International

Argentina şi-a exprimat nemulţumirea faţă de vizita lui David Cameron în Insulele Falkland

Ministrul argentinian de externe Diana Mondino i-a comunicat miercuri omologului său britanic David Cameron nemulţumirea produsă de recenta sa vizită în Insulele Falkland (Malvine), asupra căreia ţara sud-americană îşi revendică suveranitatea, transmite AFP, potrivit Agerpres.

În marja reuniunii G20, la Rio de Janeiro, Diana Mondino i-a comunicat omologului britanic, care a vizitat arhipelagul luni,”nemulţumirea faţă de declaraţiile sale şi de vizita sa în Insulele Falkland” şi “a reafirmat drepturile de suveranitate ale Republicii Argentina” asupra teritoriului, a declarat guvernul argentinian într-un comunicat.

În timpul vizitei pe acest teritoriu din Atlanticul de Sud, David Cameron şi-a exprimat speranţa ca locuitorii săi să dorească să rămână “pentru totdeauna” sub administraţia britanică.

Cei doi miniştri de externe “au recunoscut existenţa unui dezacord”, pe care Argentina este dispusă să îl rezolve “în conformitate cu mandatul comunităţii internaţionale”, adaugă comunicatul publicat de Buenos Aires.

După întâlnire, şefa diplomaţiei argentiniene a postat pe X o fotografie în care apare alături de David Cameron şi sub care scrie: “Punând lucrurile la locul lor”.

Un purtător de cuvânt al guvernului britanic a declarat, după întâlnire, că David Cameron “a reiterat sprijinul continuu al Regatului Unit pentru dreptul la autodeterminare al locuitorilor din Insulele Falkland”. Cu toate acestea, el a subliniat că acest lucru “nu va împiedica cooperarea în domenii care ar fi reciproc avantajoase” pentru ambele ţări.

“Suntem nerăbdători să intrăm într-o nouă eră a relaţiilor dintre Argentina şi Regatul Unit”, a scris David Cameron pe X în urma întâlnirii.

Situate la 400 de kilometri de coasta argentiniană şi la aproape 13.000 de kilometri de Regatul Unit, teritoriile insulelor Falkland au fost disputate de Londra şi Buenos Aires în timpul unui conflict fulger din 1982, care a făcut peste 900 de morţi de ambele părţi în 74 de zile. Insulele au rămas sub controlul britanic, iar Londra susţine că aproape toţi cei 2.000 de locuitori au fost de acord să rămână sub control britanic în timpul unui referendum organizat în 2013. Însă noul preşedinte al Argentinei, Javier Milei, şi-a anunţat recent intenţia de a “recupera” Malvinele într-o manieră “diplomatică”. 

Articole recente

Întâlnirea Trump – Von der Leyen: UE și SUA au convenit un acord comercial

Statele Unite și Uniunea Europeană au convenit un acord comercial cadru în urma întâlnirii pe…

3 ore ago

Comisia Europeană îi cere lui Zelenski să menţină independenţa instituţiilor anticorupţie

Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a avut duminică o discuţie telefonică cu preşedintele…

4 ore ago

Anastasiu: Am avut certificat ORNISS pe perioada cât am fost consilier prezidenţial şi vicepremier

Vicepremierul demisionar Dragoş Anastasiu a confirmat că, pe perioada cât a deţinut funcţiile de consilier…

4 ore ago

Lutnick: Trump vrea o ofertă comercială „suficient de bună” din partea UE, dar nu este clar ce înseamnă asta

Secretarul pentru comerț Howard Lutnick a declarat că „întrebarea” înaintea discuțiilor dintre președintele Donald Trump…

5 ore ago

Vicepremierul Dragoş Anastasiu a demisionat

Vicepremierul Dragoş Anastasiu a demisionat, după cum a anunțat într-o conferință de presă. "În acest…

7 ore ago

Trump joacă golf în Scoţia, înaintea întâlnirii cu Von der Leyen axată pe comerţ

Preşedintele american Donald Trump a jucat golf duminică la complexul său de la Turnberry, în…

8 ore ago

This website uses cookies.

Read More