Folosim cookie-uri pentru a analiza traficul și a îmbunătăți experiența ta.
RefuzGuvernul Arabiei Saudite a depus joi documente pentru a vinde acţiuni la gigantul petrolier de stat Aramco (2222.SE) şi ar putea strânge până la 13,1 miliarde de dolari, ceea ce va ajuta la finanțarea planului prințului moștenitor Mohammed bin Salman de a diversifica economia, scrie Reuters.
Arabia Saudită ar putea strânge 12 miliarde de dolari oferind aproximativ 1,545 miliarde de acțiuni Aramco, echivalentul a aproximativ 0,64% din companie, dacă prețul vânzării se află în partea superioară a unui interval de 26,7 (7,12 dolari) până la 29 de riali, conform documentului Aramco de la Bursa Saudită din Riad.
Valoarea tranzacției ar putea crește la 13,1 miliarde de dolari în partea de sus, în cadrul așa-numitei opțiuni greenshoe, care ar permite vânzarea a aproape 1,7 miliarde de acțiuni, sau un pachet de 0,7%. Această opțiune permite bancherilor să folosească acțiuni pentru a stabiliza prețul ofertei.
Investitorii au anticipat de mult vânzarea acțiunilor, deoarece gigantul energetic a căutat să-și lărgească baza, generând în același timp fonduri pentru a accelera programul de diversificare economică al Arabiei Saudite.
„Oferta ne oferă oportunitatea de a lărgi baza de acționari atât printre investitorii saudiți, cât și printre investitorii internaționali”, a declarat șeful executivului Aramco, Amin Nasser. „Ne oferă, de asemenea, o oportunitate de a crește lichiditatea și de a crește ponderea indicelui nostru global.”
Oferta este punctul culminant al unui efort de-a lungul anilor de a vinde o altă bucată din una dintre cele mai valoroase companii din lume, după IPO-ul său record în 2019, care a strâns 29,4 miliarde de dolari. Aproximativ 10% din cea mai recentă ofertă va fi rezervată investitorilor de retail, în funcție de cerere.
Surse au declarat săptămâna trecută pentru Reuters că oferta ar putea avea loc în iunie.
De la IPO, Aramco a rămas o vacă de muls pentru guvernul saudit, finanțând un impuls economic mamut pentru a pune capăt „dependenței de petrol” a regatului, așa cum a numit-o cândva prințul moștenitor.
Cel mai recent acord va permite regatului să finanțeze proiecte interne mari legate de această agendă, a spus Hasan Alhasan, senior fellow la Institutul Internațional de Studii Strategice.
După ce și-a ratat ținta de investiții străine directe și cu un deficit bugetar de până la 21 de miliarde de dolari, „regatul recurge acum la vânzarea de capitaluri proprii din Aramco și la emisiuni de datorii”, a spus el.
„Este probabil că regatul va continua să redirecționeze capitalul către alte sectoare, inclusiv energia regenerabilă, tehnologie, turism, logistică și producție, despre care Riad speră să constituie surse de creștere economică pe termen lung”, a adăugat el.
Acțiunile Aramco au încheiat joi cu 0,17% mai jos, la 29,1 riali (7,76 dolari), oferind companiei o capitalizare de piață de aproximativ 1,87 trilioane dolari. Prețul său din IPO a evaluat-o la 1,7 trilioane de dolari, dar acțiunile s-au tranzacționat cu 10% mai mult la debutul lor.
Compania a dat dividende de aproape 98 de miliarde de dolari în 2023 de la cele 75 de miliarde de dolari pe care le plătea anual, în ciuda faptului că profitul a scăzut cu aproape un sfert.
Aramco a investit, de asemenea, în rafinării și proiecte petrochimice în China și în alte părți, și-a extins activitățile de vânzare cu amănuntul și comerț și și-a accentuat accentul pe gaze, făcând prima sa incursiune în gazul natural lichefiat în străinătate anul trecut.
Morgan Stanley, Citi, Goldman Sachs, HSBC, Saudi National Bank, Bank of America și JPMorgan acționează în calitate de coordonatori globali comuni ai acordului, cu băncile locale Al Rajhi Capital, Riyad Capital, Saudi Fransi Capital acționând în calitate de bookrunners.
Conducătorul de facto al Arabiei Saudite, MbS, așa cum este cunoscut prințul moștenitor, a investit sute de miliarde de dolari prin fondul suveran al regatului în mega proiecte, de la vehicule electrice la sport și o nouă companie aeriană, pentru a diversifica economia departe de hidrocarburi și crearea de locuri de muncă.
Însă prețurile și producția mai scăzute ale petrolului au afectat creșterea economică anul trecut, în timp ce cheltuielile au crescut, ceea ce a condus la un deficit fiscal de aproximativ 2% din PIB, cu un deficit similar așteptat în acest an.
Aramco a introdus anul trecut un dividend special bazat pe performanță, oferind numerar regatului și ajutând la atragerea de noi investitori.
De asemenea, compania a înscris mai multe bănci ca organizatori de piață pentru a ajuta la îmbunătățirea lichidității acțiunilor.
Cel mai mare exportator de petrol din lume tranzacționează la un raport preț-câștig mai mare decât alte companii petroliere globale, inclusiv ExxonMobil, BP și Shell.
Acțiunile au scăzut cu aproximativ 12% în acest an, în timp ce acțiunile ExxonMobil și BP au crescut cu aproximativ 14% și, respectiv, 4%.
Arabia Saudită este liderul de facto al Organizației Țărilor Exportatoare de Petrol, influenţând prețurile pe piețele mondiale ale petrolului.
Aramco produce în prezent aproximativ 9 milioane de barili de țiței pe zi, aproximativ trei sferturi din capacitatea sa maximă, pentru a se conforma reducerilor de producție convenite de OPEC și aliații săi, cunoscute sub numele de OPEC+.
OPEC+ urmează să decidă următoarele politici de producție duminică, iar mai multe surse și analiști se așteaptă ca reuniunea să prelungească reducerile existente în a doua jumătate a anului 2024.
Dacă OPEC+ surprinde piața și reduce în continuare producția, prețul petrolului ar putea crește de la actualul aproximativ 82 de dolari pe baril, dar Aramco ar trebui să reducă producția și să se confrunte cu venituri și mai mici.
Ministrul Muncii, Petre Florin Manole, a dispus Corpului de control să demareze, luni, o anchetă…
Guvernul Greciei a cerut ajutor prin Mecanismul de Protecţie Civilă al Uniunii Europene pentru stingerea…
Compania americană de asigurări Allianz Life a confirmat sâmbătă că hackerii au furat informaţii personale…
Vicepremierul Dragoş Anastasiu susţine duminică, de la ora 17.00, o conferinţă de presă, în contextul…
Qatarul a ameninţat că va întrerupe livrările de gaze naturale lichefiate (LNG) către Uniunea Europeană,…
Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, urmează să discute duminică, în Scoţia, cu preşedintele…
This website uses cookies.
Read More