Energie

ANRE: România nu „subvenționează” exporturile de gaze; Statul român nu vinde gaze „ieftine” în Austria

ANRE și-a transmis, azi, poziția cu privire la unele afirmații eronate despre exporturile de gaze naturale, apărute în spațiul public.

ANRE a transmis: “În lumina unor afirmații eronate apărute recent în spațiul public, formulate de către anumiți lideri politici ale căror declarații contravin intereselor economice și de securitate energetică ale României, ANRE consideră necesar să facă următoarele precizări:

  1. România nu „subvenționează” exporturile de gaze.

Afirmația conform căreia România ar livra gaze naturale ieftine către Austria, în detrimentul cetățenilor români, este complet nefondată.

Domnul senator Petrișor Peiu a susținut că tarifele de transport aplicate la punctul de interconectare Csanádpalota (granița cu Ungaria) ar fi fost reduse cu 40%.

Această informație este falsă. Tarifele de transport sunt identice, atât pentru punctele de interconectare, cât și pentru cele interne.

Așa-numita „reducere de 40%”, invocată de domnul senator Peiu, nu se aplică transportului standard, ci se referă exclusiv la servicii speciale, aplicabile doar în condiții restrictive – când infrastructura este deja ocupată. Această capacitate întreruptibilă implică riscul ca utilizatorul să nu o poată accesa, ceea ce justifică un tarif diferențiat față de capacitatea fermă.

  1. Statul român nu vinde gaze „ieftine” în Austria.

Prețul gazelor naturale este determinat de piață, nu de un tarif de transport stabilit de stat.

România nu are un mecanism de „export subvenționat”. Gazele ajung pe piețele externe, inclusiv Austria, în funcție de condițiile comerciale, iar veniturile obținute din aceste tranzacţii revin operatorilor economici care extrag sau transportă gaz, nu „statului austriac”.

  1. Costurile de transport nu sunt suportate de consumatorii români pentru exporturi.

Dimpotrivă, capacitățile de transport rezervate pentru export generează venituri care contribuie la acoperirea costurilor totale ale sistemului, reducând astfel nevoia de majorare a tarifelor interne. Fiecare MWh transportat prin punctele de interconectare aduce venituri suplimentare, contribuind la acoperirea costurilor sistemului.

Afirmațiile de genul „românii plătesc mai mult ca să le dăm austriecilor gaz ieftin” sunt inexacte și au un caracter pur politic.

  1. România NU-și sabotează propriii cetățeni, ci își asumă responsabil rolul de furnizor responsabil de securitatea energetică regională și europeană.

România își consolidează poziția de actor important în securitatea energetică a regiunii, contribuind inclusiv la aprovizionarea Ucrainei prin Coridorul Vertical – o rută strategică ce leagă Grecia, Bulgaria, România, Republica Moldova și Ucraina.

Transgaz, operatorul național de transport gaze naturale, va lansa în curând procedura de alocare pentru capacități „supergrupate” (monthly bundled capacity) către Ucraina, incluzând segmente din toate cele patru țări menționate”.

Punctul de vedere vine dupa o postare a senatorului AUR Petrișor Peiu. Acesta a scris” “Am să vă spun cum plătim noi pentru a avea dreptul să exportăm gaz ieftin în Austria. Păi, foarte simplu! Autoritatea Națională de Reglementare în Energie a stabilit următorul lucru: tariful de transport al gazelor este mai mic cu 40% dacă gazul este exportat în Austria prin Ungaria, decât dacă este transportat în interiorul României.

Așadar, toate tarifele de transport pentru gazele exportate în Austria ( prin Ungaria)sunt, oameni buni, cu 40% mai mici decât tarifele de transport pentru gazele consumate în România, pentru noi, pentru consumatorii români. Iată cum consumatorul austriac este favorizat în defavoarea consumatorului român. De către cine? De către statul român. Și pentru ce? Pentru a consuma gaz românesc. Asta e dreptatea pe care vrem să o vedem și în anii următori?

Este complet inacceptabil ca, într-un context european tensionat, în care România este chemată să contribuie la securitatea energetică a UE, statul nostru să-și saboteze propriii cetățeni în favoarea consumatorilor din afară. Exportăm ieftin, dar iată, plătim scump!

View Comments

Articole recente

Întâlnirea Trump – Von der Leyen: UE și SUA au convenit un acord comercial

Statele Unite și Uniunea Europeană au convenit un acord comercial cadru în urma întâlnirii pe…

6 ore ago

Comisia Europeană îi cere lui Zelenski să menţină independenţa instituţiilor anticorupţie

Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a avut duminică o discuţie telefonică cu preşedintele…

6 ore ago

Anastasiu: Am avut certificat ORNISS pe perioada cât am fost consilier prezidenţial şi vicepremier

Vicepremierul demisionar Dragoş Anastasiu a confirmat că, pe perioada cât a deţinut funcţiile de consilier…

7 ore ago

Lutnick: Trump vrea o ofertă comercială „suficient de bună” din partea UE, dar nu este clar ce înseamnă asta

Secretarul pentru comerț Howard Lutnick a declarat că „întrebarea” înaintea discuțiilor dintre președintele Donald Trump…

8 ore ago

Vicepremierul Dragoş Anastasiu a demisionat

Vicepremierul Dragoş Anastasiu a demisionat, după cum a anunțat într-o conferință de presă. "În acest…

10 ore ago

Trump joacă golf în Scoţia, înaintea întâlnirii cu Von der Leyen axată pe comerţ

Preşedintele american Donald Trump a jucat golf duminică la complexul său de la Turnberry, în…

11 ore ago

This website uses cookies.

Read More