Folosim cookie-uri pentru a analiza traficul și a îmbunătăți experiența ta.
RefuzGuvernul României a adoptat astăzi o Ordonanță de Urgență care reprezintă un pas important în direcția realizării obiectivului strategic de aderare la Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE), asumat prin actualul program de guvernare. Demersul vine în urma evaluării contribuției României la procesul de aderare, realizată de Grupul de lucru pentru pensii private al OCDE, în cadrul reuniunii din 11 iunie 2024, potrivit unui comunicat transmis de Autoritatea de Supraveghere Financiară.
Actul normativ adoptat de Guvern vizează modificări ale cadrului legislativ care guvernează piața pensiilor private în ceea ce privește, în principal:
ASF arată: “Modificarea prevederilor referitoare la investiții, respectiv crearea posibilității de investire în active emise/tranzacționate în state aderente la codurile de liberalizare și flexibilizarea limitelor de investiții, conform recomandărilor OCDE, are în vedere mobilizarea investițiilor pentru a finanța creșterea și inovarea. Atât flexibilizarea investițiilor, cât și diversificarea ariei de investire vor avea un impact stimulator asupra dezvoltării piețelor de capital.”
Administratorii fondurilor de pensii administrate privat (Pilonul II) și ai fondurilor de pensii facultative (Pilonul III) vor putea aloca până la 10%, respectiv 15% din active în titluri de participare emise de organisme de plasament colectiv în valori mobiliare din România sau din alte țări. Astfel, prin creșterea limitei de expunere în aceste instrumente financiare, se creează premisele dezvoltării pieței locale și finanțării economiei.”
„Adoptarea acestui proiect legislativ marchează un moment de referință pentru evoluția sistemului de pensii private din România și pentru parcursul nostru către aderarea la OCDE. Recomandările formulate de experții internaționali reflectă o evaluare riguroasă a progreselor înregistrate până acum, dar și a pașilor necesari pe care trebuie să-i parcurgem în perioada următoare. Suntem pregătiți să consolidăm supravegherea bazată pe riscuri și să susținem un cadru de reglementare modern, flexibil și transparent, în beneficiul tuturor participanților la fondurile de pensii private“, a declarat Alexandru Petrescu, Președintele Autorității de Supraveghere Financiară.
Evaluarea OCDE a subliniat atât angajamentul țării noastre de a adopta instrumentele juridice ale OCDE, cât și alinierea politicilor și practicilor naționale la cele mai bune standarde internaționale în domeniul pensiilor private.
Printre aspectele apreciate de experții OCDE se numără organizarea sistemului de pensii pe mai mulți piloni, cu scopul reducerii riscurilor, un cadru legislativ clar pentru funcționarea fondurilor de pensii și a administratorilor acestora, existența unei guvernanțe solide și a angajamentului ASF privind supravegherea riguroasă a sistemului de pensii private, dar și corelarea comisioanelor din Pilonul II cu performanțele fondurilor.
Ordonanța de Urgență adoptată astăzi de Guvern, pe baza recomandărilor făcute de experții OCDE, modifică și completează prevederile Legii nr. 411/2004, ale Legii nr. 204/2006, precum și ale Legii nr. 1/2020.
Alte modificări legislative aduse prin OUG adoptată vizează:
Statele Unite și Uniunea Europeană au convenit un acord comercial cadru în urma întâlnirii pe…
Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a avut duminică o discuţie telefonică cu preşedintele…
Vicepremierul demisionar Dragoş Anastasiu a confirmat că, pe perioada cât a deţinut funcţiile de consilier…
Secretarul pentru comerț Howard Lutnick a declarat că „întrebarea” înaintea discuțiilor dintre președintele Donald Trump…
Vicepremierul Dragoş Anastasiu a demisionat, după cum a anunțat într-o conferință de presă. "În acest…
Preşedintele american Donald Trump a jucat golf duminică la complexul său de la Turnberry, în…
This website uses cookies.
Read More