Update articol:

Aurescu, la CNN: Este o absurditate să spunem că scutul de la Deveselu, care nu este îndreptat împotriva Rusiei, ci către posibile amenințări cu rachete din afara spațiului euro-atlantic, reprezintă o amenințare pentru Rusia

Este o absurditate să spunem că un sit pur defensiv, care nu este îndreptat împotriva Rusiei (n.n. amplasamentul de la Deveselu), ci către posibile amenințări cu rachete din afara spațiului euro-atlantic, reprezintă o amenințare pentru Rusia, a spus Ministrul de Externe Bogdan Aurescu, într-o intervenție la CNN, potrivit MAE.

Președintele rus Vladimir Putin a spus, din nou, că amplasamentul de apărare antirachetă din România, de exemplu, și din Polonia, reprezintă o amenințare la adresa securității Rusiei – ceea ce absolut nu este adevărat, a spus Aurescu.

Transcriptul intervenției:

Moderator: România este, de asemenea, printre cei mai vocali susținători ai Ucrainei. Se vorbește cu SUA și Franța despre creșterea numărului de trupe NATO acolo. Cu puțin timp în urmă, am vorbit cu ministrul de externe al României, Bogdan Aurescu, și l-am întrebat ce rol joacă România în acest dialog diplomatic actual.

Bogdan Aurescu: Sprijinul pentru valorile euro-atlantice este foarte mare în România. Deci, de aceea am cerut consolidarea prezenței NATO în România, consolidarea trupelor americane în România. Ne bucurăm foarte mult că nu doar Statele Unite, ci și Franța au decis să desfășoare mai multe trupe în România.

De fapt, aș dori să vă împărtășesc faptul că pe 3 februarie voi găzdui la București o întâlnire a miniștrilor de externe ai Formatului București 9, care este formatul care reunește pe toți cei nouă aliați de pe Flancul estic, împreună cu Ministrul francez de externe care se află în vizită la București în aceeași zi, pentru a discuta despre situația securității din zona noastră, în regiunea Mării Negre. Și ministrul de externe al Ucrainei ni se va alătura în cadrul acelei întâlniri. Așadar, vom putea discuta modalități și mijloace despre cum să continuăm promovarea dialogului și să ajungem la de-escaladare în regiune.

Moderator: Una dintre cererile președintelui Putin, pentru a evita o nouă criză diplomatică sau potențial militară, a fost retragerea trupelor NATO din Bulgaria și România. Există vreo flexibilitate în acest sens, din perspectiva dumneavoastră?

Bogdan Aurescu: Bineînțeles că nu și, după cum bine știți, răspunsul NATO la propunerile avansate de Rusia în decembrie, precum și răspunsul scris al SUA la aceste propuneri au fost destul de clare în acest sens. Orice fel de cerere de retragere a trupelor și echipamentelor NATO desfășurate deja pe teritoriile Aliaților din Est este ceva care este foarte legat de angajamentul de la articolul 5 al Aliaților NATO. Așadar, fiind foarte legat de nucleul, esența misiunii NATO, care este apărarea colectivă, este inacceptabil să existe vreun fel de veto al terților pe această problemă.

Moderator: Sunt sigur că, domnule ministru de externe, ați urmărit foarte îndeaproape cuvintele lui Vladimir Putin, așa că aș fi interesat să obțin răspunsul dumneavoastră la observațiile sale de astăzi, în special că el consideră că Occidentul pur și simplu nu acceptă preocupările de securitate ale Rusiei. în considerare.

Bogdan Aurescu: Da, am urmărit cu multă atenție ceea ce a spus astăzi, în cadrul conferinței de presă cu premierul Orban. Printre multe lucruri, el a spus, din nou, că amplasamentul de apărare antirachetă din România, de exemplu, și din Polonia, reprezintă o amenințare la adresa securității Rusiei – ceea ce nu este absolut adevărat. Este o absurditate să spunem că un sit pur defensiv, care nu este îndreptat împotriva Rusiei, ci către posibile amenințări cu rachete din afara spațiului euro-atlantic, reprezintă o amenințare pentru Rusia. După cum am menționat deja, suntem gata să permitem Rusiei să verifice dacă există vreun fel de rachete ofensive în România. Nu există, asta e sigur. Apoi, a spus că Ucraina va deveni în curând membră NATO, dacă am înțeles bine afirmațiile sale. Dar acest lucru nu este pe agenda Alianței în acest moment, nu există o decizie iminentă de a accepta Ucraina ca stat membru NATO.

Moderator: Cât de îngrijorat sunteți de potențiala vulnerabilitate a Moldovei la planurile sau agresiunile rusești, poate ați putea explica telespectatorilor noștri internaționali o parte din vulnerabilitatea geopolitică cu care se confruntă vecinul dvs.

Bogdan Aurescu: Moldova nu este membră a NATO, dar am asistat recent, de exemplu în octombrie, la o criză a gazelor în Republica Moldova. Acest lucru a fost determinat în mod clar de unele acțiuni ale Rusiei împotriva acestei țări, a fost poate un studiu de caz „foarte bun” de acțiune hibridă împotriva unei țări din vecinătatea estică, iar atât România, cât și Uniunea Europeană au acționat decisiv pentru a sprijini Republica Moldova să facă față unor astfel de provocări.

BVB | Știri BVB

S.N. NUCLEARELECTRICA S.A. (SNN) (25/07/2025)

Convocare AGA O & E 03(04).09.2025

BITTNET SYSTEMS SA BUCURESTI (BNET) (25/07/2025)

Tranzactii management - art. 19 Reg. (UE) 596/2014

AROBS TRANSILVANIA SOFTWARE (AROBS) (25/07/2025)

Perioada inchisa de tranzactionare 28.07.2025 - 27.08.2025

SIMTEL TEAM (SMTL) (25/07/2025)

Perioada inchisa de tranzactionare 27.07.2025 - 26.08.2025