Folosim cookie-uri pentru a analiza traficul și a îmbunătăți experiența ta.
RefuzAtacul surpriză al Israelului asupra Iranului a avut ca obiectiv evident perturbarea programului nuclear al Teheranului și prelungirea timpului necesar pentru dezvoltarea unei arme atomice. Însă amploarea atacurilor, alegerea țintelor de către Israel și declarațiile politicienilor israelieni sugerează un alt obiectiv, pe termen lung: răsturnarea regimului însuși, scrie Reuters.
Atacurile de vineri dimineață au lovit nu doar instalațiile nucleare și fabricile de rachete ale Iranului, ci și personalități cheie din lanțul de comandă militar al țării și oameni de știință din domeniul nuclear, lovituri care par să vizeze diminuarea credibilității Iranului atât în țară, cât și în rândul aliaților săi din regiune – factori care ar putea destabiliza conducerea iraniană, potrivit experților.
„Se presupune că unul dintre motivele pentru care Israelul face acest lucru este că speră să vadă o schimbare de regim”, a declarat Michael Singh, de la Washington Institute for Near East Policy și fost înalt funcționar în administrația președintelui George W. Bush. „Ar dori să vadă poporul iranian ridicându-se”, a spus el, adăugând că numărul limitat de victime civile în prima rundă de atacuri indică, de asemenea, un obiectiv mai larg.
Într-un mesaj video transmis la scurt timp după ce avioanele de vânătoare israeliene au început să lovească instalațiile nucleare și sistemele de apărare aeriană iraniene, premierul israelian Benjamin Netanyahu s-a adresat direct poporului iranian.
Acțiunile Israelului împotriva Hezbollah, aliatul Iranului, au dus la formarea unui nou guvern în Liban și la prăbușirea regimului Assad în Siria, a spus el. Poporul iranian are și el o șansă: „Cred că ziua eliberării voastre este aproape. Și când se va întâmpla acest lucru, marea prietenie dintre cele două popoare străvechi va înflori din nou”, a spus Netanyahu. Însă, în ciuda pagubelor provocate de atacul israelian fără precedent, deceniile de dușmănie față de Israel – nu numai în rândul conducătorilor iranieni, ci și al populației majoritar șiite – ridică semne de întrebare cu privire la perspectiva de a mobiliza suficient sprijin public pentru a înlătura o conducere teocratică bine înrădăcinată la Teheran, susținută de forțele de securitate loiale.
Singh a avertizat că nimeni nu știe ce condiții ar fi necesare pentru ca opoziția să se unească în Iran. Atacul de vineri a fost prima fază a ceea ce Israelul a declarat că va fi o operațiune de lungă durată. Experții au declarat că se așteaptă ca Israelul să continue să vizeze infrastructura nucleară iraniană cheie pentru a întârzia marșul Teheranului către bomba nucleară – chiar dacă Israelul nu are capacitatea de a elimina singur programul nuclear iranian.
Iranul afirmă că programul său nuclear are scopuri exclusiv civile. Agenția de control nuclear a ONU a concluzionat săptămâna aceasta că programul iranian încalcă obligațiile asumate în cadrul tratatului global de neproliferare.
Primele atacuri ale Israelului au vizat personalități de rang înalt din armata și comunitatea științifică iraniană, au distrus o mare parte din sistemul de apărare aeriană al țării și au distrus instalația de îmbogățire a uraniului de la suprafață din complexul nuclear iranian.
„Ca țară democratică, statul Israel consideră că poporul unei țări are dreptul să-și modeleze politica națională și să-și aleagă guvernul”, a declarat ambasada israeliană la Washington pentru Reuters. „Viitorul Iranului poate fi determinat numai de poporul iranian.”
Netanyahu a cerut o schimbare a guvernului iranian, inclusiv în septembrie. Administrația președintelui Donald Trump, deși a aprobat atacurile Israelului și a ajutat aliatul său apropiat să respingă barajul de rachete de represalii ale Iranului, nu a dat niciun indiciu că ar dori o schimbare de regim la Teheran. Casa Albă și misiunea Iranului la Națiunile Unite din New York nu au răspuns imediat la solicitările de comentarii pe această temă.
ÎNCETAREA PROGRAMULUI NUCLEAR ESTE DE MOMENT IREALIZABILĂ
Israelul are încă un drum lung de parcurs dacă dorește să demonteze instalațiile nucleare ale Iranului, iar analiștii militari au afirmat întotdeauna că ar putea fi imposibil să se dezactiveze complet siturile bine fortificate răspândite în Iran. Guvernul israelian a avertizat, de asemenea, că programul nuclear al Iranului nu poate fi distrus în totalitate printr-o campanie militară. „Nu există nicio modalitate de a distruge un program nuclear prin mijloace militare”, a declarat Tzachi Hanegbi, consilierul pentru securitate națională al Israelului, pentru postul de televiziune israelian Channel 13.
Campania militară ar putea însă crea condițiile pentru un acord cu Statele Unite care ar zădărnici programul nuclear. Analiștii rămân sceptici cu privire la faptul că Israelul va dispune de muniția necesară pentru a distruge singur proiectul nuclear al Iranului. „Israelul probabil nu poate elimina complet proiectul nuclear fără participarea americană”, a declarat vineri pentru jurnaliști Sima Shine, fost analist șef al Mossad și actualmente cercetător la Institutul pentru Studii de Securitate Națională din Israel.
Deși întârzierea programului nuclear al Teheranului ar avea o valoare pentru Israel, speranța unei schimbări de regim ar putea explica de ce Israelul a ţintit atât de mulți înalți militari, riscând să arunce în confuzie și haos aparatul de securitate iranian.„Aceste persoane erau foarte importante, foarte bine informate, aveau mulți ani de experiență în funcțiile lor și erau o componentă foarte importantă a stabilității regimului, în special a stabilității securității regimului”, a declarat Shine.
„Într-o lume ideală, Israelul ar prefera să vadă o schimbare de regim, fără îndoială”, a spus ea. „Dar o astfel de schimbare ar veni cu riscuri”, a spus Jonathan Panikoff, fost adjunct al serviciului național de informații al SUA pentru Orientul Mijlociu, care lucrează acum la Atlantic Council. „Dacă Israelul reușește să înlăture conducerea Iranului, nu există nicio garanție că succesorul care va apărea nu va fi și mai radical în urmărirea conflictului cu Israelul”.De ani de zile, mulți în Israel au insistat că schimbarea regimului din Iran ar aduce o nouă și mai bună zi – că nimic nu ar putea fi mai rău decât actualul regim teocratic”, a spus Panikoff. „Dar istoria ne arată că întotdeauna poate fi mai rău”.
Malaezia devine una dintre revelațiile turistice ale ultimilor ani pentru români. Numărul călătoriilor a crescut…
Ministrul rus de externe Serghei Lavrov a elogiat luni pragmatismul preşedintelui SUA, Donald Trump, cu…
Execuția bugetului general consolidat în primele șase luni ale anului 2025 s-a încheiat cu un…
Începând cu luna iulie 2025, fermierii crescători de animale pot beneficia de credite punte avantajoase,…
Un compromis 'bun' sau o capitulare în faţa preşedintelui american Donald Trump? Comisia Europeană a…
Preşedintele interimar al PSD, Sorin Grindeanu, a declarat luni că şeful Secretariatului General al Guvernului,…
This website uses cookies.
Read More