Categories: Sanatate

Anchetă The Times: Rușii au răspândit știri false despre vaccinul împotriva coronavirus produs de Oxford

O campanie rusă de dezinformare menită să submineze și să răspândească frica cu privire la vaccinul împotriva coronavirus al Universității Oxford a fost expusă printr-o anchetă a Times. Fotografii, meme-uri și clipuri video care descriu vaccinul fabricat în Marea Britanie ca fiind periculos au fost concepute în Rusia, iar intermediarii caută acum să „răspândească”  imaginile pe rețelele de socializare din întreaga lume.

Andrew Pollard, profesor de infecțioase și imunitate pediatrică la Universitatea Oxford și director al Oxford Vaccine Group, a vorbit în ieri dimineață la BBC Radio 4 despre pericolul informațiilor false: „Vaccinurile reprezintă o piatră de temelie importantă în sănătatea publică a copiilor (…) Tipul de vaccin pe care îl avem este foarte asemănător cu o serie de alte vaccinuri care se dezvoltă în acest moment, inclusiv vaccinul rusesc, toate folosind răceala comună de la diferite specii, atât de la oameni, cât şi de la cimpanzei – și acel virus pentru corpul nostru arată la fel, este aceeași familie de viruși, fie că sunt viruși umani sau de la cimpanzei.

De fapt, nu avem cimpanzei deloc implicați în procesul de fabricare a unui vaccin, deoarece este vorba doar de virus, nu de animalul pe care ar putea să îl infecteze mai frecvent.

Acest virus, indiferent dacă este unul uman sau cel care infectează cimpanzeii – este folosit pentru a prelua materialul genetic din coronavirus în vaccin pentru a permite sistemului nostru imunitar să producă apoi un răspuns imun.”

El a spus că ar fi „extrem de nefericit” dacă conspirația ar fi condusă pentru a submina încrederea în vaccinul Oxford.

Campania are potențialul de a dăuna programului Oxford, susține Andrew Pollard, director al Oxford Vaccine Group.

The Times spune că nu este clar dacă strategia de propagandă a fost autorizată direct de Kremlin, dar există dovezi că unii oficiali ruși au fost implicați în organizarea și diseminarea acesteia.

Un purtător de cuvânt al ambasadei ruse a declarat pentru The Times: „Sugestia că statul rus ar putea desfășura orice tip de propagandă împotriva vaccinului Astrazeneca este în sine un exemplu de dezinformare. Este evident vizat să discrediteze eforturile Rusiei în combaterea pandemiei, inclusiv a bunei cooperări pe care am stabilit-o cu Marea Britanie în acest domeniu.”

Stanciu Ancuta

Ancuţa-Carolina Stanciu - redactor şef al FinancialIntelligence.ro Ancuţa-Carolina Stanciu, membru fondator și redactor șef al publicaţiei, are 20 de ani experiență în jurnalism economic, fiind în ultimii 8 ani redactor şef al cotidianului financiar “Bursa". A fost coordonator şi organizator a numeroase conferinţe, dedicate unor domenii de interes public. Ancuţa Stanciu a participat la numeroase conferinţe şi dezbateri pe teme economice, atât în ţară, cât şi în străinătate. Recent, a fost contributor la volumul “Transporturi şi infrastructură”, din cadrul seriei de "Caiete documentare-Club România". După absolvirea Şcolii Superioare de Jurnalism, Ancuţa Stanciu a finalizat programul Reuters Foundation “Economic and Political Reporting from Southeast Europe” (Londra), în 2005, iar în 2007 a absolvit masterul “Managementul proiectelor” la SNSPA. În anul 2009, Ancuţa Stanciu a urmat cursurile Colegiului Naţional de Apărare.

View Comments

  • Cert este doar faptul ca rusii au reusit sa-i determine pe britanici sa voteze pentru brexit, si asta este enorm!

Articole recente

Valentin Ionescu (ASF): S-au înregistrat progrese în ceea ce privește digitalizarea pentru piața de asigurări din România

Piaţa românească de asigurări a înregistrat progrese, în ultimele luni, în materie de digitalizare, iar…

9 minute ago

Dan Barna anunţă că are COVID-19: Starea mea generală e bună

Preşedintele USR, Dan Barna, anunţă că are COVID-19, precizând că starea sa generală e bună…

17 minute ago

China a accelerat din iulie importurile de ţiţei, propan şi gaze naturale lichefiate din Statele Unite

China a accelerat din iulie importurile de ţiţei, propan şi gaze naturale lichefiate (LNG) din…

3 ore ago

Virgil Popescu: Elcen a depus 3 proiecte pentru modernizarea centralelor; acestea vor duce la scăderea preţului gigacaloriei

Elcen a depus trei proiecte pentru modernizarea şi creşterea randamentelor centralelor Progresu, CET Vest şi…

3 ore ago

Cîţu: Deficitul după primele 10 luni este de 74,04 miliarde de lei, adică 7% din PIB (video)

Deficitul bugetar după primele zece luni din acest an este de 74,04 miliarde de lei,…

3 ore ago

Cîţu: Am gasit soluţii pentru a scoate Elcen din insolvenţă

Ministrul Finanţelor Publice, Florin Cîţu, a anunţat joi că au fost găsite soluţii pentru a…

3 ore ago