Categories: Energie

Interviu Artur Stratan: “Crizele actuale de pe piețele energiei și gazelor naturale sunt cauzate de euforia combinată cu inconștiență de care au dat și încă dau dovadă adepții Green Deal” (episodul 1)

  • “Personal nu voi putea înțelege de ce trebuie să exportăm energie atunci când necesarul de energie la intern nu este acoperit în proporție de 100%”

  • “Atunci când se fac speculații pe piața regională și se vând cantități mari de energie în țările învecinate, doar pentru a înregistra profituri mai mari decât s-ar fi putut realiza în România, entitatea de supraveghere a pieței ar trebui să intervină ferm și să limiteze aceste exporturi”.

  • “Niciodată până acum nu s-a făcut uz la acest nivel de încărcătura geopolitică sau geostrategică a importurilor de gaze, dar acest lucru s-a întâmplat în anul de grație 2021”.

  • “Sunt convins că prețul petrolului va fi în creștere continuă în următorii ani”.

  • “Prețul de 60 $/baril este pragul critic de la care se deblochează investițiile în proiectele de explorare și dezvoltare a perimetrelor petroliere”.

  • “Pentru a scoate definitiv din viața noastră produsele petroliere, ar fi nevoie de o revoluție industrială de cel puțin 100 de ani, timp în care ar trebui reinventată chimia și unele legi ale fizicii”.

Reporter: Care este opinia dvs cu privire la criza actuală de pe piața energiei (energie electrică/gaze) de la nivel mondial? Dar din România? Care sunt cauzele?

Artur Stratan: Criza actuală, sau mai bine zis, crizele actuale de pe piețele energiei și gazelor naturale sunt cauzate pe plan european de euforia combinată cu inconștiență de care au dat și încă dau dovadă adepții Green Deal. Totul sună foarte frumos pe hârtie și toate țările s-au grăbit să implementeze  noile măsuri pe repede înainte, fără a face studii aprofundate de impact și fără a planifica cu înțelepciune scoaterea din uz a unor facilități de producere a energiei.

Este o situație clasică de a pune carul înaintea boilor. Este foarte simplu de înțeles că, pentru a scoate din uz facilități poluante de producere a energiei, trebuie instalate cel puțin capacități echivalente de producție. O centrală de producere a energiei pe cărbune, poate funcționa și dacă soarele nu strălucește timp de 30 de zile și chiar dacă nu bate vântul. Graba de care au dat dovadă adepții Green Deal nu a ținut cont de faptul că energia regenerabilă este foarte mult influențată de condițiile meteo care, uneori, se pot dovedi a fi nefavorabile pe termen lung.

Economiile țărilor membre UE și sistemele energetice bineînțeles că au reacționat de la sine și au sancționat măsurile verzi luate cu mare ușurință. Ulterior, după cum bine s-a văzut deja în această vara, unele țări au început să redeschidă exploatările închise de cărbuni și să redeschidă și unitățile de producere a energiei pe bază de cărbune. S-a adeverit ideea că Europa are nevoie în primul rând de energie din abundență și la prețuri accesibile, pentru că acești doi piloni stau la baza sustenabilității în sectorul energetic, și în al doilea rând de măsuri de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră.

Aproape toate țările din cadrul UE au avut probleme mari cu generarea de energie. Singura țară care a fost cât de cât protejată a fost Franța, care are foarte multe centrale nucleare și și-a permis să producă energie constant și fără întreruperi. Nivelul de producție al energiei în Franța este foarte bine acordat și cu consumul la nivel național și întregul sistem funcționează în armonie. În restul țărilor a fost de-a dreptul haos în unele zile, pentru că energia nu era disponibilă și, pentru a o disponibiliza, trebuiau plătite premium-uri și/sau taxe mult mai mari de transport.

Un alt efect negativ în piața regională a fost indus de cuplarea regională prin preț. S-a creat o piață cu circuit închis, care este destul de opacă și în care se fac tranzacții zilnice transfrontaliere. Am urmărit și eu zile la rând evoluțiile regionale de preț și indiferent ce ar spune regulamentele de funcționare ale acestei piețe, personal nu voi putea înțelege de ce trebuie să exportăm energie atunci când necesarul de energie la intern nu este acoperit în proporție de 100%. Conform legii elementare a comerțului, cea a cererii și a ofertei, în momentul în care există cantități suficiente pe piață, atunci prețul nu poate crește la niveluri scăpate de sub control. Dar atunci când se fac speculații pe piața regională și se vând cantități mari de energie în țările învecinate, doar pentru a înregistra profituri mai mari decât s-ar fi putut realiza în România, entitatea de supraveghere a pieței ar trebui să intervină ferm și să limiteze aceste exporturi. Acesta este efectul prezent al tranzacțiilor transfrontaliere de energie: exportăm ieftin și importăm scump. Rezultatul s-a văzut deja în piață și este dezastruos, nu numai pentru populație, dar și pentru economia națională.

