Categories: Comunicate de presa

Augusta Dragic, Fundația Superbet: “Ceea ce facem an de an în ‘luna roz’ trebuie să devină un comportament de rutină”

La inițiativa Fundației Superbet, toate cele 16 echipe ale SuperLigii au schimbat în roz culorile echipamentului de joc în etapa a XII-a, care a debutat pe 30 septembrie, în ajunul Zilei Naționale de Lupta Împotriva Cancerului de Sân și s-a încheiat ieri, 2 octombrie. Inițiativa vine să susțină programele Fundației Renașterea pentru prevenirea și depistarea precoce a cancerului la femeile din România.

Dincolo de ajutorul dat, cel mai puternic mesaj pe care vrem să-l transmitem implicându-ne în fiecare an în luna octombrie în lupta împotriva cancerului este acela de a conștientiza importanța prevenției. Toți cei implicați în acțiunile noastre pot deveni mesageri în comunitatea lor. Ca medic știu cât de important să ajungem regulat să ne facem analize de rutină. Dacă sunt în categoria vulnerabilă, femeile trebuie să știe că pot apela la ajutor”, a declarat Președinta Fundației Superbet, Augusta Dragic.

Cele 16 echipe care evoluează în SuperLiga de fotbal au intrat pe teren purtând tricouri roz un banner cu fundiță roz – simbolul luptei împotriva cancerului de sân. Toți cei 240 de jucători ai SuperLigii au dorit astfel să transmită un mesaj vizual puternic tuturor bărbaților din tribune sau de acasă – sănătatea femeilor din viața lor trebuie protejată și acestea trebuie susținute să-și facă regulat controale pentru a depista din timp orice neregulă. Mai mult, statisticile arată că, în România, sunt numeroase cazurile în care femeile diagnosticate cu cancer nu au alături de ele partenerul de viață în lupta cu această boală.

Inițiativa în jurul etapei SuperLigii a inclus și o componentă caritabilă după ce cei 240 de jucători au alergat aproape 2.000 de km. O parte a donației a venit din suma strânsă din donarea unui euro pentru fiecare km parcurs de echipe pe terenul de fotbal în cele trei zile de competiție.

Demersul de la început de octombrie este dublat și de cursa caritabilă Race for the Cure România 2022, care continuă în format digital până la finalul lunii și unde Fundația Superbet are și în acest an, cea mai numeroasă echipă – 75 de angajați ai grupului și Fundației Superbet. Taxele de înscriere colectate sunt apoi donate.

În cei trei ani de la înființare, Fundația Superbet a susținut an de an proiecte în jurul prevenției cancerului la femei. Ne-am implicat în Race for Cure și suntem alături de campaniile vizibile din spațiul românesc dedicate sănătății femeii. Sunt femeie, sunt mamă, sunt la bază și medic, iar ca președintă a unei Fundații îmi doresc să schimbăm realitatea tristă a cifrelor – peste 50% din pacientele cu cancer din România sunt diagnosticate abia în stadiile III și IV. Împreună putem ajuta femeile vulnerabile”, a mai spus Augusta Dragic.

De peste două decenii, Fundația Renașterea se implică în promovarea sănătății femeii, iar din 2019 are un partener solid, Fundația Superbet, care are deja în portofoliu mai multe proiecte în zona de sănătate.

Cancerul de sân și cel de col uterin pot fi vindecate, în procent de 98% dacă sunt depistate în fază incipientă. Ar fi minunat ca, măcar o dată pe an, toți bărbații să tragă un semnal de alarmă roz: să-și încurajeze mamele, soțiile, surorile, prietenele să facă controalele medicale periodice, ce le pot salva viața”, a declarat Mihaela Geoană, președintele Fundației Renașterea.

Potrivit ultimelor studii, în România sunt diagnosticate cu cancer mamar 9.629 de femei la nivel național, numărul deceselor se ridică la 3.209 și peste jumătate din pacientele cu cancer din România (58,4%) sunt diagnosticate abia în stadiile III și IV, comparativ cu statele europene, unde 70-80% din cazurile noi de cancer sunt depistate în stadiile incipiente ale bolii (0, I și II).

