Înainte ca Israelul să lanseze un val de atacuri fără precedent împotriva instalațiilor nucleare și a liderilor militari de vârf ai Iranului în această săptămână, spionii săi se aflau deja pe teritoriul inamic, scrie CNN.
Agenția de informații israeliană Mossad a introdus ilegal arme în Iran înaintea atacurilor, potrivit oficialilor israelieni din domeniul securității, și urma să le folosească pentru a ataca apărarea Iranului din interior.
Oficialii au declarat că Israelul a înființat o bază pentru lansarea de drone explozive în interiorul Iranului, iar dronele au fost ulterior folosite pentru a viza lansatoare de rachete în apropierea Teheranului. Au fost introduse ilegal și arme de precizie, care au fost folosite pentru a viza sisteme de rachete sol-aer, deschizând calea pentru ca forțele aeriene israeliene să efectueze peste 100 de atacuri cu peste 200 de avioane în primele ore ale zilei de vineri, ora locală.
Planul de a dezactiva apărarea iraniană pare să fi fost eficient; Israelul a declarat că toate aeronavele sale s-au întors în siguranță din primele valuri de atacuri, demonstrând aparent superioritatea aeriană israeliană asupra unor părți ale unei țări aflate la sute de kilometri distanță.
Informațiile culese de Mossad în Iran au permis forțelor aeriene israeliene să vizeze comandanți și oameni de știință iranieni de rang înalt.
Într-o mișcare incredibil de rară, Mossad a publicat imagini video din unele dintre operațiunile sale, arătând drone atacând ceea ce par a fi lansatoare de rachete neprotejate.
Este cea mai recentă operațiune care arată cât de adânc au pătruns serviciile de informații israeliene, inclusiv Mossad, în unele dintre cele mai bine păzite secrete ale Iranului. Operațiunile au făcut ca Mossadul să pară o forță aproape de neoprit în Iran, capabilă să lovească unii dintre cei mai înalți oficiali și cele mai sensibile obiective ale țării.
„Mossad tratează Iranul ca pe un teren de joacă de ani de zile”, a declarat Holly Dagres, cercetător senior la Washington Institute și curator al buletinului informativ Iranist.
„De la asasinarea unor oameni de știință de vârf până la sabotarea instalațiilor nucleare iraniene, Israelul a dovedit că a avut întotdeauna avantajul în acest război din umbră, care se desfășoară acum la vedere, de la primele atacuri reciproce din aprilie 2024.”
O sursă din serviciile de securitate israeliene a declarat că ultima operațiune a necesitat intervenția forțelor speciale în interiorul Teheranului și în întreaga țară, evitând detectarea de către agențiile de securitate și informații iraniene. Sursa a afirmat că echipele Mossad au vizat rachete de apărare aeriană, rachete balistice și lansatoare de rachete în momentul începerii atacului aerian israelian.
O a doua sursă din serviciile de securitate israeliene a declarat că operațiunile Mossad au fost pregătite de ani de zile, implicând atât eforturi de culegere de informații, cât și desfășurarea de comando Mossad în adâncul liniilor inamice.
Unele dintre forțele de comando ale Mossad au operat chiar în capitala iraniană, potrivit sursei din domeniul securității.
În plus față de baza de drone înființată de Mossad cu mult înainte de atacul de miercuri, comando-urile Mossad au desfășurat „sisteme de arme ghidate cu precizie” în apropierea sistemelor iraniene de apărare aeriană împotriva rachetelor, care au fost activate în același timp cu începerea atacului forțelor aeriene israeliene asupra țintelor lor. O a doua operațiune a desfășurat arme sofisticate montate pe vehicule pentru a viza alte sisteme de apărare iraniene.
Operațiunea Mossad a implicat și asasinarea unor înalți oficiali iranieni.
