Filiala București a Ordinului Arhitecților din România (OARB) demarează o serie de întâlniri cu candidații pentru primăriile Capitalei, pentru a purta un dialog pe tema priorităților arhitecturale și urbane ale orașului.
Discuțiile, care vor avea loc cu precădere la sediul OARB, se vor axa pe teme de interes major pentru viitorul Capitalei, precum respectarea termenelor de emitere a autorizațiilor sau finalizarea Planului Urbanistic General și a celor zonale. Acestea vor fi înregistrate video, urmând a fi publicate în spațiul online pe canalul de youtube al organizației.
OARB a inițiat “Declarația pentru alegerile locale București 2024”, care va fi înmânată tuturor candidaților pentru primăriile Capitalei care au acceptat invitația la dialog pe tema priorităților arhitecturale și urbane ale orașului. Potrivit acestei Declarații, o nouă provocare la care Capitala trebuie să răspundă a fost lansată de Comisia Europeană și de Consiliul Arhitecților din Europa prin Noul Program Strategic European Bauhaus (the New European Bauhaus). Această inițiativă este un moment de cotitură în care clasa politică europeană, arhitecți, urbaniști, ingineri, artiști, profesori și cercetători fac împreună un apel la o abordare globală care să îmbine valorile economice și de mediu cu cele sociale și culturale.
În contextul acestor transformări, arhitecții din București lansează un apel către viitorii edili și își oferă acestora sprijinul pentru îndeplinirea unor cerințe care stau la baza atât a îndeplinirii vechilor aspirații europene ale Capitalei, a temelor majore ale orașului, cât și a noilor provocări ale Uniunii Europene:
- Respectarea de către primării a termenelor de emitere pentru actele privind autorizarea executării lucrărilor de construcții, respectiv a autorizațiilor de construire și a certificatelor de urbanism;
- Finalizarea Planul Urbanistic General (PUG) și limitarea derogărilor prin Planuri Urbanistice Zonale (PUZ);
- Digitalizarea procedurilor: depunerea online a cererilor pentru certificatele de urbanism și autorizații de construire;
- Dialog permanent și în termenele legale între departamentele de urbanism ale primăriilor și arhitecți;
- Emiterea actelor privind autorizarea executării lucrărilor de construcții după proceduri uniformizate și transparente la nivelul Capitalei;
- Accesul arhitecților și publicului la date urbane în sistem de informații geografice (GIS);
- Consultarea Filialei București a Ordinului Arhitecților din România, pentru Comisiile Tehnice de Amenajare a Teritoriului și Urbanism din primăriile bucureștene și pentru deciziile importante care privesc arhitectura și urbanismul;
- Disciplina în construcții, semnătura de complezență;
- Implicarea primăriilor în protejarea și în punerea în valoare a patrimoniului arhitectural;
- Creșterea calității achizițiilor publice de proiectare de arhitectură prin concursuri de soluții;
Vezi mai jos Declarația pentru alegerile locale București 2024
Filiala București a Ordinului Arhitecților din România, cu peste 4.000 de membri reprezentând 40% dintre arhitecții din România, lansează candidaților pentru primăriile Capitalei un apel pornind de la prioritățile arhitecturale și urbane ale orașului. Organizația a promovat constant temele majore care să permită Bucureștiului revenirea la statutul său european interbelic: spațiile verzi, transportul, patrimoniul, consolidarea clădirilor cu risc seismic, concursurile de arhitectură și de urbanism. De-a lungul timpului, unele dintre aceste obiective au ajuns să facă parte din programele și asumările electorale ale candidaților.
O nouă provocare la care Capitala trebuie să răspundă a fost lansată de Comisia Europeană și de Consiliul Arhitecților din Europa prin Noul Program Strategic European Bauhaus (the New European Buahaus). Această inițiativă este un moment de cotitură în care clasa politică europeană, arhitecți, urbaniști, ingineri, artiști, profesori și cercetători fac împreună un apel la o abordare globală care să îmbine valorile economice și de mediu cu cele sociale și culturale.
