui să fie învins cu o  antirachetă, o perspectivă descurajantă chiar și pentru cele mai bune sisteme de apărare aeriană.

Deși focoasele nucleare lansate joi asupra orașului ucrainean Dnipro nu erau nucleare, utilizarea lor în operațiuni de luptă convenționale va genera cu siguranță noi incertitudini într-o lume deja tensionată.

Este important faptul că Rusia a alertat în prealabil SUA cu privire la utilizarea rachetei lansate joi. Dar, chiar și cu acest avertisment prealabil, orice lansare ulterioară de către regimul lui Putin va amplifica în mod inevitabil temerile în Europa, mulți punându-și întrebarea: Este aceasta cea nucleară? Și a murit oare era descurajării?

 

 

 

View Comments

  • Singura problemă e că Russia nu a atacat cu focoase nucleare, cum de altfel trebuia, să-i liniștească pe occidentali de a porni expansiuni ,,democratice" militare(vezi nato) de a fi belicoși și parșivi! Ce ar vrea occidentul, ca și rușii să le cadă în genunchi? Rusia să le dea peste bot, că ea are dreptate!

Articole recente

Ministerul Finanțelor impune eficientizarea activității instituționale prin introducerea unui sistem de raportare zilnică și analize lunare

Ministrul Finanţelor impune eficientizarea activităţii instituţionale prin introducerea unui sistem de raportare zilnică şi analize…

6 minute ago

Donald Trump va avea o întâlnire cu Keir Starmer în Scoţia, situaţia din Gaza şi relaţiile comerciale pe agendă

Preşedintele american Donald Trump se va întâlni luni cu premierul britanic Keir Starmer la staţiunea…

42 de minute ago

Comerţ: Acordul UE-SUA aduce o stabilitate temporară, dar rămâne dezechilibrat, atenţionează Parisul

Acordul comercial încheiat de Statele Unite şi Uniunea Europeană, care prevede tarife vamale de 15%…

44 de minute ago

Şeful Heineken salută acordul comercial dintre Statele Unite şi Uniunea Europeană

Producătorul olandez de bere Heineken a salutat luni acordul comercial dintre Statele Unite şi Uniunea…

48 de minute ago

Beijingul, iritat de întâlnirea din India între preşedintele ceh şi Dalai Lama

China a exprimat ''opoziţia sa fermă'' faţă de întâlnirea din India dintre preşedintele ceh Petr…

59 de minute ago

Phenianul respinge ideea unui dialog inter-coreean

Phenianul nu are "niciun motiv" de a relua dialogul diplomatic cu Seulul, a declarat luni…

o oră ago

This website uses cookies.

Read More