Fără categorie

Atacurile Houthi din Marea Roșie amenință lanțul global de aprovizionare

  • Ar putea apărea mai multe perturbări comerciale, pe măsură ce militanții Houthi susținuți de Iran lovesc nave în Marea Roșie.

  • Mai multe linii maritime importante și-au suspendat serviciile prin Marea Roșie, deoarece peste o duzină de nave au fost atacate de la începutul războiului Israel-Hamas.

  • SUA și alte țări s-au unit într-un efort de a proteja navele.

 

Atacurile militanților Houthi susținuți de Iran asupra navelor din Marea Roșie au zguduit deja comerțul global. Și ar putea exista mai multe întreruperi și creșteri de preț pentru transporturile de mărfuri și combustibil, potrivit CNBC.

Câteva linii maritime și transportatori de petrol și-au suspendat serviciile prin Marea Roșie, deoarece peste o duzină de nave au fost atacate de la începutul războiului Israel-Hamas la începutul lunii octombrie.

Secretarul american al Apărării Lloyd Austin, care vizitează Bahrain, a declarat că forțele americane împreună cu Regatul Unit, Bahrain, Canada, Franța, Italia, Olanda, Norvegia, Seychelles și Spania vor crea o nouă forță pentru a proteja navele în regiune.

MSC, Maersk, Hapag Lloyd, CMA CGM, Yang Ming Marine Transport și Evergreen au spus că vor redirecționa imediat toate călătoriile programate pentru a asigura siguranța navigatorilor și a navelor lor. În mod colectiv, acești transportatori oceanici reprezintă aproximativ 60% din comerțul global.

Evergreen a mai spus că va înceta temporar să accepte orice marfă cu destinația Israelului, suspendându-și serviciul de transport maritim către Israel. Orient Overseas Container Line (OOCL), care face parte din COSCO Shipping Group, deținută de China, a încetat, de asemenea, să accepte mărfuri israeliene, invocând probleme operaționale.

„Aproximativ 30% din importurile israeliene vin prin Marea Roșie pe nave-containere care sunt rezervate cu două până la trei luni în avans pentru produse de consum sau alte produse, ceea ce înseamnă că, dacă călătoria va fi prelungită, produsele cu termen de valabilitate de două până la trei luni nu vor merita să fie  importate din Orientul Îndepărtat”, a spus Yoni Essakov, care face parte din comitetul executiv al Camerei Naționale a Israelului.

„Importatorii vor trebui să mărească stocul din cauza incertitudinii și să plătească mult mai mult, iar alții vor pierde pe piețele lor, deoarece timpul nu este competitiv”, a adăugat Essakov.

Luni, gigantul petrolier BP a spus că va întrerupe, de asemenea, activitatea de transport maritim în Marea Roșie, deoarece Houthii din Yemen își continuă atacurile.

„Siguranța și securitatea oamenilor noștri și a celor care lucrează în numele nostru reprezintă prioritatea BP. Având în vedere deteriorarea situației de securitate pentru transportul maritim în Marea Roșie, BP a decis să întrerupă temporar toate călătoriile de tranzit prin Marea Roșie”, a declarat compania într-o declarație pentru CNBC. „Vom menține această pauză de precauție, sub rezerva circumstanțelor, pe măsură ce acestea evoluează în regiune.”

Şi grupul de petroliere Frontline a spus că evită Marea Roșie.

Atacurile au crescut deja costurile de transport maritim. De la începutul războiului Israel-Hamas, prețurile Asia-Coasta de Est a SUA au crescut cu 5%, până la 2.497 USD per container de 40 de picioare, potrivit Freightos. Ar putea deveni și mai scump cu cât companiile mari evită Canalul Suez, care se alimentează în Marea Roșie, și optează în schimb să ocolească Africa pentru a ajunge în Oceanul Indian.

Procedând astfel, se adaugă până la 14 zile la o rută de transport, implicând costuri mai mari pentru combustibil. Și, deoarece navele necesită mai mult timp pentru a ajunge la destinație, soluția duce la o „scădere a capacității navei”. Întârzierile în livrarea containerelor și a mărfurilor sunt inevitabile.