În contextul acestor transformări, arhitecții din București lansează un apel către viitorii edili și își oferă acestora sprijinul pentru îndeplinirea unor cerințe care stau la baza atât a îndeplinirii vechilor aspirații europene ale Capitalei, a temelor majore ale orașului, cât și a noilor provocări ale Uniunii Europene:
1) Respectarea de către primării a termenelor de emitere pentru actele privind autorizarea executării lucrărilor de construcții, respectiv a autorizațiilor de construire și a certificatelor de urbanism
Respectarea termenelor de aprobare pentru proiectele de construcții, începând de la planurile de urbanism, certificatele de construire și până la autorizațiile de construire propriu-zise, este o condiție necesară pentru coordonarea tuturor celor implicați în dezvoltarea Capitalei: arhitecți, urbaniști, ingineri, investitori, organisme financiare. În cele din urmă, locuitorii sunt cei care culeg fructele acestei dezvoltări armonioase sau, din contră, sunt aceia care pot fi afectați prin traficul perturbat, poluarea necontrolată, lipsa de școli, parcuri, locuri de joacă și spații sportive. Astfel de dereglări la nivelul administrației locale pot conduce atât la scăderea calității vieții cât și la pierderea competitivității economice în relație cu alte sectoare ale Capitalei sau cu alte orașe ale țării.
2) Finalizarea Planul Urbanistic General (PUG) și limitarea derogărilor prin Planuri Urbanistice Zonale (PUZ)
În contextul în care Bucureștiul ar fi trebuit să își actualizeze PUG-ul încă din anul 2010, finalizarea cât mai rapidă a acestuia este imperativă pentru dezvoltarea capitalei. Pentru o bună adaptare la cerințele actuale, consultarea publicului și a asociațiilor profesionale trebuie să se realizeze activ pe tot parcursul elaborării PUG-ului, atât în etapa pregătitoare, în etapa de elaborare a studiilor de fundamentare, cât și în etapa aprobării finale.
În actualul context tehnologic este de asemenea necesar ca viitorul PUG să permită ca certificatele de urbanism să fie obținute online, imediat și individualizat pentru fiecare parcelă.
Atragem din nou atenția că practica aprobării PUZ-urilor cu derogări de la PUG, în special a PUZ-urilor care urmăresc avantaje de coeficient de utilizare a terenului (CUT) pentru o singură parcelă, poate fi un obstacol major în calitatea dezvoltării durabile a orașului și a coerenței PUG-ului. Acest urbanism derogatoriu a fost criticat în termeni fermi atât de către Ordinul Arhitecților din România, cât și de către specialiștii străini, cum ar fi experții francezi solicitați de Guvernul României pentru a-și oferi expertiza în elaborarea Codului Urbanismului din România.
3) Digitalizarea procedurilor: depunerea online a cererilor pentru certificatele de urbanism și autorizații de construire
Susținem introducerea de proceduri online pentru interacțiunile cu primăriile, nu numai pentru certificatele de urbanism dar și pentru autorizațiile de construire, precum în alte orașe din România sau din Europa. Aceste proceduri ar scurta timpii de așteptare, ar ameliora transparența publică și ar elibera orașul de un trafic inutil.
4) Dialog permanent și în termenele legale între departamentele de urbanism ale primăriilor și arhitecți
Reiterăm deschiderea noastră pentru un dialog cu departamentele de urbanism ale primăriilor cu scopul clarificării procedurilor de autorizare și a simplificării acestora.
Susținem respectarea criteriilor profesionale atât în modul în care arhitecții realizează proiectele cât și în acela în care primăriile le autorizează. În acest scop, sprijinim direcțiile de urbanism din primării să angajeze personal calificat în domeniul arhitecturii și urbanismului care să poată prelucra în mod profesionist actele privind autorizarea executării lucrărilor de construcții.
5) Emiterea actelor privind autorizarea executării lucrărilor de construcții după proceduri uniformizate la nivelul capitalei și transparente
Existența unor proceduri diferite între diversele primării ale Bucureștiului în ceea ce privește certificate de urbanism sau avize este, de asemenea, în dezavantajul coerenței dezvoltării orașului. Dorim să continuăm demersurile deja începute pentru susținerea primăriilor în scopul coordonării procedurilor la nivelul orașului.
