Afaceri

Angajaţi ai Damen Shipyards Mangalia vor protesta joi, din cauza concedierilor anunţate

Angajaţi ai Şantierului naval Damen Shipyards Mangalia, membri ai Federaţiei Sindicatelor Libere din România (FSLR), vor protesta joi, în faţa Casei de Cultură din Mangalia, ca urmare a deciziei de concediere a 228 de salariaţi.

“Jigniţi, iritaţi şi îngrijoraţi, protestăm în data de joi 2 septembrie 2021, în intervalul orar 16:30 – 18:00 în faţa Casei de Cultură din Mangalia, deoarece condamnăm cu fermitate decizia de concediere a 228 de salariaţi ai Damen Shipyards Mangalia, colegii noştri”, se menţionează într-un comunicat al FSLR.

Reprezentanţii sindicatului solicită conducerii Damen Shipyards Mangalia şi Ministerului Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului realizarea unor demersuri concrete şi imediate, respectiv adoptarea unor măsuri de evitare a restructurării forţei de muncă din cadrul şantierului naval şi publicarea contractului de asociere între statul român şi grupul Damen.

De asemenea, reprezentanţii sindicatului cer acordarea unei priorităţi semnificative propriilor salariaţi şi reducerea lucrului cu entităţile subcontractoare, precum şi implicarea acţionarilor societăţii Damen Shipyards Mangalia pentru contractarea de noi comenzi de construcţii de nave, reparaţii, reconversii nave pentru asigurarea frontului de lucru corespunzător capacităţii de producţie de care beneficiază şantierul naval.

Totodată, se solicită reducerea fiscalităţii la nivelul sectorului construcţii nave, în vederea asigurării unui nivel de competitivitate adecvat realităţilor pieţei globale, dar şi a unei rezilienţe conforme cu provocările societale viitoare, precum şi respectarea obiectivelor regăsite la nivelul contractului de management, dar şi a planurilor operaţionale agreate.

Reprezentanţii sindicatului fac referire la angajamentul cu privire la atingerea numărului de 3.000 de salariaţi în cadrul Damen Shipyards Mangalia.

“Jigniţi, iritaţi şi îngrijoraţi, protestăm. Jigniţi, deoarece deşi am beneficiat de promisiunile autorităţilor cu privire la anularea concedierilor a 228 de salariaţi din şantierul naval Damen Shipyards Mangalia am aflat cu mâhnire că au fost doar simple jocuri politice, întrucât concedierea a 228 de colegi pare a fi un obiectiv pentru conducerea Damen Shipyards Mangalia şi pentru Ministrul Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului Claudiu Năsui. Este cel puţin ciudat că revoluţia bunei guvernări, în opinia anumitor guvernanţi, presupune concedieri colective, sărăcie şi multă îngrijorare. Ne aşteptam ca salvarea României, deziderat asumat inclusiv din denumirea anumitor formaţiuni politice, să demareze cu promovarea interesului cetăţenilor români şi a interesului naţional în detrimentul companiilor multinaţionale”, se mai precizează în comunicat.

Reprezentanţii sindicatului susţin că sunt “iritaţi pentru că preluarea managementului şantierului naval din Mangalia de către grupul Damen Shipyards pare să vicieze importanţa şi interesul cetăţenilor români şi pe cel al României”.

“De la preluarea managementului de către olandezii de la Damen, numărul salariaţilor a scăzut constant, subcontractorii au devenit preferaţi în detrimentul salariaţilor, iar situaţia comenzilor este una care nu pune în valoare avantajele competitive de care beneficiază şantierul din Mangalia. Angajamentele iniţial asumate de către acţionari au avut acelaşi statut precum promisiunile politicienilor, o poveste frumoasă. Numărul salariaţilor, în loc să crească, a scăzut, iar compania se află într-un regres evident sub conducerea managerială a grupului Damen Shipyards, situaţie care bănuim că nu este stipulată în contractul de asociere asumat de statul român cu grupul Damen”, susţin sindicaliştii.

Totodată, reprezentanţii sindicatului spun că sunt îngrijoraţi deoarece “este evidentă deteriorarea situaţiei companiei Damen Shipyards Mangalia, într-un context în care preocuparea Ministerului Economiei Antreprenoriatului şi Turismului pentru protejarea interesului statului român şi pe cel al salariaţilor Damen Shipyards Mangalia este infimă”.

“Sprijinul absolut şi nemijlocit de care conducerea Damen Shipyards Mangalia beneficiază din partea Ministerului Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului pentru concedierea a 228 dintre colegii noştri probează un dezinteres major pentru salariaţii şantierului naval din Mangalia şi pentru comunitatea din Mangalia. Este îngrijorător că tocmai autorităţile care ar trebui să sprijine şi să contribuie la dezvoltarea forţei de muncă din sectorul naval aleg să o neglijeze şi să o sacrifice pentru interese care uneori exced cadrul naţional”, se mai arată în document.

Articole recente

ASF a aprobat oferta de răscumpărare pentru 3,61% din Fondul Proprietatea, la 2,19 lei/unitate

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a aprobat oferta de răscumpărare pentru 3,61% din Fondul Proprietatea…

26 de minute ago

România ca garant al securității în Regiunea Mării Negre, obiect al unei întrebări adresate de către deputatul Pavel Popescu fostului premier Boris Johnson

Deputatul Pavel Popescu, membru al Comisiei pentru apărare, ordine publică și siguranță națională, aflat într-o…

o oră ago

OMV Petrom: Perspective pentru 2023 -Valoarea investițiilor OMV Petrom este estimată să crească cu aproximativ 70%, la circa 6 miliarde de lei

Valoarea investițiilor OMV Petrom este estimată să crească la circa 6 miliarde de lei, cu…

2 ore ago