Piața de gaze naturale a fost în primul rând restricționată pe plan European, atunci când adepții Green Deal au militat cu un entuziasm pentru reducerea și chiar interzicerea finanțării proiectelor de explorare și producție a rezervelor de gaze naturale. Băncile și fondurile de investiții s-au călcat pe picioare pentru a ieși în spațiul public pentru a-și declara retragerea suportului financiar pentru acest tip de proiecte. Odată cu retragerea finanțării, toți cei care aveau planuri de a dezvolta proiecte de gaze naturale cu bani împrumutați, au trebuit să renunțe sau să caute alte surse de finanțare. În 2-3 de zile se poate renunta la multe proiecte de dezvoltare a unor rezerve de gaze deja descoperite și efectul în piață s-a simțit imediat. Cel mai mare zăcământ de gaze din Europa (Groningen din Olanda) a fost închis și golul lăsat în piața gazelor a fost imediat ocupat cu gaze din surse răsăritene. După cum s-a văzut recent, planificarea consumului de gaze naturale la nivel European a luat în calcul situații ideale sau foarte optimiste. Niciodată nu a fost luată cu seriozitate în calcul posibilitatea că Gazprom să închidă robinetul de gaze al Europei pentru atingerea unor interese personale. Orice matrice a oricărei analize de risc conținea această posibilitate, dar întotdeauna posibilitatea producerii ei a fost minimizată. Dar iată că a venit primavera anului 2021, o primăvară atipică, ce a forțat la maxim ambele piețe de energie și gaze naturale. Prima care a cedat a fost piața de energie și acest lucru a creat o stare de haos la nivel European, ce nu a trecut neobservată de către marele furnizor de gaze al Europei. Cum conducta Nord Stream 2 era deja sub incidența sancțiunilor SUA, trebuia profitat la maxim de această situație care prefigura “ furtuna perfectă” în piață. Deci, cum ar fi ca peste criza pan europeană să se mai suprapună încă o criză, cea a gazelor naturale. Și s-a întâmplat exact așa. Întâi au fost reduse gradual livrările, au avut loc incidente la instalații de producție în Siberia, care au redus și mai mult livrările și, când temperaturile mici din Europa au permis, s-au golit și rezervele din înmagazinarile subterane din Germania. Așa a început marea foamete de gaze naturale în Europa în luna august, care a culminat cu prețuri record la sfârșitul lunii septembrie și începutul lunii octombrie. S-a stabilizat situația pieței? Încă nu. Condiția nedeclarată de redeschidere a robinetului de gaze pentru Europa stă în certificarea și aprobarea cât mai rapidă a conductei Nord Stream 2 de către Germania și UE.

Niciodată până acum nu s-a făcut uz la acest nivel de încărcătura geopolitică sau geostrategică a importurilor de gaze, dar acest lucru s-a întâmplat în anul de grație 2021. Este tardiv ca UE să înceapă acum, în prag de iarnă, să înființeze comisii care să analizeze practicile comerciale ale Gazprom, fie ele concurențiale sau nu. Efectul rămâne și amintirea lui va dăinui mulți ani în mințile analiștilor.

Mult mai trist pentru noi, este că România este deja izolată și probabil că nu va mai primi gaze de la Gazprom, la nivelul la care primea înainte. A luat deja naștere o insulă formată din România, Moldova și Ucraina, care va fi ocolită cu regularitate de marile livrări de gaze naturale. Ar fi trebuit deja în 2021 să fim pregătiți pentru această situație, dacă nu am fi dat OUG 114 și dacă nu am fi modificat din “patriotism” Legea Offshore. Ne-am bătut chiar noi cuie în tălpi și acum suportăm consecințele. Aproape toate deciziile politice majore și cu incidență asupra pieței de gaze naturale, luate în anii trecuți, au fost împotriva interesului național. S-a promis amendarea Legii Offshore în Parlament anul acesta până la sfârșitul lunii octombrie și, după cum bine se știe, amendarea a căzut împreună cu guvernul.

Reporter: Cum vedeți evoluția prețului petrolului pe termen mediu/lung?

