Scăderea costurilor tehnologiei solare, eoliene și a bateriilor contribuie la creșterea ponderii surselor regenerabile în mixul mondial de energie până la punctul în care guvernele se angajează să producă energie electrică cu zero emisii în două-trei decenii, pentru a combate încălzirea globală, potrivit unei analize oil.com.
Cu toate acestea, rețelele electrice vor continua să necesite o încărcare de bază stabilă pentru a încorpora cote tot mai mari de surse regenerabile de energie și pentru a se asigura că luminile sunt aprinse chiar și atunci când soarele nu strălucește sau vântul nu bate. Până când tehnologia bateriilor evoluează suficient – și costurile scad suficient de mult – pentru a permite stocarea și introducerea masivă de energie electrică cu zero emisii în rețea, sistemele vor continua să aibă nevoie de energie din alte surse decât cele solare și eoliene.
Și acestea vor fi gaze naturale și energia nucleară, indiferent de îngrijorările legate de emisiile provenite din combustibilul fosil de gaze naturale și de potențialele dezastre de la instalațiile nucleare precum cele de la Cernobîl sau Fukushima, scrie oil.com.
Întrucât gazul natural este considerat din ce în ce mai mult un alt combustibil fosil, energia nucleară furnizează electricitate fără carbon țărilor care o au și ar putea fi cheia asigurării unei rețele de energie stabilă, capabilă să ia o parte din ce în ce mai mare din generarea de energie solară și eoliană.
Statele Unite, unde energia nucleară furnizează în prezent mai mult de jumătate din energia electrică fără carbon, sprijină dezvoltarea de reactoare nucleare avansate ca parte a strategiei pentru energie curată.
Dar Europa, care și-a stabilit obiectivul de a atinge neutralitatea carbonului până în 2050, s-ar putea trezi cu emisii în creștere din sectorul energiei electrice într-un deceniu, deoarece multe reactoare nucleare sunt prevăzute pentru dezafectare.
Decalajul lăsat de energia nucleară pierdută este cel mai ușor umplut de generarea de electricitate alimentată cu gaze naturale – și acest lucru, dacă se va întâmpla, ar putea submina obiectivele de zero emisii ale Uniunii Europene (UE) și ambiția UE de a fi lider mondial în lupta împotriva schimbărilor climatice.
Rețeaua electrică din SUA va avea nevoie de energie nucleară pentru zero emisii de carbon
Un raport din 2020 al Universității Berkeley din California, Berkeley că scăderea rapidă a prețurilor la energie solară, eoliană și de stocare face în totalitate fezabil ca SUA să își satisfacă 90% din necesarul său de energie din surse de energie cu emisii zero până în 2035, cu creșteri zero ale costurilor clienților, la nivelurile de astăzi.
Cu toate acestea, va fi necesară generarea de energie pe bază de gaze naturale pentru 10% din necesarul de energie al Americii. Potrivit raportului, în 2035 ar fi posibil ca „în perioadele normale de producție și cerere, eolienele, solarele și bateriile să furnizeze 70% din producția anuală, în timp ce energia hidroelectrică și nucleară să furnizeze 20%”. Chiar și cu o creștere exponențială a producției de energie regenerabilă, rețeaua americană va avea nevoie de energie nucleară și hidroenergie pentru a fi stabilă cu o pondere atât de mare de energie solară și eoliană.
SUA susține tehnologia avansată a reactoarelor nucleare
Departamentul Energiei (DOE) din SUA finanțează programe ale companiilor private în cadrul noului program avansat de prezentare a reactoarelor (ARDP) al DOE.
„Asumarea conducerii în tehnologia avansată este atât de importantă pentru viitorul țării, deoarece energia nucleară joacă un rol atât de important în strategia noastră de energie curată”, a declarat secretarul american al energiei, Dan Brouillette, la sfârșitul lunii decembrie, când DOE a anunțat că sprijină financiar cinci echipe pentru a dezvolta și prezenta reactoare nucleare avansate în Statele Unite.