6) Accesul arhitecților și publicului la date urbane în sistem de informații geografice (GIS)
În contextul tehnologic actual, realizarea și accesarea de baze de date urbane cu sistem de informații geografice (GIS) este obligatorie, așa după cum a fost introdusă în alte orașe din România sau din Europa. Aceasta baze de date oferă primăriilor, arhitecților, urbaniștilor, investitorilor capacități sporite de decizie, de planificare și de proiectare. Bazele de date GIS trebuie să pună la dispoziție informațiile legate de terenuri, infrastructură, mediu, transport, populație etc.
Bazele de date mai trebuie să furnizeze informațiile legate de documentațiile urbanism și arhitectură, pornind de la documentațiile de urbanism inițiate, aprobate și mergând până la autorizațiile de construire.
7) Consultarea Filialei București a Ordinului Arhitecților din România, pentru Comisiile Tehnice de Amenajare a Teritoriului și Urbanism din primăriile bucureștene și pentru deciziile importante care privesc arhitectura și urbanismul
În contextul în care organizația noastră reunește o bună parte dintre arhitecții din România, iar primăriile nu dispun încă de agenții specializate cu sute de angajați, precum alte capitale europene, ne oferim sprijinul profesional primăriilor bucureștene. Considerăm că dialogul cu organizația arhitecților ar trebui să existe atât în cadrul Comisiilor Tehnice de Amenajare a Teritoriului și Urbanism prevăzute de lege, cât și în deciziile importante care privesc arhitectura și urbanismul.
Susținem, de asemenea, transparența decizională și consultarea atât cu cetățenii cât și cu celelalte organizații implicate în soarta orașului pentru toate proiectele de anvergură.
8) Disciplina în construcții, semnătura de complezență
Considerăm obligatoriu un dialog pe bază regulată între Filiala București a Ordinului Arhitecților din România și primăriile Capitalei pentru asigurarea disciplinei în construcții, atât în ceea ce privește semnalarea și sancționarea proiectelor semnate fără drept legal, cât și în ceea ce privește construcțiile realizate neconform cu prevederile în vigoare.
9) Implicarea primăriilor în protejarea și în punerea în valoare a patrimoniului arhitectural
Filiala București a OAR și-a oferit, de-a lungul timpului, susținerea legată de patrimoniul arhitectural, atât prin sprijinirea în realizarea de studii pentru clasarea de monumente istorice, cât și împiedicarea distrugerii a monumentelor existente prin colectarea sesizărilor și direcționarea acestora către instituțiile publice responsabile. Ne exprimăm deschiderea în colaborarea cu viitorii edili ca să promoveze inițiative suplimentare pentru punerea în valoare și pentru protejarea istoriei arhitecturale a capitalei.
10) Creșterea calității achizițiilor publice de proiectare de arhitectură prin concursuri de soluții
Concursurile de soluții reprezintă procedura prin care, în special pentru investițiile cu resurse publice, se poate selecta cea mai adecvată soluție de proiect de arhitectură sau urbanism. Spre deosebire de calitatea obținută prin concursurile de soluții, atribuirea contractului de proiectare prin licitații cu principal criteriu prețul cel mai mic, deși aparent poate permite proiecte mai ieftine, duce în final la construcții mai scumpe, cu probleme funcționale, tehnice și cu impact social negativ. Experiența Filialei București a Ordinului Arhitecților din România, procedurile la nivel național și respectarea standardelor internaționale, pot fi puse în slujba oricărei primării care urmărește promovarea calității în arhitectură.
În concluzie, lansăm un apel către candidații la funcțiile din primăriile bucureștene, la mass-media, investitori, instituții financiare, constructori, organizații responsabile implicate să ia în considerare declarația arhitecților bucureșteni pentru a crea împreună o capitală apropiată de aspirațiile cetățenilor săi și demnă de statutul său european.
dr.arh. Emil Ivănescu,Președintele Filialei Teritoriale București a Ordinului Arhitecților din România
dr.arh. Bogdan Andrei Fezi, Vicepreședinte al Filialei Teritoriale București a Ordinului Arhitecților din România
Colegiul Director al Filialei Teritoriale București a Ordinului Arhitecților din România
Grupul de acțiune „Alegeri locale primării 2024” al Filialei Teritoriale București a Ordinului Arhitecților din România