Categories: Fără categorie

ANCOM propune compensarea costului net aferent furnizării serviciului universal poștal din anul 2019

Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM) propune compensarea cu suma de 9,64 de milioane de lei a costului net aferent furnizării serviciului universal poştal din anul 2019, în urma unei solicitări din partea Companiei Naţionale Poşta Română (CNPR), furnizorul de serviciu universal poştal.

“ANCOM a analizat informaţiile ce au stat la baza cererii de compensare, precum şi caracterul de sarcină injustă a costului net aferent furnizării serviciilor din sfera serviciului universal poştal în anul 2019 şi propune compensarea acestuia. Din analiza efectuată de Autoritate a rezultat că au fost îndeplinite cumulativ cele două condiţii stabilite în legislaţie, iar costul net aferent furnizării serviciilor din sfera serviciului universal în anul 2019 constituie o sarcină injustă pentru CNPR, fiind astfel necesară compensarea acestuia cu suma de 9.640.585 lei”, precizează arbitrul pieţei telecom, într-un comunicat de presă.

Costul net al furnizării serviciilor din sfera serviciului universal reprezintă diferenţa dintre costul net suportat de furnizorul de serviciu universal ca urmare a îndeplinirii obligaţiilor de serviciu universal şi costul net al furnizorului în cazul în care şi-ar desfăşura activitatea fără a avea obligaţiile de serviciu universal.

Conform ANCOM, acest cost reprezintă o sarcină injustă şi poate fi compensat doar în cazul în care sunt îndeplinite în mod cumulativ două condiţii legate de nivelul rentabilităţii capitalului mediu angajat înregistrat din furnizarea serviciilor din sfera serviciului universal şi de pragul de materialitate în funcţie de veniturile înregistrate din furnizarea serviciilor din sfera serviciului universal.

Compensarea costului net se poate realiza utilizând una dintre următoarele surse de finanţare: fonduri de la bugetul de stat prin bugetul ministerului de resort, cu respectarea cadrului legal naţional şi european din domeniul ajutorului de stat sau prin partajarea costului net între furnizorii de servicii poştale şi/sau utilizatori, cu respectarea cadrului legal naţional şi european din domeniul ajutorului de stat.

Potrivit calculelor ANCOM, valoarea costului net înregistrat de CNPR în anul 2019 ca urmare a obligaţiilor ce decurg din calitatea de furnizor de serviciu universal, inclusiv beneficiile intangibile, este de 18.372.178 lei, iar suma maximă ce poate fi compensată este de 9.640.585 lei, reprezentând valoarea costului net ce ar putea fi compensat până la atingerea nivelului rezonabil al rentabilităţii capitalului mediu angajat înregistrat din furnizarea serviciilor din sfera serviciului universal.

Proiectul de decizie privind compensarea costului net aferent furnizării serviciilor poştale din sfera serviciului universal în anul 2019 poate fi consultat pe site-ul Autorităţii până pe data de 16 august 2021.

ANCOM a desemnat CNPR ca furnizor de serviciu universal pentru perioada 1 ianuarie 2020 – 31 decembrie 2024, pe întregul teritoriu naţional. Instituţia a decis compensarea costului net pentru furnizarea serviciilor din sfera serviciului universal poştal cu suma de 4.252.328 lei, în anul 2017, respectiv cu 6.285.244 lei, în 2018.

Articole recente

Consiliul Concurenţei analizează preluarea mai multor companii de către Public Power Corporation

Consiliul Concurenţei analizează tranzacţia prin care Public Power Corporation SA intenţionează să preia companiile Felix…

39 de minute ago

PAID precizează că este pregătită să despăgubească toţi proprietarii asiguraţi, afectaţi de inundaţii

Pool-ul de Asigurare Împotriva Dezastrelor Naturale (PAID) este pregătit financiar şi operaţional să despăgubească proprietarii…

41 de minute ago

China a stocat cantităţi masive de ţiţei, profitând de preţurile reduse (Reuters)

China şi-a majorat în august stocurile de ţiţei, ajungând la cea mai mare cantitate din…

o oră ago

ANALIZĂ XTB: Cum ar putea investitorii să profite de reducerea ratelor dobânzilor și care sunt principalele sectoare avantajate?

Piața ar putea cunoaște în următoarele luni până la 5 reuniuni consecutive cu reduceri ale…

o oră ago

Analiştii financiari CFA România anticipează că rata dobânzii de politică monetară va scădea la 6% la sfârşitul anului

Analiştii CFA România anticipează încă două reduceri de rată de dobânda de politică monetară în…

3 ore ago