Categories: Turism

Aurelian Marin, Paradis Vacanţe de Vis: Foarte greu de estimat câţi turişti străini vom avea în acest an. Nu cred că vor fi mai mult de 30-40.000 de turişti

Aurelian Marin, CEO Paradis Vacanţe de Vis, consideră că nu vom avea mai mult de 30-40.000 de turişti străini pe litoral, pentru că, în momentul de față, pe litoral ne lipsesc zborurile de tip charter din alte destinații, pe aeroportul Kogălniceanu.

”Foarte greu de estimate câţi turişti străini vom avea în acest an. Zboruri charter nu mai sunt. Statisticile oficiale arătau înainte de pandemie în jur de 40-50.000 de turişti străini, un număr infim. Nu se poate face incoming. Se încearcă a se promova şi Bucovina, Ardealul şi alte destinaţii. Dacă vrem milioane de turiști care să facă leisure în România, nu vom putea decât cu charter pe litoral și ski. Dar domeniul schiabil este slăbuţ în România. Nu vom putea să creştem doar cu city-break-uri, cu circuite culturale. Nu vom creşte în mod relevant numărul de turişti străini. Vom crește, evident, dar nu la cifre pe care ni le dorim să le atingem, de 8- 10 milioane de turiști străini în România. Eu nu cred că vor fi mai mult de 30-40.000 de turişti”, a declarat Aurelian Marin.

Acesta dă ca exemplu autorităţile din Bulgaria sau Egipt care susţin touroperatorii care aduc turişti străini prin prime de câteva zeci de euro pentru fiecare pasager, timp de câţiva ani: “Intervin cu o primă pentru turoperatorul respectiv, de câteva zeci de euro pentru fiecare pasager. Aceasta susținere nu este la infinit, dar în momentul în care se deschide o destinație, măcar doi-trei ani, astfel încât să diminueze riscurile celui care pune avionul și să fie motivat să îl pună”.

“Transferurile aeroportul Kogalniceanu către sudul litoralului sunt problematice, chiar dacă vom avea zborul charter, majoritatea se vor opri cu cazările la Eforie”, a completat acesta.
La începutul acestei luni, Aurelian Marin a inaugurat resortul Dana Holiday Club de patru stele din Venus, pe care l-a preluat în luna mai a acestui an. Complexul are 180 de camere, din care sunt în funcţiune 118 camere, iar 32 de camere sunt în renovare. Acestea vor fi finalizate în circa două săptămâni. În urmă cu doi ani, compania a achiziţionat şi hotelul Dana, de patru stele, tot în Venus, în prezent Dana Resort. Tranzacţia s-a ridicat la 2,5 milioane euro, iar 500.000 euro au fost investiţi ulterior în renovare.

Acesta ne-a explicat: “Business-ul nostru de baza este legat de turism, în special de zona de agenție de turism. Am început acum 22 de ani. Practic, în 1 septembrie 2000 am deschis agenția de turism. În momentul de față suntem principalul tur operator pentru litoralul românesc. Suntem unidirecționali, nu facem nimic altceva în afară de litoralul în România. Avem contracte, pe parte de agenție, cu majoritatea hotelurilor de pe litoral. Aducem peste 150000 de turiști în fiecare an la mare. Dacă ne raportăm la cifrele oficiale, care ne arată an de an în jur de 1,450 mii de turiști oficial sosiți pe litoral, înseamnă că ne situăm undeva la peste 10% din totalul de turiști care astăzi sosesc oficial, fiscalizat, pe factură.

În zona de business hotelier am intrat de curând. Întâmplător, am început acum trei ani prin închirierea hotelui Royal în Constanța, un hotel cu 50 de camere. Este adevărat că sunt peste 10 ani de când cochetăm cu ideea de a intra în zona de business hotelier. Am purtat numărate negocieri și discutii pentru preluarea sau cumpărarea unor hoteluri, din nu știu ce motive, ne-am oprit de fiecare dată. Motivul principal, de fiecare data, era legat de faptul că majoritatea hotelurilor pe care ne-am dorit să le cumpărăm, de exemplu, erau hoteluri vechi, în paragină. Ar fi trebuit renovate și cred că ne-a fost teamă să ne luăm un asemenea angajament de a luat un hotel de la zero și de a aștepta doi-trei ani să renovăm, să îl pune în piață.

Acum aproape doi, a apărut oportunitatea cu Dana Restort. Ne-am întâlnit întâmplător cu fostul proprietar, am aflat de intențiile lui de vânzare, a fost o negociere scurtă și rapidă și am hotărât să cumpărăm hotelul. L-am cumpărat cu 2,5 mil de euro, parțial banii noștri, parțial credit. Negocierea s-a întâmplat în aprilie 2020, după care cumpărare efectivă s-a întâmplat în septembrie 2020, deci practic parte a negocierii a fost și sezonul de vară 2020, când l-am lăsat spre exploatare hotelul foștilor proprietari.