„Toate aceste proiecte vor determina SUA la implementarea accelerată pe plan intern și global de reactoare nucleare avansate care vor spori siguranța și vor fi accesibile la construcție și operare”, a spus secretarul Brouillette.
Potrivit Institutului de Energie Nucleară (NEI) din Washington DC, o organizație politică a industriei tehnologiilor nucleare, energia nucleară furnizează aproape 55% din electricitatea fără carbon a Americii. Aceasta reprezintă de peste 2,5 ori cantitatea generată de hidroenergie, de aproape 3 ori cantitatea generată de vânt și de peste 12 ori cantitatea generată de energie solară. Energia nucleară poate ajuta Statele Unite să ajungă la decarbonizarea profundă necesară pentru a atinge obiectivele climatice.
Europa – creșterea emisiilor, fără energie nucleară
În timp ce Statele Unite își dublează eforturile de a dezvolta reactoare nucleare avansate și mai ieftine, inclusiv microreactoare și altele cu noi tipuri de tehnologie, Europa ar putea fi îndreptată către emisiile în creștere din sectorul energiei electrice, deoarece instalațiile nucleare sunt programate să fie dezafectate în următorul deceniu, potrivit unei analize Reuters de luna trecută.
În multe cazuri, gazul natural va fi salvarea rețelelor electrice pentru a asigura stabilitatea rețelei și o capacitate suficientă în timpul cererii maxime, deoarece generarea solară și eoliană este variabilă și dependentă de vreme.
De exemplu, Germania, cea mai mare economie din Europa, își mărește obiectivele din domeniul surselor regenerabile de energie, dar, de asemenea, elimină treptat energia nucleară până anul viitor, în timp ce termenul limită pentru eliminarea treptată a producției pe bază de cărbune este 2038 – mai mult de un deceniu, comparativ cu planurile din Marea Britanie și Italia, de exemplu, unde termenul limită este la mijlocul anilor 2020.
Marea Britanie, care a părăsit UE anul trecut, a inclus sprijinul pentru generarea energiei nucleare ca unul dintre cei zece piloni din „Planul celor zece puncte pentru o revoluție industrială verde”, dat publicităţii în noiembrie.
Rețeaua Națională a Regatului Unit a emis mai multe avertismente cu privire la aprovizionarea restrânsă din toamna anului 2020, din cauza producției reduse de energie regenerabilă pe fondul unei cereri ridicate.
„Anunțul National Grid subliniază urgența de a investi în noi capacități nucleare, pentru a asigura o energie fiabilă, mereu pornită, fără emisii, alături de alte surse zero de carbon. În caz contrar, vom continua să ardem gaz și cărbune ca o rezervă și să rămânem în afara ambițiilor noastre de zero emisii ”, a declarat Tom Greatrex, director executiv al Asociației Industriei Nucleare, ca răspuns la unul dintre aceste avertismente.
Dar, în Marea Britanie, un proiect major al unei centralei nucleare a întârziat aproape un deceniu – Hinkley Point C, planificat inițial în 2007, pentru a ajuta gospodăriile din Marea Britanie să „gătească curcanii de Crăciun din 2017”, iar acum este pregătit pentru pornire la mijlocul anilor 2020.
Dezvoltarea energiei nucleare și construcția centralelor sunt scumpe, dar ar putea salva planurile de producere a energiei cu emisii reduse de carbon în multe economii dezvoltate, inclusiv în Statele Unite.
Dronele ruse nu atacă România, dar faptul că resturi ale acestora cad pe teritoriul ţării…
Un fost militar francez a fost pus joi sub urmărire penală de către o instanţă…
Ministrul de externe al Germaniei, Annalena Baerbock, a cerut joi comunităţii internaţionale să adapteze ONU…
Rusia s-a aşteptat la o comunitate internaţională slabă atunci când a atacat Ucraina, dar "a…
Atitudinile de extremă-dreapta s-au intensificat drastic în Germania din 2021 încoace, cercetătorii stabilind că unul…
Fostul preşedinte american Donald Trump le-a cerut miercuri noaptea colegilor săi republicani din Congresul SUA…