Energie

ANRE a elaborat două modele de comunități de energie, relația comercială cu clienții finali fiind realizată de către un titular al licenței de furnizare (vezi cele două modele)

ANRE a elaborat două modele de comunități de energie (care pot fi aplicate atât în cazul comunităților de energie ale cetățenilor, cât și în cazul comunităților de energie din surse regenerabile), în ambele modele relația comercială cu clienții finali fiind realizată de către un titular al licenței de furnizare.

Având în vedere prevederile europene și naționale referitoare la comunitățile de energie, cât și interesul deosebit al Comisiei Europene în legătură cu implementarea în țările membre a unui cadru legislativ primar și secundar care să permită dezvoltarea comunităților de energie, pentru elaborarea/adaptarea cadrului de reglementare necesar dezvoltării și funcționării unor astfel de entități, ANRE a analizat cadrul actual de reglementare în vederea elaborării/modificării reglementărilor necesare facilitării înființării și funcționării comunităților de energie.

În conformitate cu dispozițiile legale în vigoare, comunitățile de energie au următoarele caracteristici:

  • Sunt entități juridice al căror scop nu este obținerea de profit;
  • Membrii comunității nu își pierd drepturile de clienți finali sau cele de clienți activi;
  • Se pot implica în producere, distribuție, furnizare, consum, agregare, stocarea energiei, servicii de eficiență energetică, sau în servicii de încărcare pentru autovehicule electrice;
  • Au regimul de clienți activi în ceea ce privește consumul de energie electrică autoprodusă;
  • Au dreptul să organizeze în cadrul comunității partajarea de energie electrică produsă de unități de producere deținute de comunitate, cu condiția ca membrii comunității să își mențină drepturile și obligațiile în calitate de clienți finali.

Referitor la obligațiile comunităților de energie trebuie precizat faptul că:

  • sunt responsabile din punct de vedere financiar pentru dezechilibrele pe care le cauzează în rețelele de energie electrică;
  • li se aplică proceduri și tarife nediscriminatorii echitabile, proporționale și transparente, inclusiv privind înregistrarea și acordarea licențelor.

În acest context, și ținând cont de faptul că vânzarea de energie electrică la clienții finali se poate realiza doar pe bază de licență de furnizare, cu excepția situației în care o persoană fizică sau juridică comercializează energie electrică la clienții finali alimentați direct din instalația aferentă unității de producere sau din rețelele electrice pe care le exploatează, în conformitate cu dispozițiile Legii energiei electrice și a gazelor naturale nr. 123/2012, cu modificările și completările ulterioare, rezultă că și în cazul comunităților de energie electrică vânzarea de energie către clienții finali membrii ai comunității poate fi realizată doar de către un furnizor. Prin excepție, comunitatea poate vinde energie electrică, fără a deține licență de furnizare, membrilor alimentați direct din instalațiile de producere sau dintr-o eventuală rețea deținută de comunitate.

Ținând cont de legislația în vigoare la această dată, precum și de necesitatea minimizării modificărilor legislative, ANRE a elaborat două modele de comunități de energie (care pot fi aplicate atât în cazul comunităților de energie ale cetățenilor, cât și în cazul comunităților de energie din surse regenerabile), în ambele modele relația comercială cu clienții finali fiind realizată de către un titular al licenței de furnizare.

Propunerile și observațiile la prezentul document se pot transmite  la adresa de e-mail anre@anre.ro până la data de 31.08.2024.

Vezi aici cele două modele.

Articole recente

Vicepremierul Dragoş Anastasiu a demisionat

Vicepremierul Dragoş Anastasiu a demisionat, după cum a anunțat într-o conferință de presă. "În acest…

49 de minute ago

Trump joacă golf în Scoţia, înaintea întâlnirii cu Von der Leyen axată pe comerţ

Preşedintele american Donald Trump a jucat golf duminică la complexul său de la Turnberry, în…

2 ore ago

Peste 2200 de consumatori din judeţul Bihor nu au în continuare energie electrică în urma furtunii de sâmbătă seară

Peste 2200 de consumatori din judeţul Bihor nu au în continuare energie electrică, după furtuna…

2 ore ago

Prima reacție a lui Ilie Bolojan în scandalul Dragoș Anastasiu: “Sigur veți avea, până după amiază, o declarație”

Premierul Ilie Bolojan a avut o primă reacție duminică, la câteva zile după ce informații…

5 ore ago

China publică un plan de acțiune privind IA la câteva zile după SUA, pe fondul intensificării cursei tehnologice globale

Sâmbătă, China a lansat un plan de acțiune global pentru inteligența artificială, care solicită cooperarea…

5 ore ago

Palantir se alătură listei celor mai valoroase 20 de companii din SUA, cu o creștere a valorii acțiunilor de peste două ori în 2025

Acțiunile Palantir au crescut cu peste 2% vineri, atingând un nou record. Furnizorul de software…

5 ore ago

This website uses cookies.

Read More