Energie

Apostol (FPPG), despre sectorul de ţiţei şi gaze: O suprareglementare şi o supraimpozitare fac deciziile de investiţii extrem de grele

Supraimpozitarea venită la pachet cu hiper-reglementarea îngreunează decizia de investiţie a operatorilor pe care îi regăsim în diverse linii de producţie din sectorul de ţiţei şi gaze, a declarat joi Daniel Apostol, director general, Federaţia Patronală Petrol şi Gaze (FPPG), la un eveniment de specialitate.

El a subliniat că România se află în prezent pe o poziţie de avantaj la nivel geopolitic, geostrategic european.

“România produce energie, este un producător de energie, este şi un consumator, în mod firesc, dar peste 90% din consumul ei de energie România şi-l asigură din producţia proprie. O suprareglementare şi o supraimpozitare fac deciziile de investiţii extrem de grele”, a menţionat Daniel Apostol, la conferinţa “Suprareglementare, suprataxare. Când ce e mult strică”, organizată de CLCC – Coaliţia pentru Libertatea Comerţului şi a Comunicării, potrivit Agerpres.

Totodată, el a făcut referire la concluziile unui studiu privind sistemul de impozitare specific sectorului de ţiţei şi gaze, al cărui autor este Gabriel Biriş, avocat specializat în fiscalitate, co-managing Partner Biris Goran SPARL.

Conform studiului, sistemul este extrem de complex, fiind compus din “mai multe tipuri de taxe şi impozite care, însumate, devin extrem de împovărătoare unei dezvoltări şi unei decizii de investiţie continuă”.

În context, Directorul General al FPPG a făcut referire la redevenţele petroliere, impozitul pe venituri suplimentare obţinute din dereglementarea preţurilor la gazele naturale, impozitul pe veniturile suplimentare provenite din vânzarea gazelor naturale din producţia internă proprie, din perimetre petroliere offshore sau onshore de mare adâncime, impozitul pe venituri din activităţile de exploatare a resurselor naturale, altele decât gaz natural.

Totodată, Daniel Apostol s-a referit la contribuţia de solidaritate care a apărut în ultimii ani, “consecinţa politicilor europene, consecinţa unei supra-reglementări”. De asemenea, el a atras atenţia şi asupra impozitului suplimentar pentru persoane juridice care desfăşoară activităţi în sectoarele de ţiţei şi gaze, numit “impozit specific pe cifra de afaceri”.

Pe de altă parte, directorul general al FPPG a atras atenţia asupra riscului de scădere a securităţii energetice care este foarte mare, în contextul unui război la graniţă, “cu multe alte conflicte internaţionale extrem de fierbinţi, care generează spaimă în pieţele internaţionale, cu un grad mare de incertitudine şi instabilitate la nivelul pieţelor financiare”.

El a subliniat că România beneficiază de resurse şi de o industrie care sunt capabile să asigure României şi Europei un grad sporit de securitate energetică cu o singură condiţie: investitorii aflaţi în acest sector să fie favorizaţi de cadrul de reglementare să investească în continuare, să-şi deruleze în continuare dezvoltarea sectorului de producţie.

Articole recente

Lutnick: Trump vrea o ofertă comercială „suficient de bună” din partea UE, dar nu este clar ce înseamnă asta

Secretarul pentru comerț Howard Lutnick a declarat că „întrebarea” înaintea discuțiilor dintre președintele Donald Trump…

o oră ago

Vicepremierul Dragoş Anastasiu a demisionat

Vicepremierul Dragoş Anastasiu a demisionat, după cum a anunțat într-o conferință de presă. "În acest…

3 ore ago

Trump joacă golf în Scoţia, înaintea întâlnirii cu Von der Leyen axată pe comerţ

Preşedintele american Donald Trump a jucat golf duminică la complexul său de la Turnberry, în…

4 ore ago

Peste 2200 de consumatori din judeţul Bihor nu au în continuare energie electrică în urma furtunii de sâmbătă seară

Peste 2200 de consumatori din judeţul Bihor nu au în continuare energie electrică, după furtuna…

4 ore ago

Prima reacție a lui Ilie Bolojan în scandalul Dragoș Anastasiu: “Sigur veți avea, până după amiază, o declarație”

Premierul Ilie Bolojan a avut o primă reacție duminică, la câteva zile după ce informații…

7 ore ago

China publică un plan de acțiune privind IA la câteva zile după SUA, pe fondul intensificării cursei tehnologice globale

Sâmbătă, China a lansat un plan de acțiune global pentru inteligența artificială, care solicită cooperarea…

7 ore ago

This website uses cookies.

Read More