Categories: International

Arabia Saudită va continua să-și consolideze relațiile atât cu SUA, cât și cu China (ministrul de stat saudit pentru Afaceri Externe)

Arabia Saudită va continua să-și consolideze relațiile atât cu SUA, cât și cu China, a declarat unul dintre cei mai importanți diplomați ai regatului pentru CNBC, în timp ce președintele Joe Biden efectuează o vizită oficială atent urmărită în SUA.

„Clădim punți cu oamenii; nu vedem că una ar exclude-o pe cealaltă”, a declarat ministrul de stat saudit pentru Afaceri Externe, Adel al-Jubeir, pentru Hadley Gamble de la CNBC, din Jeddah.

„Vrem să fim capabili să avem de-a face cu toată lumea și vrem să putem să ne angajăm cu toată lumea. Aceasta este ceea ce am făcut”, a spus al-Jubeir, care a fost numit recent însărcinat pentru afaceri climatice.

„China este cel mai mare partener comercial al nostru. Este o piață uriașă pentru energie și o piață uriașă în viitor. Și China este un mare investitor în Arabia Saudită – Statele Unite sunt, desigur, partenerul nostru numărul unu când vine vorba de securitate și coordonare politică, precum și de investiții și comerț între cele două țări.”

Conversația a avut loc pe fundalul vizitei mult mediatizate – și criticate – a lui Biden în Orientul Mijlociu, prima sa de la preluarea mandatului. Președintele are misiunea de a restabili legăturile cu Arabia Saudită, un aliat strategic de aproximativ 80 de ani.

Într-o schimbare de poziţie flagrantă, stimulată de prețurile dureros de ridicate la gaz pentru consumatorii americani, de o criză alimentară și energetică declanșată de războiul Rusiei în Ucraina și de dorința de a apropia saudiții și Israelul unul de celălalt, Biden a lăudat săptămâna aceasta relația de lungă durată a Washingtonului cu regatul și a făcut tot posibilul să explice de ce este vital pentru interesele SUA.

Aceste interese, a scris președintele într-un articol de opinie în Washington Post săptămâna trecută, includ stabilitatea și securitatea regională, contraterorismul, un front unit în relațiile cu Iranul, încetarea focului în Yemen și stabilizarea pieței petrolului. Arabia Saudită este, de asemenea, principalul cumpărător de arme din Washington.

Un alt obiectiv al administrației SUA este de a convinge țările din Golf, care se bazează pe SUA pentru securitate și echipament militar, să ajute la izolarea Rusiei și Chinei.

După ani de angajament inconsecvent din partea Washingtonului, începând cu dorința declarată a administrației Obama de a „pivota” departe de Orientul Mijlociu și de Asia, guvernele din regiune și-au extins legăturile cu cei doi adversari ai SUA – în special China, care este principalul partener comercial al Arabiei Saudite și printre primii cumpărători de petrol.

Arabia Saudită și Emiratele Arabe Unite – în ciuda faptului că sunt strâns legate de Washington, găzduiesc baze militare americane și necesită pregătire americană pentru a utiliza sisteme de arme interoperabile cu SUA – au cumpărat drone letale din China, deoarece nu le pot obține de la aliații lor americani din cauza controalelor stricte la export.

Biden și prințul moștenitor saudit Mohammed bin Salman au ignorat întrebările despre uciderea lui Khashoggi – video

Articole recente

NATO2022Bucureşti/ Aurescu: România, rol strategic; lucrurile care se întâmplă în Marea Neagră nu rămân în Marea Neagră

Bucureştiul va fi în aceste zile capitala diplomaţiei europene şi euroatlantice, ceea ce demonstrează rolul…

o oră ago

Dezvoltatorul imobiliar chinez Evergrande a vândut un teren de 10.377 metri pătraţi pentru un miliard de dolari

China Evergrande Group, cel mai mare dezvoltator imobiliar chinez, a anunţat luni că a vândut…

o oră ago

Rezident Eforie Nord: Au început rezervările pentru vacanța 2023 pe litoralul românesc, cu tarife de la 40 de lei/noapte

Oferta de vacanțe la mare vara viitoare, cu cazare în apartamente de închiriat în regim…

o oră ago

DNA a trimis în judecată conducerea Fundației pentru Tineret a municipiului București, care a preluat patrimoniul fostei Uniuni a Tineretului Comunist

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a infracțiunilor asimilate infracțiunilor de…

2 ore ago

Fondul European de Investiții (FEI): Aproape 20 de aplicații primite pentru cele 400 mil. EUR alocate prin PNRR fondurilor de private-equity

În cadrul întâlnirii anuale a Asociației de Private Equity și Venture Capital din România (ROPEA),…

3 ore ago

Moneycorp Business Outlook: Firmele românești trebuie să își ia măsuri solide de prevenire a riscului valutar, în condițiile în care fluctuațiile din piețele financiare tind să se accentueze

Recentele fluctuaţii semnificative ale cursului dolarului, împreună cu evoluţia randamentelor bondurilor, anunţă o perioadă plină…

3 ore ago