Folosim cookie-uri pentru a analiza traficul și a îmbunătăți experiența ta.
RefuzÎncă nouă case izolate din Munţii Apuseni au fost electrificate în acest an cu ajutorul proiectului “Energie pentru viaţă”, derulat de Asociaţia Energia Inteligentă în parteneriat cu Ministerul Energiei, şi care a reuşit până în prezent să aducă “lumină” în 25 de cătune la nivelul României.
Aflat în cătunul Peste Valea Bistrii, lângă oraşul Câmpeni din judeţul Alba, la o casă unde au fost montate panouri fotovoltaice, Dumitru Chisăliţă, preşedintele Asociaţiei Energia Inteligentă, a declarat: “Am reuşit cu ajutorul proiectului ‘Energie pentru viaţă’, aflat la a şaptea ediţie, să electrificăm casele din această zonă, unde oamenii, din păcate, nu beneficiau de energie electrică. A fost o misiune relativ dificilă, având în vedere că anul 2024 a fost un an foarte greu în colectarea de fonduri. În acelaşi timp, materialele din zona construcţiilor de tipul acesta sunt foarte limitate. A fost nevoie de săptămâni întregi să aşteptăm ca să cumpărăm nişte amărâte de baterii. Ne bucurăm că s-au aliniat cumva planetele şi am ajuns aici”.
Acesta a precizat că sistemele care sunt montate în zonă sunt de subzistenţă, dar oamenii “se pot bucura de lumină”. Este vorba de un sistem fotovoltaic de 4 kilowaţi putere instalată în baterii, un invertor de trei kilowaţi şi două panouri de 450 de waţi: “Vorbim de un sistem de subzistenţă care înseamnă iluminat, înseamnă un televizor, înseamnă un mic frigider, aparate care în general nu sunt mari consumatoare, dar în acelaşi timp sunt de foarte mare trebuinţă. Oamenii nu vor putea folosi niciodată o betonieră, n-o să poată să folosească alte elemente mari consumatoare, dar până la urmă ne bucurăm că suntem chiar și la acest nivel de subzistenţă energetică şi aceşti oameni se bucură sau se pot bucura de lumină”.
În această zonă unde au fost electrificate nouă case, au fost montate opt sisteme, deoarece două case, fiind în apropiere, au fost cuplate pe acelaşi sistem.
Una din casele izolate care au primit energie sâmbătă se află în cătunul Peste Valea Bistrii, unde se ajunge foarte greu. Ileana Haiduc locuieşte singură şi spune că de 15 ani a mai încercat cineva să îi aducă curent electric, dar proiectul s-a oprit “pe undeva”.
“Acum domnii s-au gândit la noi şi ni-o adus lumina. Sunt foarte bucuroasă. A fost foarte greu, am avut copiii la şcoală şi ei au învăţat la lampă cum au putut. (…) Acum, după ce a venit lumina, am nevoie urgent de un frigider şi să îmi încarc telefonul, că la televizor nu mă interesează, că nu am vreme să stau”, a spus Ileana Haiduc.
Preşedintele Asociaţiei Energia Inteligentă a subliniat că la nivelul României, până în prezent, Asociaţia a reuşit să electrifice 51 de imobile din 25 de cătune: “Avem bucuria de a spune că la momentul de față avem 25 de localități , de cătune de fapt, pe care le- am iluminat în momentul de față, vorbim de un număr de 51 de imobile.
În același timp, ne uităm la cele 5400 de imobile care în continuare sunt neelectrificate, în care peste 11.000 de oameni locuiesc fără energie electrică, în niște condiții foarte dificile. Chiar dacă aparent matematica și procentul par nesemnificative, cred că ceea ce am reușit în primul și în primul rând este mobilizarea puternică care a permis să schimbe pur și simplu viața unor oameni și să arate multora care cumva priveau cu dezinteres această situație că merită să li se acorde o anumită atenție și acestor oameni. Toate aceste lucruri pot să facă o schimbare, să avem invers procent, un număr mult mai mare de case iluminate și un număr mult mai mic de case care nu au energie”.
Intenţia Asociaţiei este ca în circa doi ani să reducă la minimum această “sărăcie energetică extremă”. “ ‘Energie pentru viaţă’ a fost un proiect început din considerentul de a ajuta oamenii, din considerentul de a lupta pentru viaţă şi suntem adepţii vieţii şi nu ai morţii, pentru că, din păcate, statistic, dacă ne uităm la judeţul Alba, în 7 ani de zile s-au electrificat vreo 16% din casele nelectrificate locuite, 45% din acestea fiind părăsite de-a lungul celor 7 ani de zile. În acelaşi timp, media de vârstă a locuitorilor care nu au energie electrică a crescut de la 67 la 74 de ani. Tot statistic, dacă ne uităm printr-o extrapolare ce înseamnă asta, înseamnă că dacă nu facem nimic, în 10 ani moartea va rezolva problema acestor case. Noi vrem viaţă”, a menţionat Dumitru Chisăliţă.