Începând cu începutul anilor 2010, Iranul a acuzat Israelul că a desfășurat o campanie de asasinate împotriva oamenilor de știință ai țării. Fostul ministru al Apărării, Moshe Ya’alon, a recunoscut tacit asasinatele țintite când a declarat în 2015 că Israelul nu poate fi tras la răspundere „pentru speranța de viață a oamenilor de știință iranieni”.
Între 2007 și 2012, Israelul ar fi comis cinci asasinate secrete, aproape toate în Teheran, prin intermediul unor bombe telecomandate sau mitraliere telecomandate. Doar unul dintre oamenii de știință cheie ai Iranului a supraviețuit tentativei de asasinat, Fereydoon Abbasi.
Chiar luna trecută, Abbasi a declarat presei de stat iraniene că orice atac asupra siturilor de producție ar avea un impact redus asupra calendarului de dezvoltare a bombei, afirmând că „capacitățile noastre sunt răspândite în toată țara. Dacă vor viza siturile de producție, acest lucru nu va avea nicio consecință asupra calendarului nostru, deoarece materialele noastre nucleare nu sunt depozitate la suprafață, unde ar putea fi lovite”.
Abbasi a fost unul dintre oamenii de știință uciși în atacul de dimineață al Israelului la Teheran.
Acțiunile Mossadului au devenit curând mult mai publice.
La începutul anului 2018, Israelul a furat arhiva nucleară a Iranului din Teheran, prezentând lovitura de informații într-o transmisiune în direct din Ierusalim.
Vorbind în engleză, Netanyahu a arătat arhiva, inclusiv ceea ce a spus că sunt copii ale 55.000 de pagini de informații nucleare iraniene și o expoziție de discuri despre care a spus că sunt 55.000 de fișiere.
Iranul a încercat să respingă comentariile lui Netanyahu ca fiind „copilărești” și „ridicole”, dar jefuirea arhivei a demonstrat încrederea pe care Israelul o avea în capacitatea Mossadului de a opera în Teheran. Operațiunea, care a necesitat o planificare minuțioasă și o cunoaștere aprofundată a locației și securității arhivei, a determinat prima administrație Trump să se retragă din acordul nuclear inițial cu Iranul, cunoscut sub numele de Planul comun de acțiune cuprinzător (JCPOA).
Israelul nu s-a oprit aici.
În noiembrie 2020, Israelul l-a asasinat pe Mohsen Fakhrizadeh, principalul om de știință iranian în domeniul nuclear, în timp ce se afla într-o mașină blindată, călătorind împreună cu soția sa. Mașina lui Fakhrizadeh se deplasa într-un convoi cu trei vehicule de securitate când a fost atacată. Presa de stat iraniană a declarat că o mitralieră telecomandată a deschis focul asupra omului de știință, care era de mult timp ținta Israelului.
Operațiunea, pe care Israelul nu a recunoscut-o public, a fost efectuată cu o precizie remarcabilă și a demonstrat o cunoaștere profundă a modului de viață al lui Fakhrizadeh.
Și totuși, în ciuda incapacității repetate de a opri Mossadul, Iranul s-a dovedit incapabil să se îmbunătățească.
Ram Ben Barak, fostul director adjunct al Mossadului, a declarat că succesul continuu al organizației se datorează „unui regim foarte, foarte disprețuit, chiar urât de majoritatea populației, ceea ce permite, pe de o parte, infiltrarea serviciilor secrete și, pe de altă parte, sofisticarea și profesionalismul personalului serviciilor secrete israeliene”.
După începerea războiului din Gaza, Israelul l-a asasinat pe liderul politic al Hamas, Ismail Haniyeh, în inima Teheranului. O sursă familiarizată cu problema a declarat că Israelul a plasat un dispozitiv exploziv într-o pensiune unde se știa că Haniyeh era cazat. Bomba a fost ascunsă în cameră timp de două luni înainte de asasinatul țintit și a fost detonată de la distanță odată ce Haniyeh a intrat în cameră.