Începând cu septembrie 2020, am intrat într-un proces de renovare în două etape. În prima etapă s-au renovat toate camerele de hotel și în etapa a doua, anul acesta, am renovat și apartamente și camerele care țineau de vile. În renovare cred că, până în momentul de față, s-au strans peste 500.000 de euro.”

“Venus este o poveste cu totul si totul aparte. Până în 2014, era staţiunea cea mai slabă de pe tot litoralul. Practic, aproape complet abandonată, hotelurile toate erau în paragină, parţial funcţionale, parţial nefuncţionale deloc. O dată cu complexul Mera, practic a fost o explozie, și în acel moment cei care deja cumparaseră hotelurile au intrat într-o reabilitare rapidă cu ele, completă. Și în paralele, în 3-4 ani s-au vândut toate celelalte hotelurile de acolo și s-au renovat, ne-a mai precizat acesta.

Principalul lucru pentru care vin turiștii pe litoral este marea și plaja, ne-a explicat Aurelian Marin: “În 2014, am deschis parcul de aventură de la Neptun. Ne-am dorit să venim în zona de sud cu ceva alternativ. Dacă în Mamaia și Constanța găsești toate tipurile de facilități, în zona de sud nu era mai nimic. Am constatat, cu toată promovarea, cu toate canalele de informare prin hoteluri, pe plajă, peste tot, că pe turiști este foarte greu să îi scoți de pe plajă. În zilele înnorate, când nu se pot duce pe plajă, avem un aflux masiv de turiști care vin în parc.”

În anul 2021, valoarea unui sejur mediu pe litoral s-a ridicat la 2.800 lei de familie. Ceea ce inseamna aproape 600 de euro de familie. În plus, turistii mai cheltuie o sumă de 500-600 euro pe perioada vacanței.

De asemnea, acesta considera ca multe dintre discuțiile negative, mai ales în spațiul online, legate de litoral, au la bază imaginea litoralului de acum 10-12-15 ani pe care a are o masa critică de oameni care nu au mai fost pe litoral de foarte mult timp: “Lucrurile sunt complet schimbat pentru că în primul rând hotelurile sunt renovate în mare majoritate și sunt renovate destul de recent. Pe zona de servicii și facilități pentru turiști, față de acum 10-12-15 ani, când vorbeam doar de cazare sau cazare cu mic dejun cel mai bun caz, vorbim de adevarate resorturi cu nenumarate facilitati și cu investitori de calibru care știu ce au de făcut.

Dintre toate stațiunile din sud, Venus, în momentul de față, este singura în care nu s-au făcut investiții în zona de infrastructură. Toate stațiunile aparțin de primaria Mangalia. Este evident pentru toata lumea că primaria nu are bani să reabiliteze această stațiune. Este un oraș cu 40000 de locuitori. Pentru celelalte stațiuni, în special Saturn și Neptun, au fost proiecte pe fonduri europene și stațiunile sunt reabilitate integral. Din informațiile pe care le am, sunt cel puțin doi sau trei ani de când primăria face eforturi să găsească bani. Și ei își doresc să reabiliteze, mai ales că cele mai mari investiții sunt aici, în Venus, în momentul de față, dintre toate stațiunile din sud și practic toate hotelurile sunt renovate. După părerea mea, vor mai trece cel puțin doi ani până o să fie reabilitată. Și da, este ultima stațiune care, într-adevăr din punct asta de vedere, arată rău.”

Articole recente

China îşi retrage promisiunea de a nu trimite trupe în Taiwan după unificare

China şi-a retras o promisiune de a nu trimite trupe sau personal administrativ în Taiwan…

29 de minute ago

Popeyes România pregătește deschiderea celui de-al treilea restaurant, în AFI Cotroceni

Popeyes România anunță deschiderea celui de-al treilea restaurant în București, în AFI Cotroceni, pe 20…

33 de minute ago

Spania începe să aplice măsuri de economisire a energiei, precum limite în utilizarea aerului condiţionat

Aerul condiţionat nu trebuie să fie setat la o temperatură mai mică de 27 de…

53 de minute ago

Ciucă: Există posibilitatea să suplimentăm cu un miliard de lei bugetul schemei de ajutor de stat dedicat investiţiilor importante

Premierul Nicolae Ciucă a declarat, miercuri, că în continuare se desfăşoară analize la nivelul fiecărui…

2 ore ago

DNA: Primarul Sectorului 3 – trimis în judecată pentru abuz în serviciu; acuzaţiile se referă la contractul de salubrizare

Primarul Sectorului 3, Robert Negoiţă, a fost trimis în judecată de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie…

2 ore ago

China îşi extinde exerciţiile militare în jurul Taiwanului după vizita lui Pelosi

Nave ale marinei chineze au rămas active miercuri dimineaţă în largul coastelor de est şi…

2 ore ago