Iohannis: “Intenționăm să avem împreună cu Summitul celor Trei Mări un format de tip economic, dorim să implicăm efectiv investitorii într-un format de tip forum economic”
Polonia vrea să devină un hub energetic în Europa Centrală şi de Est, a declarat marţi preşedintele polonez Andrzej Duda, în Australia şi Noua Zeelandă.
Polonia se străduiește să-și diversifice resursele energetice, iar sectorul nostru energetic trece printr-o perioadă de modificări intense, a declarat marţi preşedintele polonez Andrzej Duda, cu ocazia Forumului energetic polonez-australian din Sydney, informează PAP.
Chiar dacă Polonia se bazează foarte mult pe cărbune, ca factor de garantare a securităţii sale energetice, a început să importe mari cantităţi de gaze naturale lichefiate prin terminalul din Swinoujscie, nord-vestul Poloniei, şi de asemenea a început să construiască un gazoduct, denumit Baltic Pipe, pentru a putea importa gaze naturale din Norvegia, a spus Andrzej Duda.
El a adăugat: “Vrem să devenim un hub energetic în Europa Centrală şi de Est ca parte a Iniţiativei celor Trei Mări”.
Iniţiativa celor Trei Mări (ITM), lansată în 2015, vrea să stimuleze cooperarea între cele 12 state membre ale Uniunii Europene, cuprinse între Marea Baltică, Adriatică şi Marea Neagră. Este vorba despre Polonia, Ungaria, Cehia, Slovacia, Lituania, Letonia, Estonia, Austria, Slovenia, Croaţia, România şi Bulgaria.
În vara acestui an, președintele Klaus Iohannis a declarat, după o întâlnire cu președintele Republicii Polone Andrzej Duda: “Inițiativa celor Trei Mări şi Summitul pe care îl organizăm în toamna acestui an la Bucureşti (n.r. 17 şi 18 septembrie) au fost un punct important de pe agenda discuțiilor noastre şi discuţiile tête-à-tête şi discuţiile în plen. Ambiția mea şi a echipei mele este să avem un Summit care duce spre rezultate palpabile, concrete. Vrem să intrăm pe discuții aplicate, pe proiecte regionale, proiecte așteptate de toți participanții la acest Summit. De aceea, după reușita întâlnirii de anul trecut de la Varşovia, pe care, dragă Andrzej, ai organizat-o în mod excepțional, vrem să facem următorul pas, de aceea intenționăm să avem împreună cu Summitul celor Trei Mări un format de tip economic, dorim să implicăm efectiv investitorii într-un format de tip forum economic. Aceste lucruri cu siguranţă vor genera o nouă dinamică, iar, în viziunea noastră, este important să nu rămână un format simplu, regional. Din acest motiv în continuare contăm pe partea americană şi suntem siguri că vom avea o reprezentare din partea Statelor Unite pe măsură, contăm pe sprijin european şi vom avea o participare europeană foarte bună”.
“Iniţiativa celor Trei Mări contribuie la întărirea legăturii transatlantice şi consolidarea întregului flanc estic”, a declarat, recent, ambasadorul României în Statele Unite ale Americii, George Cristian Maior, într-o alocuţiune în cadrul unui eveniment organizat de Atlantic Council, pe tema Summitului Iniţiativei celor Trei Mări, care va fi organizat la Bucureşti în zilele de 17 şi 18 septembrie, informează Ambasada României în SUA într-un comunicat de presă.
În cadrul intervenţiei, Maior s-a referit pe larg la obiectivele României pentru Summitul Iniţiativei celor Trei Mări care vizează „trecerea Iniţiativei într-o fază de dezvoltare superior calitativă, marcată de rezultate concrete, inclusiv printr-o listă de proiecte strategice în domeniile transport, energie şi digital”.
”Inițiativa celor Trei Mări” constituie o platformă importantă de dialog la nivel înalt în contextul în care ea reunește țări membre UE și NATO, iar Mările Baltică și Neagră joacă un rol esențial în noua postură de descurajare a NATO față de agresiunile dinspre est, în vreme ce Marea Adriatică capătă un potențial aparte, având în vedere apartenența Croației la UE și NATO.
Inițiativa a fost lansată de către Croația, alături de Polonia, în anul 2015, iar o primă reuniune la nivel înalt a avut loc la Adunarea Generală ONU din 2015, întrunirea fiind găzduită de președintele Croației, Kolinda Grabar- Kitarović, în colaborare cu think tank-ul american Atlantic Council.