Artur Stratan: Aceasta este doar o opinie personală și nu trebuie tratată că fiind un adevăr absolut care să fundamenteze decizia de business a vreunei companii. Sunt convins că prețul petrolului va fi în creștere continuă în următorii ani. Pentru cei care cunosc piața petrolului, ei știu că prețul petrolului a avut dintotdeauna o evoluție ciclică de creștere și scădere. Acum, după câțiva ani de prețuri mici, este timpul ca prețul petrolului să își revină și să continue pe un trend ascendent, cel puțin doi-trei ani de acum înainte. În anii trecuți, când prețul a fost scăzut, foarte multe proiecte de investiții au fost suspendate, în așteptarea vremurilor de mai bune, când prețul crescut al petrolului ar fi putut justifica economic continuarea acestor proiecte. Prețul de 60 $/baril este pragul critic de la care se deblochează investițiile în proiectele de explorare și dezvoltare a perimetrelor petroliere. Chiar dacă adepții Green Deal militează pentru reducerea pe plan mondial a producerii și folosirii petrolului și a produselor derivate din acesta, petrolul are încă o viață lungă înainte și nu va dispărea din piață și din viețile noastre chiar atât de curând. Derivatele din petrol și gaze naturale sunt folosite pe scară largă în industria chimică și petrochimică și, din păcate, încă nu s-au inventat formule chimice care să folosească compuși chimici alternativi la cei derivați din hidrocarburi. Dacă vă uitați cu atenție la tot ceea ce ne înconjoară, veți observa că mai mult de 50% dintre obiectele ce ne înconjoară au la bază produse petroliere sau derivate ale acestora. Din cate știu, încă nu s-au inventat materiale plastice derivate din energie regenerabilă, fie ea solară, eoliană sau nucleară. Pentru a scoate definitiv din viața noastră produsele petroliere, ar fi nevoie de o revoluție industrială de cel puțin 100 de ani, timp în care ar trebui reinventată chimia și unele legi ale fizicii. Până atunci, vom produce și utiliza hidrocarburi, pentru că cererea justifică producerea și utilizare lor. Anul 2022 poate forța prețul petrolului spre pragul de 90 $/baril și în 2023 se poate să îl vedem peste 100 $/baril.

(va urma)

Domnul Stratan este un manager orientat spre rezultate și un lider al industriei petroliere upstream, cu peste 34 de ani de experiență în diferite funcții din Europa Centrală și de Est, Asia de Sud și țările CSI, având o activitate cu un spectru larg în sectorul E&P, dublată de experiență în activități de management, operațiuni petroliere, coordonare, comerciale, dezvoltare de afaceri și negocieri complexe. Mai presus de orice, prețuiește integritatea personală și de afaceri și a acumulat un volum substanțial de cunostinte și know-how în afacerile din sectorul upstream, fiind implicat în multiple negocieri critice interne și internaționale, care au fost încheiate cu succes, și au devenit parteneriate strategice și benefice pe termen lung și alianțe intre părțile interesate implicate.

În perioada 2014-2018 a acționat în calitate de președinte și membru al Comitetului de Conducere al Asociației Companiilor de Explorare și Producție a Petrolului din România (ROPEPCA) și s-a implicat profund în negocieri și discuții critice cu agenții industriale de profil, autorități, instituții de stat și guvernamentale si cu toate părțile interesate din industria petrolieră din România, referitoare la impozite, regim fiscal, legislație petrolieră, legi și reglementări, norme și standarde.

Din anul 2018, activează in sectoarele upstream si energie oferind servicii de consultanță pentru activități de dezvoltare afaceri și comerciale.

Articole recente

Angela Merkel a respins oferta secretarului general al ONU pentru un post de consilier

Fostul cancelar federal al Germaniei, Angela Merkel, a respins oferta secretarului general al Organizaţiei Naţiunilor…

6 minute ago

SUA au deblocat 200 de milioane de dolari ca ajutor suplimentar acordat Ucrainei în scopul apărării

Administraţia SUA a anunţat miercuri deblocarea unei sume suplimentare de 200 de milioane de dolari…

8 minute ago

Secretarul de stat american Blinken avertizează la Kiev că Rusia poate ataca foarte rapid

Concentrarea de trupe în apropiere de frontiera Ucrainei îi permite preşedintelui rus Vladimir Putin să…

11 minute ago

Studiu Deloitte: companiile imobiliare din sectorul comercial estimează o creștere a veniturilor în acest an, iar 73% se așteaptă la intensificarea tranzacțiilor

Reprezentanții companiilor din sectorul imobiliar comercial (spații comerciale, centre de afaceri și birouri, spații logistice)…

12 minute ago

Republica Moldova ar putea decreta stare de urgenţă în sectorul energetic, după ce Gazprom a refuzat amânarea plăţilor

Guvernul de la Chişinău doreşte decretarea stării de urgenţă în sectorul energetic din Republica Moldova,…

16 minute ago

385,5 milioane euro de la UE pentru a ajuta 19 ţări să facă faţă urgenţei sanitare provocate de coronavirus

Comisia Europeană a finalizat plăţile de asistenţă din Fondul de solidaritate al UE (FSUE) pentru…

29 de minute ago