Prezent la montarea panoului fotovoltaic la casa din cătunul Peste Valea Bistrii, ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a precizat că toate cele peste 5.400 de case pot fi electrificate în doi ani cu un buget de doar 15 – 20 de milioane de euro, având în vedere că un sistem fotovoltaic costă în jur de 3.300 euro de euro.
“Cu un buget total de 15, poate 20 de milioane de euro pentru electrificarea tuturor gospodăriilor fără energie electrică, putem să discutăm de un orizont de timp de doi ani de zile pentru toate cele peste 5.400 de case fără curent electric la nivelul întregii ţări. Dacă noi ne punem mintea la contribuţie şi companiile din sectorul energetic pun şi ele umărul, pentru că totuşi au nişte posibilităţi, nu văd ce program social poate fi mai frumos decât să aprinzi lumina în casa unor români”, a afirmat Burduja.
În opinia sa, proiectul ‘Energie pentru viaţă’, derulat de Asociaţia Energia Inteligentă, în parteneriat cu Ministerul Energiei, este nu doar o chestiune de viaţă normală, ci şi un argument pentru a păstra aceşti oameni în aceste locuri.
“Asemenea cătune, asemenea sate din România totuşi se depopulează şi din cauza faptului că ei nu au acces la energie electrică şi acesta este şi un argument pentru oamenii mai tineri să rămână în aceste locuri”, a mai spus el.
Ministrul Energiei a transmis că va discuta şi cu reprezentanţii Ministerul Mediului pentru a se implica în acest proiect: “Voi avea o discuţie şi cu domnul ministru Fechet, dânsul e foarte deschis. A lansat recent programul ‘Casa Verde’, care include şi panouri şi baterii. Sigur, e destinat unui alt tip de utilizator decât ceea ce avem astăzi aici, dar trebuie să gândim un program pentru aceşti români care sunt într-o sărăcie energetică extremă şi avem datoria să-i ajutăm”.
Nu în ultimul rând, Burduja a menţionat că Ministerul Energiei nu a contribuit financiar la acest proiect, dar a făcut un apel la companiile din sector pentru a face sponsorizări: “Prin parteneriatul pe care îl avem, noi am făcut un apel către companiile ministerului, unde suntem acţionari majoritari, şi ei au făcut sponsorizări către Asociaţia Energie Inteligentă. Sunt la un cost de circa 3.300 de euro, panouri şi baterii, un cost minim, toate echipamentele, iar munca a fost voluntară. Deci au venit oamenii de drag să facă acest lucru”.
În luna noiembrie a anului 2023, Asociaţia Energia Inteligentă a încheiat cu Ministerul Energiei “Parteneriatul pentru combaterea sărăciei energetice”, cu scopul de a atinge dezideratul de eradicare a sărăciei energetice extreme. În cadrul parteneriatului a fost realizată inventarierea locuinţelor neracordate la reţeaua de energie electrică din România şi întocmirea “Registrului Electronic Naţional al Gospodăriilor fără Energie Electrică din România”, care a relevat un număr de 5.494 de gospodării fără energie electrică, locuite de 11.611 de persoane, dintre care 4.777 au vârsta de până în 18 ani şi reprezintă un pas important către dezideratul de zero case locuite permanent fără energie electrică prin simplul fapt că el constituie baza de pornire atât pentru elaborarea de politici publice privind reducerea sărăciei energetice extreme în România, cât şi pentru întreprinderea unor acţiuni concrete de reducere a sărăciei energetice extreme precum proiectul “Energie pentru viaţă”.
Lansat în vara anului 2021, “Energie pentru viaţă” constă în montarea de panouri fotovoltaice în gospodării situate în zone montane izolate, cu căi de acces dificil de parcurs, fără şanse de a fi racordate în viitorul apropiat la reţeaua de energie electrică.
Premierul Ilie Bolojan a avut o primă reacție duminică, la câteva zile după ce informații…
Sâmbătă, China a lansat un plan de acțiune global pentru inteligența artificială, care solicită cooperarea…
Acțiunile Palantir au crescut cu peste 2% vineri, atingând un nou record. Furnizorul de software…
Comisarii de la Protecția Consumatorilor au dat amenzi de peste 250.000 de lei în urma…
Rusia va lansa, duminică, zborurile comerciale directe pe ruta Moscova-Phenian (capitala Coreei de Nord), au…
Kremlinul a anunțat duminică, de Ziua Flotei ruse, anularea paradei navale tradiționale de la Sankt…
This website uses cookies.
Read More