International

Astăzi se termină Jocurile Olimpice de la Beijing. Ce va face Vladimir Putin?

  • În ianuarie, Generalul Oleksandr Pavliuk a spus că Rusia va opri orice acțiune decisivă până pe 20 februarie, când Jocurile Olimpice se vor termina.

  • Autorităţie ruse au transmis în răspunsul lor pentru SUA privind garanțiile de securitate: “Nu există și nu se planifică nici un fel de ”invazie rusă” în Ucraina”

  • Premierul britanic Boris Johnson a declarat că toate semnele arată că Rusia plănuieşte „cel mai mare război din Europa de după 1945″

 

Astăzi se termină Jocurile Olimpice de la Beijing, iar situația devine tot mai tensionată în regiunile separatiste din estul Ucrainei: doi militari ucraineni au fost uciși sâmbătă în urma confruntărilor cu separatiştii pro-ruşi din regiunea Donbas.

Echipele de monitorizare ale OSCE au înregistrat în ultimele zile sute de încălcări ale armistiţiului. Separatiştii pro-ruşi au  deschis focul asupra a peste 20 de aşezări, conform Ministerului ucrainean al Apărării. Rebelii au folosit inclusiv artileria grea, interzisă prin acordurile de la Minsk. De cealaltă parte, forțele speciale ale Ministerului Securității de Stat din RPD (Donetk) spun că au blocat un grup de sabotaj pe teritoriul Donețk, care plănuia să arunce în aer substații electrice și conducte de gaz. Astăzi, autoritățile ucrainene au anunțat închiderea unuia dintre cele șapte puncte de trecere spre Donbas, ca urmare a bombardamentelor frecvente din partea rebelilor.

Occidentalii au făcut deja „predicții” de mai multe ori cu privire la „invazia” Rusiei în Ucraina. În urmă cu câteva zile, ziarul Politico scria că la o videoconferință cu liderii țărilor occidentale, ai Uniunii Europene și ai NATO, s-a anunțat data invaziei de 16 februarie. Ceea ce nu s-a întâmplat.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat, recent, că președintele Vladimir Putin tratează cu umor declaraţiile despre data „atacului” Rusiei asupra Ucrainei. „Uneori chiar glumește, cerând să știe dacă ora exactă când va începe războiul este publicată undeva”, a spus purtătorul de cuvânt al Kremlinului. Potrivit lui Peskov, este imposibil de tratat cu înțelegere o astfel de nebunie informațională, de fapt maniacală.

Autorităţie ruse au transmis în răspunsul lor pentru SUA privind garanțiile de securitate: «Nu există și nu se planifică nici un fel de ”invazie rusă” în Ucraina, așa cum afirmă la nivel oficial, începând din toamna anului trecut, Statele Unite și aliații lor, motiv pentru care afirmațiile despre ”responsabilitatea Rusiei pentru escaladare” nu pot fi altfel estimate decât ca o încercare de a crea presiune și de a reduce la zero propunerile Rusiei privind garanțiile de securitate.

(…) Teza care se repetă în răspunsul SUA, potrivit căreia Rusia ar fi ”aprins conflictul din Donbass” nu se susține. Cauzele lui țin strict de politica internă a Ucrainei. Soluționarea este posibilă doar prin punerea în practică a Acordurilor de la Minsk și a ”Pachetului de măsuri”, a căror prioritizare și responsabilitate pentru implementarea lor sunt clar definite și confirmate în unanimitate în rezoluția Consiliului de Securitate al ONU nr. 2202, inclusiv de către Statele Unite, Franța și Marea Britanie. La punctul 2 al acestei rezoluții Kievul, Donețkul și Luganskul sunt numite părți ale conflictului. În nici unul din aceste documente nu se vorbește despre responsabilitatea Rusiei pentru conflictul din Donbass. Împreună cu OSCE, Rusia joacă rol de mediator în principalul format de negocieri – Grupul de contact – și, impreună cu Berlin și Paris participă la ”Formatul Normandia”, care formulează recomandări părților din conflict și urmărește îndeplinirea lor.

