Categories: EnergieGaze naturale

Asociaţia Energia Inteligentă susţine: “Închiderea AIK ENERGY poate aduce prețuri mai mici la gaze pentru foștii clienți”

AIK Energy este în incapacitate de plată urmare a blocării conturilor de către mai multe bănci și nu mai poate derula plăţi, respectiv nu mai poate cumpăra și vinde gaze, susţine Asociaţia Energia Inteligentă, explicând: “În acest sens, pentru ca toți clienții acestuia să nu rămână fără gaze în plină iarnă, conform legislației în vigoare se prevede să existe un Furnizor de Ultimă Instanţă (FUI) numit de Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei, care urmează să livreze gaze naturale timp de 3 luni, timp în care consumatorii trebuie să-și caute un alt furnizor de gaze.

Prețul pe care-l vor plăti consumatorii la gaze la noul furnizor – FUI (dacă clientul este din partea de sud a țării) este de 106,23 lei/MWh în luna noiembrie 2020, probabil circa 109 lei/MWh în luna decembrie 2020 și probabil circa 111 lei/MWh, în luna ianuarie 2021 (prețuri fără TVA).

Un consumator care a încheiat contract cu AIK în luna iunie 2020 are în contract un preț de cca 112 lei/MWh. Astfel, în perioada următoarelor 3 luni, consumatorii casnici care au fost notificați de AIK de rezilierea contractului probabil vor avea un preț mai bun decât îl aveau la AIK și vor avea de câștigat.

Important este ca în această perioadă de 3 luni fiecare consumator să-și caute un alt furnizor de gaze și să încheie un alt contract.

În momentul de față prețurile la gaze sunt sub 100 lei/MWh, astfel încât se poate obține pentru următoarele luni un preț mai mic decât cel avut în contractul cu AIK.

Notificarea rezilierii contractului de către AIK cu clienții săi le aduce acestora prețuri mai mci (cel puțin luna noiembrie 2020) decât prețurile avute. În piaţa liberă astfel de situaţii se mai pot întâmpla”.

Opcom: AIK Energy este suspendat de la tranzacționare pentru o perioadă de 3 luni, timp în care poate înlătura cauza ce a condus la această decizie

Stanciu Ancuta

Ancuţa-Carolina Stanciu - redactor şef al FinancialIntelligence.ro Ancuţa-Carolina Stanciu, membru fondator și redactor șef al publicaţiei, are 20 de ani experiență în jurnalism economic, fiind în ultimii 8 ani redactor şef al cotidianului financiar “Bursa". A fost coordonator şi organizator a numeroase conferinţe, dedicate unor domenii de interes public. Ancuţa Stanciu a participat la numeroase conferinţe şi dezbateri pe teme economice, atât în ţară, cât şi în străinătate. Recent, a fost contributor la volumul “Transporturi şi infrastructură”, din cadrul seriei de "Caiete documentare-Club România". După absolvirea Şcolii Superioare de Jurnalism, Ancuţa Stanciu a finalizat programul Reuters Foundation “Economic and Political Reporting from Southeast Europe” (Londra), în 2005, iar în 2007 a absolvit masterul “Managementul proiectelor” la SNSPA. În anul 2009, Ancuţa Stanciu a urmat cursurile Colegiului Naţional de Apărare.

Articole recente

70% din angajații Transgaz, de acord să se vaccineze anti-Covid; Ion Sterian se va vaccina pentru a oferi exemplu angajaților

Societatea Națională de Transport Gaze Naturale TRANSGAZ SA, ca urmare a deciziei conducerii generale a…

8 ore ago

Franţa, Marea Britanie şi Germania cer Iranului să renunţe la producerea de uraniu metalic

Franţa, Marea Britanie şi Germania au cerut sâmbătă Iranului să renunţe la producerea de uraniu…

8 ore ago

Transelectrica, după incidentul din 8 ianuarie: Obiectivele strategice pentru perioada următoare vizează realizarea unor proiecte de investiții importante pentru consolidarea rețelei electrice de transport

Obiectivele strategice ale Transelectrica pentru perioada următoare vizează realizarea unor proiecte de investiții importante pentru…

8 ore ago

Traian Băsescu s-a imunizat împotriva COVID 19

Traian Băsescu, fost Președinte al României, s-a imunizat împotriva COVID 19, arata o postare pe…

9 ore ago

Pfizer anunţă că are un “plan” pentru a limita întârzieri de livrare a vaccinurilor Covid

Grupul american Pfizer, asociat cu laboratorul german BioNTech, a anunţat sâmbătă un "plan" care trebuie…

10 ore ago