Andrei Botiș, Appraisal & Valuation: Am înregistrat creşteri, am încheiat noi contracte şi ne bazăm pe creştere în continuare; Chiar și într-o situație pe care nu ne-o dorim, de criză economică, nevoia de servicii de evaluare oferă o piață bună pentru serviciile noastre

Appraisal & Valuation (APP) activează pe mai multe segmente de piaţă şi are şanse foarte mari să crească, ne-a spus Andrei Botiș, CEO și fondator Appraisal & Valuation SA (APP), Președinte al Romania Green Building Council (RoGBC), în cadrul unui interviu. Potrivit acestuia,chiar și într-o situație de criză economică, nevoia de servicii de evaluare, pentru situații de insolvență și executări silite, oferă o piață bună pentru serviciile noastre

***

Ce evoluții așteptați în piața imobiliară în perioada următoare și cum considerași că vă vor impacta?

Andrei Botiș: Piaţa imobiliară din România urmează tendinţa globală de creştere, anul acesta prețurile crescând semnificativ. Cu toate acestea însă, este cíclică și nu poți ştii niciodată când apare ceva neprevăzut. Se pot face previziuni, însă acestea ar trebui făcute mai întâi pentru piețele mari, globale.

Perspectivele sunt destul de clare, cel puțin pentru următoarele 6 luni, consider că piaţa rezidențială se va menține la un nivel constant, poate o ușoară ajustare pe alocuri.

Piaţa industrială a înregistrat cea mai mare creștere a cererii dintre toate segmentele și cred că această tendință va continua şi în viitor.

Piața birourilor a înregistrat o ușoară scădere de la începutul pandemiei, aflându-se pe o linie constantă din punct de vedere al cererii și ofertei, tendinţă ce cred că va continua și în perioada următoare.

Cum vă așteptați să vă afecteze majorarea avansului la creditele pentru investiţii imobiliare de către BNR?

Andrei Botiș: Cred că cei mai afectaţi vor fi cumpărătorii, utilizatorii finali, fiind vorba de o măsură BNR luată pentru a contracara inflaţia galopantă. Activitatea noastră de evaluare se realizează pe mai multe segmente, atât în ceea ce priveşte piaţa imobiliară, dar şi alte segmente de piață, unde nevoia de servicii de evaluare este în creștere, iar noi ne întărim echipa constant, pentru a putea răspunde acestei cereri de servicii.

Prin urmare, această măsură, care va fi implementată de anul viitor, nu cred va avea un efect vizibil în business-ul nostru care este foarte divers și în curs de diversificare. Noi desfăşurăm o gamă vastă de servicii financiare, evaluare și expertiză.

Ce impact are asupra rezultatelor companiei contractul pentru evaluarea activelor Hidroelectrica?

Andrei Botiș: Unul pozitiv, evident, la fel ca toate celelalte contracte încheiate cu toţi clienţii noştri. Este un contract încheiat pe 3 ani, cu una dintre cele mai profitabile companii din România, considerată „perla sistemului energetic românesc” și o candidată la listarea pe segmentul principal al BVB.

Vom avea destul de lucru, fiind vorba de evaluare a peste 1.000 de active, deopotrivă mobile și imobile, dar dincolo de valoarea financiară a contractului, ceea ce este relevant pentru Appraisal & Valuation este faptul că ne deschide calea spre alte contracte similare, inclusiv cu parteneri externi.

Ce factori considerați că vă vor afecta activitatea în perioada următoare?

Andrei Botiș: Sunt mai mulţi factori dintre care aş aminti: situaţia privind politica monetară şi fiscală generată de instabilitatea politică. Însă, aşa cum spuneam mai sus, business-ul nostru activează pe mai multe segmente de piaţă şi are şanse foarte mari să crească. Noi am înregistrat creşteri, am încheiat noi contracte şi ne bazăm pe creştere în continuare, pentru că premisele pieţei sunt bune.

Chiar și într-o situație pe care nu ne-o dorim, de criză economică, nevoia de servicii de evaluare, pentru situații de insolvență și executări silite, oferă o piață bună pentru serviciile noastre.

Cum este până acum experiența listării la BVB?

