Energie

Arabia Saudită își propune să domine piața globală a hidrogenului

În timp ce Arabia Saudită continuă să-și dezvolte industria petrolieră, nu se ferește de opțiunile de energie alternativă, Aramco, compania de stat, investind acum în tehnologia hidrogenului, potrivit Oilprice.com.

Arabia Saudită este încă în fruntea lumii în producția și exportul de petrol, însă în urma unui raport al Agenției Internaționale pentru Energie (AIE) la începutul acestui an și a presiunii recente a investitorilor de a adopta practici mai ecologice și de a avea surse alternative regenerabile, țara încearcă să-și dezvolte industria hidrogenului.

Directorul tehnologic al Aramco, Ahmad Al Khowaiter, a explicat săptămâna trecută: „Astăzi arătăm că tehnologiile pentru utilizarea hidrogenului sunt mature și disponibile comercial … și vedem acest tip de punct de inflexiune pe piață pentru hidrogen”.

Anunțul vine în momentul în care prințul moștenitor saudit Mohammed bin Salman a lansat o strategie națională pentru transport și logistică cu obiectivul de a spori contribuția sectorului la veniturile anuale din non-petrol până la 12 miliarde de dolari până în 2030.

Majoritatea proiectelor actuale de hidrogen se bazează încă pe combustibili fosili, care creează hidrogen maro sau gri. Produsul final poate fi curat, dar procesul de producție eliberează o cantitate semnificativă de dioxid de carbon în atmosferă. În schimb, hidrogenul produs folosind tehnologia de captare a carbonului (CCS) creează un produs mai curat cunoscut sub numele de „hidrogen albastru”, care este centrul eforturilor Arabiei Saudite.

Aramco, cea mai mare companie petrolieră din lume, caută să construiască o piață și să-și promoveze strategia privind hidrogenul, pe măsură ce alte țări rămân în urmă, așteptând să stabilească o bază de clienți semnificativă până la sfârșitul deceniului.

Arabia Saudită a depus deja eforturi pentru a se asigura că procesele sale de producție de petrol au o intensitate redusă a emisiilor de carbon prin investiții în tehnologia CCS. Aceeași tehnologie este utilizată în producția de hidrogen albastru și înseamnă că Arabia Saudită este una dintre primele țări care au dezvoltat o infrastructură pentru producția substanțială de hidrogen albastru.

Bank of America se așteaptă ca hidrogenul să înlocuiască 25% din toată cererea de petrol până în 2050. Dacă această predicție se dovedește a fi corectă, atunci Arabia Saudită este dornică să se asigure că îşi  menține aceeași poziție dominantă asupra piețelor de hidrogen pe care o deține în prezent asupra piețelor de petrol.

Arabia Saudită caută, de asemenea, să dezvolte hidrogen verde din surse regenerabile. Dar Aramco recunoaște că va trebui să găsească modalități de a reduce costurile pentru a o face viabilă, deoarece producția de hidrogen verde este de aproximativ cinci ori mai scumpă decât hidrogenul albastru.

În viitor, Air Products & Chemicals Inc. din Pennsylvania și ACWA Power International din Arabia Saudită vor să investească 5 miliarde de dolari în construcția unei fabrici din orașul Neom care va produce hidrogen verde mai ecologic.

Aceasta urmează construcției în mai a primei centrale industriale cu hidrogen verde din regiune, alimentată cu energie solară, de către Siemens Energy și Dubai Electricity and Water Authority (DEWA), în vecinătatea Dubai. Se așteaptă ca Abu Dhabi să urmeze Dubaiul prin construirea unei fabrici de amoniac verde și hidrogen de 1 miliard de dolari.

Cu aceste investiții, Arabia Saudită și Emiratele Arabe Unite ar putea deschide calea producției și exportului de hidrogen albastru și verde.

Ben Cahill de la Programul de securitate energetică și schimbări climatice, la Centrul pentru Studii Strategice și Internaționale din SUA, consideră că „în cele din urmă este vorba despre schimbarea în ton cu vremurile și satisfacerea cererii pieței pentru energie cu emisii reduse de carbon”.

Cursa este acum în desfășurare pentru a vedea dacă Arabia Saudită poate deveni un lider mondial pe piețele hidrogenului, așa cum este și pe piețele petrolului.

Articole recente

Angajamente propuse de Vodafone România, în tranzacția Telekom România Mobile Communications

Consiliul Concurenței a aprobat achiziția de active și de acțiuni în Telekom România Mobile Communications…

53 de minute ago

DNSC: Continuă campaniile frauduloase care promovează o aşa-zisă platformă de investiţii de stat

Directoratul Naţional de Securitate Cibernetică avertizează în legătură cu continuarea campaniilor frauduloase care promovează o…

o oră ago

Consiliul Concurenței aprobă achiziția de active și de acțiuni în Telekom România Mobile Communications de către DIGI România și Vodafone România

Consiliul Concurenței aprobă achiziția de active și de acțiuni în Telekom România Mobile Communications de…

2 ore ago

Z.ai, cel mai recent model de IA al Chinei, spune că este mai ieftin de utilizat decât DeepSeek

Startup-ul Z.ai, cunoscut anterior sub numele de Zhipu, a anunțat luni că noul său model…

2 ore ago

Taxele vamale de 15% la exporturile europene au un impact direct limitat asupra României (Concordia)

Taxele vamale de 15% la exporturile europene au un impact direct limitat asupra României, în…

2 ore ago

This website uses cookies.

Read More