Transportul de containere reprezintă aproape o treime din totalul transportului mondial, valoarea estimată a mărfurilor transportate ridicându-se la 1 trilion de dolari, potrivit lui Michael Aldwell, vicepreședinte executiv al logisticii maritime la Kuehne+Nagel.

„Aproximativ 19.000 de nave navighează prin Canalul Suez anual”, a spus Aldwell. „Se anticipează că timpul prelungit petrecut pe apă va absorbi 20% din capacitatea flotei globale, ceea ce duce la potențiale întârzieri în disponibilitatea resurselor de transport maritim. Vor exista, de asemenea, întârzieri în returnarea containerelor goale în Asia, ceea ce nu va face decât să agraveze problemele lanțului de aprovizionare, a adăugat el.

Moody’s a evidențiat întârzierile într-o notă către clienți.

„Această situație, dacă se extinde, va avea implicații pozitive de credit atât pentru industria transportului de containere, cât și pentru piețele de cisterne și vrac”, a scris Daniel Harlid, ofițer senior de credit la Moody’s. „Dar crește și riscul unei perturbări suplimentare a lanțurilor de aprovizionare.”

De asemenea, asigurătorii își schimbă atitudinea, ceea ce ar putea duce la costuri mai mari transferate către expeditori și consumatori. Joint War Committee (JWC), care include membri ai sindicatelor de la Lloyd’s Market Association și reprezentanți ai pieței companiilor de asigurări din Londra, a declarat că își extinde zona cu risc ridicat la 18 grade nord de la 15 grade nord.

„Zona de pe lista Mării Roșii a fost extinsă cu 3 grade nord pentru a lua în considerare raza de acțiune a rachetelor din Yemen, reflectând o situație dinamică și în evoluție în care proprietarii de nave și-au arătat deja conștientizarea evoluțiilor, anunțând o redirecționare semnificativă”, a spus Neil Roberts, șef de marină și aviație la Lloyd’s Market Association.

Marea Roșie și Golful Aden, la sud de Yemen, sunt deja enumerate de JWC, deoarece ambele zone au cerut notificarea călătoriilor din 2009. Decizia de extindere a zonei cu risc ridicat influențează considerentele asiguratorilor cu privire la primele de asigurare.

Schimbările rutei vor afecta probabil și economia Egiptului, aflată deja în dificultate, care a suferit deja un impact asupra turismului din cauza războiului Israel-Hamas. Egiptul deține, operează și întreține Canalul Suez. Autoritatea Canalului Suez a declarat că a generat un record de 9,4 miliarde de dolari în anul fiscal 2022-2023.

Articole recente

Întâlnirea Trump – Von der Leyen: UE și SUA au convenit un acord comercial

Statele Unite și Uniunea Europeană au convenit un acord comercial cadru în urma întâlnirii pe…

7 ore ago

Comisia Europeană îi cere lui Zelenski să menţină independenţa instituţiilor anticorupţie

Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a avut duminică o discuţie telefonică cu preşedintele…

8 ore ago

Anastasiu: Am avut certificat ORNISS pe perioada cât am fost consilier prezidenţial şi vicepremier

Vicepremierul demisionar Dragoş Anastasiu a confirmat că, pe perioada cât a deţinut funcţiile de consilier…

8 ore ago

Lutnick: Trump vrea o ofertă comercială „suficient de bună” din partea UE, dar nu este clar ce înseamnă asta

Secretarul pentru comerț Howard Lutnick a declarat că „întrebarea” înaintea discuțiilor dintre președintele Donald Trump…

9 ore ago

Vicepremierul Dragoş Anastasiu a demisionat

Vicepremierul Dragoş Anastasiu a demisionat, după cum a anunțat într-o conferință de presă. "În acest…

11 ore ago

Trump joacă golf în Scoţia, înaintea întâlnirii cu Von der Leyen axată pe comerţ

Preşedintele american Donald Trump a jucat golf duminică la complexul său de la Turnberry, în…

12 ore ago

This website uses cookies.

Read More