Pentru dezescaladarea situației din jurul Ucrainei, de o importanță principială este îndeplinirea următorilor pași. Este vorba despre a obliga Kievul să pună în aplicare ”Pachetul de măsuri” (Acordurile le la Minsk – n.r.), despre stoparea livrărilor de arme în Ucraina, retragerea de acolo a tuturor consilierilor și instructorilor occidentali, despre renunțarea țărilor NATO la orice exerciții comune cu Forțele Armate ale Ucrainei și despre retragerea în afara teritoriului ucrainean a tuturor armelor străine furnizate anterior Kievului.

În legătură cu acest lucru, atragem atenția asupra faptului că președintele Rusiei, Vladimir Putin a subliniat, la conferința de presă organizată la încheierea negocierilor de la Moscova cu președintele Franței, E. Macron, din 7 februarie 2022, că suntem deschiși dialogului și îndemnăm ”să ne gândim la condiții de securitate stabile pentru toți, egale pentru toți participanții la viața internațională”».

Premierul britanic Boris Johnson a declarat acum că toate semnele arată că Rusia plănuieşte „cel mai mare război din Europa de după 1945, conform BBC. „Toate semnele arată că planul a început deja în anumite privinţe”, a afirmat Johnson într-un interviu pentru BBC. Informaţiile din ultimele zile sugerează să Rusia intenţionează să lanseze un atac prin care va fi împresurată capitala Ucrainei, Kiev.

În ianuarie, Generalul Oleksandr Pavliuk a spus că Rusia va opri orice acțiune decisivă până pe 20 februarie, când Jocurile Olimpice se vor termina.

Potrivit presei internaţionale, Xi Jinping, președintele Chinei, i-ar fi cerut lui Vladimir Putin ca Rusia să nu invadeze Ucraina înaintea Jocurilor Olimpice de Iarnă de la Beijing care au început pe 4 februarie şi se termină astăzi. Atât autorităţile de la Beijing, cât şi cele de la Moscova au negat informaţia. Presa a mai scris că Xi Jinping și-a dorit un triumf diplomatic cu ocazia Jocurilor Olimpice pentru a-și asigura în acest an un al treilea mandat de lider suprem al Chinei.

Toţi ochii sunt ţintiţi spre Vladimir Putin? Va invada sau nu Ucraina?

 

Articole recente

Acord între Germania şi Comisia Europeană privind motoarele cu combustie

Guvernul german a ajuns la un acord cu Comisia Europeană în disputa cu privire la…

o oră ago

Aproape 100 de miliarde de dolari, retrase din depozitele la băncile din SUA, dar oficialii spun că sistemul e „sănătos și rezistent” (CNBC)

Autoritățile de reglementare au asigurat din nou publicul că sistemul bancar din SUA este în…

o oră ago

Austria anunță că îl va aresta pe Putin și îl va aduce la Haga dacă liderul Rusiei va vizita țara

Austria își va îndeplini obligațiile care îi revin în calitate de parte la Statutul de…

3 ore ago

România trebuie să reducă deficitul de cont curent şi deficitul comercial pentru o creştere a ratingului de ţară (ministrul Finanţelor)

România trebuie să reducă deficitul de cont curent şi deficitul balanţei comerciale pentru o creştere…

3 ore ago

Ciucă: Decizia Agenţiei de rating Fitch – semnal de încredere în perspectivele de creştere a economiei româneşti

Decizia Agenţiei de rating Fitch privind revizuirea perspectivei de ţară de la negativă la stabilă…

3 ore ago

AIEA confirmă recuperarea aproape integrală a uraniului dispărut din Libia

Agenţia Internaţională pentru Energia Atomică (AIEA) a confirmat vineri că a fost regăsit aproape tot…

8 ore ago