Do Not Sell My Personal Information

ANRE: Racordarea clienților noncasnici la reţelele electrice de interes public, până la 2.500 metri, va fi recunoscută în tarifele de distribuție

În data de 21.10.2020, Comitetul de reglementare al ANRE a aprobat Ordinul nr. 183/2020 pentru aprobarea Procedurii privind racordarea la reţelele electrice de interes public a locurilor de consum aparținând utilizatorilor de tip clienţi finali noncasnici prin instalaţii de racordare cu lungimi de până la 2.500 metri.

Prezentul act normativ transpune prevederile art. 51 alin. 3^2-3^4 din Legea 123/2012 cu modificările și completările ulterioare și creează cadrul de reglementare pentru racordarea la rețelele electrice de interes public a locurilor de consum aparținând utilizatorilor de tip clienți finali noncasnici prin instalații de racordare cu lungimi de până la 2.500 metri.

Costurile cu proiectarea și execuția instalației de racordare a locurilor de consum deținute de aceștia, cu lungime de până la 2.500 metri, sunt suportate de către operatorii de distribuție concesionari.

Termenul de finalizare al activităților de racordare a locurilor de consum respective impus de Lege este de 90 de zile de la data obținerii acordului/autorizației pentru realizarea instalației de racordare, inclusiv recepția și punerea în funcțiune a acesteia.

Utilizatorii au obligația ca, până la data încheierii de către operatorul de distribuție concesionar a contractului de execuţie a instalaţiei de racordare, să realizeze instalația de utilizare (obiectivul de la locul de consum) și să depună  dosarul instalației de utilizare întocmit de executantul acesteia.

Costurile operatorilor de distribuție concesionari cu realizarea instalațiilor de racordare la rețelele electrice de interes public a locurilor de consum aparținând clienților finali noncasnici, având lungimi de până la 2.500 metri, vor fi recunoscute în tarifele de distribuție.

Utilizatorul noncasnic încheie cu operatorul de distribuție un contract de racordare prin care se obligă să utilizeze locul de consum și să păstreze destinația acestuia pe o perioadă de 5 ani de la punerea în funcțiune a instalației de racordare.

În cazul în care clientul noncasnic nu respectă prevederile asumate prin contract, acesta este obligat să restituie operatorului de distribuție contravaloarea lucrărilor de proiectare și execuție a instalației de racordare, proporțional cu perioada rămasă neutilizată.

În sensul celor de mai sus, ANRE a prevăzut stabilirea unei garanții financiare în cazul racordării unui loc de consum cu putere instalată mai mare de 1 MW/aprobării unui spor de putere pentru consum care conduce la o putere aprobată mai mare de 1 MW, depusă de solicitant în favoarea  operatorului de distribuție care va executa garanția în caz de nerespectare a obligațiilor asumate de către clientul final noncasnic.

Articole recente

Coronavirus: Vaccinarea cu AstraZeneca ar trebui evitată şi la persoanele de peste 60 de ani (oficial EMA)

Ţările ar trebui să evite de asemenea administrarea vaccinului anti-COVID-19 de la AstraZeneca la persoanele…

12 ore ago

G7: Merkel salută ‘un nou elan’ odată cu alegerea lui Joe Biden la Casa Albă

Venire la putere a lui Joe Biden în Statele Unite a adus 'un nou' elan…

12 ore ago

Liderii G7 se pun de acord asupra unei abordări mai dure faţă de China

Grupul G7, al celor mai industrializate şapte state, a convenit duminică, în ultima zi a…

12 ore ago

GCS: 69 de cazuri noi de COVID-19; teste efectuate în ultimele 24 de ore – 9.543 de teste RT-PCR și 6.311 teste rapide antigenice

În urma testelor efectuate la nivel național, față de ultima raportare, au fost înregistrate 69…

12 ore ago

Nuclearelectrica a decis extinderea duratei programului de oprire planificată a Unităţii 2 de la Cernavodă

SN Nuclearelectrica SA anunţă extinderea duratei programului de oprire planificata a Unitatii 2 CNE Cernavoda,…

14 ore ago

Shakhriyar Mamedyarov reușește a treia victorie consecutivă și devine liderul detașat la Superbet Chess Classic

Jucătorul azer Shakhriyar Mamedyarov s-a desprins la un punct distanță de ceilalți concurenți de la…

14 ore ago