ANRE a aprobat ″Planul de Dezvoltare a Sistemului Naţional de Transport gaze naturale pentru 2020 – 2029″, elaborat de Transgaz, de peste 22 miliarde de lei

În cadrul Comitetului de reglementare din data de 25.11.2020, ANRE a aprobat Planul de investiții și de dezvoltare a sistemului național de transport al gazelor naturale pentru perioada 2020-2029 (PDSNT) elaborat de S.N.T.G.N. Transgaz S.A.

Planul respectă prevederile legale în vigoare privind conținutul, fundamentarea, aprobarea finanțării și transparența decizională, potrivit ANRE.

Valoarea totală a planului de investiții pentru perioada 2020-2029 este de circa 22,3 miliarde lei, din care: proiecte a căror finanțare a fost decisă 7,158 miliarde lei și proiecte a căror finanțare va fi decisă în funcție de interesul pieței în valoare de 15,124 miliarde lei.

Proiectele de interconexiune a sistemului național  de transport al gazelor naturale (SNT) cu sistemele țărilor vecine care sunt prognozate a fi realizate în perioada 2020-2029 conform planului aprobat au o valoare totală de 4,12 miliarde Euro, din care: 5 proiecte majore pentru care s-a luat decizia finală de finanțare din fonduri proprii ale SNTGN Transgaz în procent de 70 % și fonduri europene nerambursabile în procent de 30 %,  în valoare de 766,34 milioane Euro, 3 proiecte majore avansate pentru care încă nu s-a luat decizia finală de finanțare în valoare totală de 502,31 milioane Euro și 10 proiecte majore neavansate pentru care nu s-a luat decizia de finanțare, în valoare totală de 2,852 miliarde Euro.

Valoarea totală a planului include fondurile necesare pentru extinderea sistemului național de transport al gazelor naturale în vederea alimentării de noi localități, în valoare totală de 3,95 miliarde lei, din care 350 milioane lei în anul 2020 și câte 400 milioane lei anual, începând cu anul 2022. Aceste fonduri se vor utiliza pentru finanțarea extinderilor SNT la solicitarea autorităților publice centrale și locale și a operatorilor de distribuție concesionari.

Cititi aici detalii: https://www.transgaz.ro/sites/default/files/Downloads/PDSNT%202020-2029.pdf

Stanciu Ancuta

Ancuţa-Carolina Stanciu - redactor şef al FinancialIntelligence.ro Ancuţa-Carolina Stanciu, membru fondator și redactor șef al publicaţiei, are 20 de ani experiență în jurnalism economic, fiind în ultimii 8 ani redactor şef al cotidianului financiar “Bursa". A fost coordonator şi organizator a numeroase conferinţe, dedicate unor domenii de interes public. Ancuţa Stanciu a participat la numeroase conferinţe şi dezbateri pe teme economice, atât în ţară, cât şi în străinătate. Recent, a fost contributor la volumul “Transporturi şi infrastructură”, din cadrul seriei de "Caiete documentare-Club România". După absolvirea Şcolii Superioare de Jurnalism, Ancuţa Stanciu a finalizat programul Reuters Foundation “Economic and Political Reporting from Southeast Europe” (Londra), în 2005, iar în 2007 a absolvit masterul “Managementul proiectelor” la SNSPA. În anul 2009, Ancuţa Stanciu a urmat cursurile Colegiului Naţional de Apărare.

Articole recente

Coronavirus: Patru state din UE cer aprobarea mai rapidă a vaccinului AstraZeneca/Oxford

Austria, Danemarca, Grecia şi Republica Cehă au cerut înaintea summitului european de joi ca Agenţia…

2 minute ago

Christine Lagarde le cere statelor membre UE să accelereze lansarea planurilor naţionale de relansare

Guvernele europene trebuie să urgenteze implementarea planurilor naţionale de relansare, astfel încât pachetul financiar în…

4 minute ago

Ministrul Mediului: Nu se va introduce nicio formă de taxă auto anul acesta

Ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Barna Tanczos, a afirmat, joi, la Craiova, că anul acesta…

44 de minute ago

BCE menţine dobânda de referinţă la nivelul istoric zero pe fondul prelungirii restricţiilor

Banca Centrală Europeană (BCE) a decis joi să menţină nemodificată dobânda de politica monetară, la…

o oră ago

ANRE majorează cu 2% rata de rentabilitate pentru operatorii reţelelor de energie care accesează fonduri europene

Autoritatea Naţională de Reglementare în Energie (ANRE) a decis să crească cu 2% rata reglementată…

o oră ago

Livrările vaccinului Pfizer/BioNTech către statele UE revin la normal de săptămâna viitoare, anunţă Comisia Europeană

Comisia Europeană a semnalat joi că se aşteaptă ca grupul farmaceutic Pfizer/BioNTech să revină începând…

o oră ago