Categories: BanciInternational

Aproape 100 de miliarde de dolari, retrase din depozitele la băncile din SUA, dar oficialii spun că sistemul e „sănătos și rezistent” (CNBC)

Autoritățile de reglementare au asigurat din nou publicul că sistemul bancar din SUA este în siguranță, după ce date noi au arătat că clienții au retras recent depozite de aproape 100 de miliarde de dolari din bănci, potrivit CNBC.

Secretarul Trezoreriei SUA Janet Yellen, președintele Rezervei Federale Jerome Powell și mai mult de o duzină de alți oficiali au convocat vineri o ședință specială închisă a Consiliului de Supraveghere a Stabilității Financiare.

Un membru al personalului Fed din New York a informat grupul despre „evoluțiile pieței”.

„Consiliul a discutat despre condițiile actuale din sectorul bancar și a remarcat că, deși unele instituții au fost supuse stresului, sistemul bancar din SUA rămâne solid și rezistent”, se arată într-un comunicat. „Consiliul a discutat, de asemenea, eforturile în curs de desfășurare la agențiile membre pentru a monitoriza evoluțiile financiare.”

Nu au fost furnizate alte detalii despre întâlnire.

Declarația, publicată la scurt timp după ce piața s-a închis vineri, a venit în aceeași perioadă în care noile date Fed au arătat că clienții băncilor au retras 98,4 miliarde de dolari din conturi în săptămâna încheiată pe 15 martie.

Aceasta ar fi acoperit perioada în care eșecurile bruște ale Silicon Valley Bank și Signature Bank au zguduit industria.

Datele arată că cea mai mare parte a retragerilor a fost la bănci mici. Instituțiile mari au înregistrat o creștere a depozitelor cu 67 de miliarde de dolari, în timp ce băncile mai mici au înregistrat ieșiri de 120 de miliarde de dolari.

Retragerile au redus depozitele totale la puțin peste 17,5 trilioane de dolari și au reprezentat aproximativ 0,6% din total. Depozitele au înregistrat o scădere constantă în ultimul an, scăzând cu 582,4 miliarde de dolari din februarie 2022, potrivit datelor Fed publicate vineri.

Fondurile mutuale au înregistrat o creștere a activelor în ultimele două săptămâni, cu 203 de miliarde de dolari, până la 3,27 de trilioane de dolari, potrivit datelor Investment Company Institute până pe 22 martie.

La începutul acestei săptămâni, Powell a încercat, de asemenea, să asigure publicul că sistemul bancar este în siguranță.

Articole recente

Lion Capital și-a vândut deținerea de 5% din Argus

Lion Capital (simbol bursier LION), fostă SIF Banat-Crişana (SIF1), și-a vândut deţinerea de 5% din…

5 ore ago

Stoltenberg: NATO trebuie să ofere Ucrainei garanţii de securitate după război

NATO trebuie să discute opţiuni de a oferi Ucrainei garanţii de securitate pentru perioada ce…

6 ore ago

Marea Britanie: Primul declin anual al preţurilor locuinţelor din ultimii 11 ani

Preţurile locuinţelor în Marea Britanie au scăzut în ritm anual în luna mai, pentru prima…

8 ore ago

Bruxelles-ul a propus pentru 2024 un buget european de 189,3 miliarde de euro

Comisia Europeană a propus, miercuri, un buget anual al UE în valoare de 189,3 miliarde…

8 ore ago

Ucraina consideră drept ”neadecvată” decizia UE de prelungire a restricţiilor privind importurile de cereale

Ministerul ucrainean al Agriculturii a calificat miercuri drept "neadecvată" decizia Comisiei Europene de prelungi, până…

8 ore ago

Sursele regenerabile vor asigura mai mult de jumătate din producţia de electricitate a Spaniei

Spania este pe cale să devină prima ţară din marile economii europene pentru care sursele…

8 ore ago