AURSF: Hotărârile CCR și CJUE ar trebui să convingă toate băncile să negocieze cu debitorii

AURSF salută ultimele decizii ale CCR și CJUE, care vin în sprjinul consumatorilor cu credite, în special a celor acordate în monede străine (în mod deosebit în CHF), care le-au creat acestora mari probleme de ordin familial, social, de sănătate etc.

Considerăm că a venit momentul că acele bănci care în mod constant au refuzat să ofere soluții rezonabile consumatorilor, să își reconsidere rapid poziția și să își asume o parte cât mai importantă din povara suportată până în prezent exclusiv de consumatori prin explozia cursului CHF și uneori și prin majorarea dobânzilor practicate, că urmare a unor clauze abuzive. Negocierea directă cu consumatorii, inclusiv cu cei asistați de asociațiile de consumatori specializate pe servicii financiare, ar trebui să fie calea de urmat de către bănci. În felul acesta, s-ar economisi timp și bani atât de către consumatori, cât și de către bănci și, în plus, ar există și șansă restabilirii încrederii consumatorilor în bănci, element vital pentru o funcționare sănătoasă a sistemului bancar”, afirmă Alin Iacob, președintele AURSF.

În ședința de astăzi, 17 iunie 2021, Curtea Constituțională, în cadrul controlului legilor posterior promulgării, a decis cu unanimitate de voturi:

1. A admis excepția de neconstituționalitate și a constatat că sunt neconstituționale dispozițiile art.8 alin.(5) tezele a două și a treia din Legea nr.77/2016 privind darea în plata a unor bunuri imobile în vederea stingerii obligațiilor asumate prin credite.

Cu majoritate de voturi,

2. A respins, că neîntemeiată, excepția de neconstituționalitate și a constatat că dispozițiile art.4 alin.(1) ind.1-ind.3, (3) și (4), art.5 alin.(3) și (3) ind.1, art.7 alin.(4) și (5) ind.1 din Legea nr.77/2016, precum și Legea nr.52/2020, în ansamblul sau, sunt constituționale în raport cu criticile formulate.

AURSF reamintește că a susținut încă din 2014-2016 atât o lege a conversiei creditelor în CHF (https://www.aursf.ro/conversie-credite/ ), cât și legea Dării în plata (https://www.aursf.ro/alin-iacob-aursf-intervenție-în-comisia-juridică-din-camera-deputaților-legea-dării-în-plata-a-imobilului-ipotecat/) și a inițiat numeroase demersuri, la nivel guvernamental și parlamentar în sprijinul debitorilor, în special al celor cu credite în CHF. De asemenea, AURSF s-a implicat numai de la începutul pandemiei în rezolvarea a peste 100 de cazuri de consumatori aflați în dificultate financiară, obțînând reduceri importante de datorie sau chiar ștergerea ei în cazuri sociale grave, reduceri semnificative de dobânzi și comisioane etc.

Credere: “Soluția de astăzi a Curții Constituționale privind Legea Dării în plată este esențială, fiindcă ajută la îmbunătățirea practicii din instanțe în favoarea consumatorilor supraîndatorați”

Avocat Alexandra Ianul, după decizia CCR privind legea dării în plată: “Astăzi împrumutaţii în CHF au câștigat bătălia locală cu industria bancară” (video)

Articole recente

Criza din sectorul european al îngrăşămintelor se extinde după ce o altă firmă a redus producţia

Un alt producător european de îngrăşăminte a decis să reducă producţia din cauza creşterii explozive…

18 minute ago

Turcan: Îmi doresc să nu găsim scuze şi să facem eforturi maxime ca Legea consumatorului vulnerabil să se aplice de la 1 noiembrie

Reprezentanţi ai administraţiilor publice locale sunt îngrijoraţi de rapiditatea cu care trebuie să acţioneze pentru…

25 de minute ago

Studiu Kaspersky: 70% dintre oameni susţin că reţelele de socializare au un impact negativ asupra sănătăţii mintale

Şapte din zece oameni (70%) îşi schimbă atitudinea faţă de reţelele de socializare, dat fiind…

27 de minute ago

Peste 60 de milioane de cetăţeni germani sunt chemaţi duminică la urne pentru alegerea Bundestagului

Peste 60 de milioane de cetăţeni germani vor vota duminică pentru alegerea celui de-al 20-lea…

27 de minute ago

Preşedintele Huawei se aşteaptă în 2021 la venituri mai mici cu 40 de miliarde de dolari din vânzările de smartphone

Grupul chinez Huawei Technology va vedea în acest an cum veniturile sale din vânzările de…

29 de minute ago

Grupul de Comunicare Strategică: 7.116 de cazuri noi de COVID-19 şi 145 decese, în ultimele 24 de ore

În ultimele 24 de ore au fost înregistrate 7.116 cazuri noi de persoane infectate cu…

32 de minute ago