Protectia Consumatorului

Asociaţia Energia Inteligentă: Furnizorii de gaze au fost consecvenți, nu au scăzut prețurile la populație

Cu un popor sărac așa cum este românul, dar care consideră ca o economie la factura de gaze de câteva sute de lei este prea puțin pentru a încerca să schimbe furnizorul de gaze nu vom asista la o schimbare prea curând a comportamentului furnizorilor din România. Însă cu siguranță vom asista la o agitație mare a consumatorilor în luna decembrie 2020, atunci când vor achita primele facturi de gaze cu consumuri importante.

Datele Barometrului de Securitate Energetică realizat sub egida Academiei Române publicate în data de 24 iunie 2020, arată că un număr mare de români nu dețin informații despre cum să își schimbe furnizorul de gaze, le este teamă de liberalizarea pieței de gaze și le este frică să-și părăsească furnizorul actual de frica de a nu rămâne fără gaze. Astfel, estimăm că 95% din consumatorii actuali de gaze nu vor semna un contract de gaze până la 1 iulie 2020 și vor primii gaze în continuare în baza contractului existent la prețul stabilit de furnizorii săi.

Consecvenți celor declarate furnizorii de gaze naturale nu au scăzut prețurile gazelor naturale, indifferent de cât de mult au scăzut prețurile gazelor achiziționate de aceștia, indifferent de promisiunile autorităților, care garantau scăderi de 10-15%, indifferent de amenințările cu controale. Astfel, constatăm adevărata putere a unor companii multinaționale sau naționale și incapacitatea instituțională a României de a-și apăra cetățenii.  Companiile au de partea lor legea, echipe profesioniste (cetățeni români bine plătiți), lobbyiști (politicieni, instituții ale statului) și avantajul mentalității: ”merge și așa”. Cetățenii au la dispoziție Ø.

Fiecare leu la care ar renunța furnizorii care livrează gaze în prezent populației înseamnă o diminuare a profitului brut pentru gazele consumate de populație la nivelul unui an cu cca. 8 mil euro/an.

Astfel, este important de apreciat că exclusiv populația României, va contribui în acest an la un profit de cca 135 milioane de euro pentru furnizorii de gaze.

Articole recente

Interviu Oana Ozmen: 2022 – un an decisiv privind diplomaţia parlamentară şi modele de bună practică în domeniul eficienţei energetice

 * Interviu cu deputatul PNL Oana Ozmen Reporter: Stimată doamnă Oana Ozmen, care au fost…

13 minute ago

Eurodeputaţii au adoptat reguli mai stricte privind publicitatea politică

Parlamentul European a adoptat joi, la Bruxelles, un raport în care susţine numeroase modificări ale…

21 de minute ago

Premierul Rishi Sunak: Trimiterea de avioane de luptă Ucrainei ar necesita luni sau chiar ani de antrenament

Premierul britanic Rishi Sunak a subliniat joi că trimiterea avioane de luptă Ucrainei ar necesita…

23 de minute ago

Scholz nu vede şanse pentru tratative de pace decât după retragerea trupelor ruse din Ucraina

Cancelarul german Olaf Scholz consideră că nu sunt şanse pentru un final negociat al războiului…

25 de minute ago

SIF Banat Crișana a cerut convocarea AGA SIF Hoteluri pentru reducerea capitalului social și distribuire de cash către acționari

SIF Banat Crișana a cerut convocarea Adunarii Generale Extraordinare a Actionarilor SIF Hoteluri (CAOR), pentru…

57 de minute ago