Anual, peste 1.800 de femei mor în România ca urmare a cancerului de col uterin și aproape 3.400 sunt diagnosticate cu această boală. Incidența este de 2,5 ori mai mare decât media UE-27, iar rata mortalităţii este de peste 4 ori mai mare. Cifrele pot fi ameliorate cu până la 80% prin  programe de screening, însă în România atât depistarea timpurie, cât şi prevenţia rȃmȃn la un nivel foarte redus, în special în rândul grupurilor vulnerabile.

DESPRE FUNDAȚIA SUPERBET

  • Promovează educația, valorile culturale – susține realizarea unor acțiuni și materiale care contribuie la educație, informare corectă (revista culturala Dilema Veche, revista Știință & Tehnică, publicația bilunara de business New Money etc).
  • O primă direcție importantă este educația prin sport. Fundația este implicată în susținerea șahului, Fundația Superbet aduce în România, începand cu 2019, cei mai buni șahiști ai lumii, în cadrul turneului Grand Chess Tour – împreună cu legendarul Garry Kasparov.
  • Fundația este și partener strategic al Federației Române de Șah, promovând șahul la toate nivelurile.
  • Prin proiectul “Step by Step – The Super Gambit”, Fundația caută să introducă principiile șahului în toate disciplinile școlare.
  • Un alt proiect dedicat susținerii performanței este GoScholarship,inițiat de echipa Sports HUB, care oferă tot ce este mai bun tinerilor sportivi, ca o completare a pregătirii sportive și educaționale.
  • A doua direcție de implicare a Fundației este cea dedicată sănătății. Printre proiectele notabile de până acum figurează  #pariempebine, proiect în cadrul căruia Fundația Superbet a coordonat în 2020 și în 2021 donații de echipamente și materiale către 165 spitale din România.
  • în rândul proiectelor mari susținute de Fundația Superbet se numără parteneriatele cu Asociația Imunis și Fundația Renașterea. Asociația Imunis a reușit să sprijine zeci de supraviețuitoare ale cancerului de sân prin intermediul workshop-urilor ținute despre alimentație și prin introducerea sportului în rândul activităților recurente.
  • Tot alături de Fundația Renașterea, anual în data de 1 octombrie, Fundația Superbet organizează evenimentul “Iluminare în roz”. De asemenea, Fundația Superbet este sponsor principal al evenimentului „Race for Cure”, proiect de fundraising destinat prevenției medicale pentru femeile aflate în imposibilitatea de a-și asigura servicii medicale periodice.
  • Nu în ultimul rând, Fundația este partenerul principal al Asociației Climb Again, afiliată la Federația Română de Alpinism și Escaladă (FRAE)

Articole recente

Înainte de votul Schengen, ministrul austriac de interne nu a vrut să discute cu presa din România

Înainte de votul Schengen, Gerhard Karner, ministrul austriac de interne, nu a vrut să discute…

19 minute ago

CITIRI ȘI AUTOCITIRI: Eu plătesc energia electrică, de ce să mai citesc și contorul?

Cantitatea de energie electrică consumată este indicată de contorul care înregistrează consumul de energie per…

44 de minute ago

Schengen/ Bode: România va solicita azi un singur lucru – respect

România va solicita astăzi un singur lucru - respect, a declarat, joi dimineaţa, ministrul Afacerilor…

o oră ago

Costul forţei de muncă, majorat cu peste 10% în T3 2022

  de Dan Pălăngean Costul orar al forţei de muncă a crescut în trimestrul III…

2 ore ago

Cancelarul austriac Karl Nehammer, în ședința PPE: Firmele austriece sunt „maltratate” în România. Voi prezenta Comisiei Europene „dovezile”

Firmele austriece sunt „maltratate” în România, a declarat cancelarul austriac Karl Nehammera în ședința Popularilor…

3 ore ago

ADAA a fost premiată în cadrul primului Summit Internațional pentru drepturile persoanelor cu dizabilități din lume

Asociația pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului Autohton ADAA a fost singura asociație din România, reprezentată de fondatoarea Andreea…

3 ore ago