Andrei Botiș: Una foarte bună, deoarece ne-am dorit foarte mult să ne dezvoltăm business-ul și am atras suma de care am avut nevoie, iar acum, concret, nu facem decât să punem în practică planul nostru de dezvoltare.

Suntem prima companie de evaluări listată la BVB, iar gradul nostru de atractivitate în piață a sporit, atât prin prisma achiziţiilor de companii pe care le-am făcut, cât și din perspectiva atragerii celor mai buni specialiști de pe piață în echipa noastră.

Nu am fost singuri în tot acest proces şi, pe această cale doresc să le mulţumesc tuturor părţilor implicate: echipei noastre fără de care nu am fi ajuns în acest punct, precum și investitorilor care au avut încredere noi şi pe care îi asigurăm de transparenţa noastră şi de faptul că facem tot ce ne stă în putinţă pentru a le confirma soliditatea business-ului nostru, astfel încât să fie o relaţie castigatoare pentru toata lumea.

Ce rezultate va așteptați să aveți la final de 2021?

Andrei Botiș: Anul acesta a fost unul foarte bun şi important pentru noi, ne-am listat compania la Bursa de Valori din Bucureşti, am încheiat mai multe contracte şi ne-am extins echipa cu specialişti de top din piaţă, demersuri ce vor continua. Urmând planul inițial, vom reuși sa ajungem acolo unde ne-am propus.

Care estimați că va fi evoluția rezultatelor financiare în anii următori?

Andrei Botiș: Una pozitivă, am înregistrat rezultate foarte bune până acum, dat fiind contextul mai puțin favorabil, avem un plan de dezvoltare în plină desfăşurare, de care ne ținem şi astfel vom ajunge acolo unde ne-am propus.

Ce măsuri de protecție ați luat în pandemie?

Andrei Botiș: Pandemia ne-a facut să fim mai vigilenți în ceea ce privește măsurile de sănătate, în rest ne-am desfășurat activitatea în regim normal. Cu toate că o parte dintre colegi lucrează în regim de telemuncă, fluxul de lucru a rămas neschimbat sau, în anumite segmente, chiar s-a îmbunătăți. În practică, ne-am concentrat atenția pe creșterea măsurilor de prevenţie, dar și pe creşterea imunității.

Ce așteptări aveți de la autorități?

Andrei Botiș: În atâția ani de activitate, am învățat că este mai bine sa ne concentrăm pe acțiune și nu pe așteptări. Dacă ar fi, totuși, să exprim o așteptare față de autoritățile statului, aceasta ar fi aceea de a nu împiedica dezvoltarea firească a mediului de business, să încurajeze afacerile românești să prospere, pentru a putea recupera decalajele de dezvoltare față de alte state.

Articole recente

Moscova va ajuta la ‘depăşirea crizei alimentare’ dacă vor fi ridicate sancţiunile, îi spune Putin lui Draghi

Preşedintele rus Vladimir Putin s-a declarat joi gata să ajute la "depăşirea crizei alimentare" provocate…

4 ore ago

BERD o numește pe Madeline-Dalila Alexander, Administrator – Membră în Consiliul de Administrație al Agricover Holding SA

Consiliul de Administrație al Agricover Holding SA anunță numirea doamnei Madeline-Dalila ALEXANDER, în funcția de…

4 ore ago

Porturile de la Marea Neagră rămân cea mai bună opţiune pentru exporturile rapide de cereale ucrainene

Ucraina încearcă cu disperare să îşi exporte stocurile mari de cereale pe cale rutieră, feroviară…

4 ore ago

Virgil Popescu: Am reuşit să stabilizăm preţurile la energie şi gaze un an de zile; am bifat pe 6 luni tot ce ne-am propus

Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a declarat, joi, că Executivul este preocupat de criza energetică, a…

4 ore ago

AROBS raportează venituri de 53,2 milioane de lei și un profit net de 14,9 milioane de lei în T1 2022

AROBS Transilvania Software (BVB: AROBS), cea mai mare companie de tehnologie listată la Bursa de…

5 ore ago

Blinken nu vrea “război rece” cu Beijingul, ci păstrarea ordinii mondiale (AFP)

SUA s-au angajat într-o viguroasă competiţie cu China cu scopul de a păstra ordinea mondială…

5 ore ago