Folosim cookie-uri pentru a analiza traficul și a îmbunătăți experiența ta.
RefuzAsociația Energia Inteligentă a dus lumină în cinci gospodării izolate din Munții Apuseni, care nu au avut niciodată curent electric, prin proiectul Energie pentru Viață, demarat la aniversarea a cinci ani de la înființarea Asociației.
În 2018, peste 52.000 de gospodării nu aveau curent electric, multe dintre acestea aflându-se în zone izolate, iar circa 9000 de gospodării din România nu au nici o speranță de a vedea energia electrică, pentru că nu se găsesc în zone eligibile pentru finanțarea montării de panouri fotovoltaice.
Asociația Energia Inteligentă, cu ajutorul partenerilor săi, montează panouri fotovoltaice în cinci gospodării, fără șanse de a fi racordate la rețeaua de energie electrică sau de a primi finanțare pentru instalarea de panouri.
Media de vârstă a beneficiarilor proiectului este 74. Toate aceste case sunt la cel puțin 5 km distanță de primul magazin, iar primul dispensar se găsește la distanțe considerabile, în alte localități.
Iar distanțele acestea nu se parcurg ușor, cu mașina…
La primele gospodării, panourile au fost urcate pe munte cu un car cu boi. Distanța a fost parcursă în circa o oră, în condițiile în care, poteca fusese inundată.
Domnul Dumitrașcu, de 86 de ani, este proprietarul primei case care a primit curent în proiectul Energie pentru Viață al Asociației Energia Inteligentă. El a spus că îi este tot mai greu să coboare muntele, având și astm. Cu toate acestea, el coborâse și urcase înapoi acasă, chiar cu o zi înainte, în baston.
Echipa Ostenweg Mediaș și Electroscape Mediaș s-au ocupat și de instalația electrică, gospodăria având acum două prize și trei becuri.
“Orice om, indiferent de vârsta sa, merită să trăiască în normalitate”, a spus Dumitru Chisăliță, președintele Asociației Energia Inteligentă: “După ce vom monta panouri fotovoltaice, în aceste locuințe, diferența dintre întuneric și lumină o va face o simplă apasare a unui întrerupător.“
Gabriel, 45 de ani, este al doilea beneficiar al proiectului Energie pentru Viață. El face circa 40 de minute pe munte, pentru a ajunge la serviciu. “Norocul meu este că lucrez în ture, 12 cu 24”, a spus el. La casa de pe munte, el stă în majoritatea timpului, cam trei săptâmâni pe lună, cel mai
El a spus: “Niciodată nu aș renunța la munte. Chiar intenționez să stau definitiv aici. Se poate trăi la munte, așa cum au trăit și bunicii noștri”.
Beneficiarii spun că au ajuns în proiectul Energie pentru Viață, cu sprijinul Primăriei Întregalde.
În România, țară europeană, în secolul XXI, potrivit unei estimări a Ministerului Energiei pe baza datelor colectate de la Consilii Județene si Prefecturi, în 2018 peste 52.000 de gospodării nu aveau curent electric, multe dintre acestea aflându-se în zone izolate. Deși necesare, investițiile pentru conectarea gospodăriilor la rețeaua de electricitate nu demonstrează criteriul de eficiență, adică nu aduc beneficii operatorului de distribuție, așadar va mai trece mult timp până când curentul electric va ajunge și aici, potrivit Asociației Energia Inteligentă. Toate finanțările pentru montarea de panouri fotovoltaice exclud gospodăriile care se găsesc la mai puțin de 2 km de rețeaua de energie existentă. Astfel, cca 9000 de gospodării din România nu au nici o speranță de a vedea energia electrică.
”Vrem să aducem o rază de speranță acestor oameni, care sunt suficient de departe pentru a nu fi racordați la rețeaua de energie electrică, dar prea aproape de această rețea pentru a beneficia de finanțare pentru montarea de panouri fotovoltaice. Marea lor majoritate sunt oameni în vârstă care și-au petrecut întreaga viață în aceste locuri și pentru care traiul în aceste condiții a devenit extrem de greu din cauza vârstei înaintate. În momentul de față, folosesc lămpi cu gaz și lumânări pentru a face lumină în case, pentru ei diferența dintre întuneric și lumină nu o face simpla apăsare a unui întrerupător”, a declarat Dumitru Chisăliță, Președinte al Asociației Energia Inteligentă.
Prin această inițiativă, Asociația își propune și să crească gradul de conștientizare asupra faptului că există un număr atât de mare de gospodării fără electricitate.
Proiectul ”Energie pentru viață” a fost posibil datorită sprijinului oferit de companiile Ostenweg Sysplan, ALRO, ALUM, Romgaz, Transgaz, EON, OMV Petrom, EM360 Group, Romania Durabila și VERTIK. Parteneri media ai proiectului sunt Financial Intelligence, The Diplomat, InvesTenergy, Focus Energetic, Energy Center, Economistul și Club Economic.
Ministerul eston de Externe a anunţat luni că l-a convocat pe însărcinatul cu afaceri al…
Germania va organiza cu sprijinul Iordaniei un "pod aerian umanitar către Gaza", a anunţat luni…
Secretarul general al Guvernului, Radu Oprea, a susţinut luni că în cazierul său judiciar nu…
Departamentul Securităţii Interne din Statele Unite a transmis luni că ia măsuri pentru a readuce…
Preşedintele american Donald Trump, aflat în vizită în Scoţia, a anunţat luni că Statele Unite…
Premierul israelian Benjamin Netanyahu a reiterat luni că Israelul nu-şi va înceta ofensiva în Fâşia…
This website uses cookies.
Read More